Kulttuuri

"Jonkinlaisesta sadomasokismista
on varmaan kyse"

TS/Timo Jerkku<br />Ismo Kallio aloitti näyttelemisen lapsiteatteriosastossa, joka oli perustettu 1946 syntyneen Turun kaupunginteatterin yhteyteen. Myöhemminkin hän on viihtynyt erinomaisesti Turussa.
TS/Timo Jerkku
Ismo Kallio aloitti näyttelemisen lapsiteatteriosastossa, joka oli perustettu 1946 syntyneen Turun kaupunginteatterin yhteyteen. Myöhemminkin hän on viihtynyt erinomaisesti Turussa.

IRMELI HAAPANEN

Linnateatterin Omana itsenä -haastattelusarjassa sukellettiin sunnuntai-iltana syvälle turkulaiseen teatterihistoriaan, kun vieraaksi saapui Ismo Kallio . Sarjan aiempien vieraiden - Kalle Holmbergin , Esko Salmisen ja Heikki Kinnusen - tapaan Kalliokin veti Linnateatterin ravintolasaliin kosolti väkeä, joka sai paitsi kuunnella Kallion muisteloita myös nauttia hänen laulutulkinnoistaan kappaleissa Rikas mies jos oisin ja Lehmukset kukkivat Berliinissä .

Kuten aiemmissakin illoissa jutustelua johdatteli näyttelijä Juha-Pekka Mikkola , joka tituleerasi Kalliota tilaisuuden aluksi kunniaturkulaiseksi. Mikkola arveli myös, ettei näyttelijälle taida olla ihan helppoa esiintyä omana itsenä.

- Ei, kun ei tiedä ketä esittäisi, Kallio vastasi ja kirvoitti yleisöstä illan ensimmäiset naurut.

Ensimmäinen päärooli: Mikki Hiiri

Kunniaturkulaisen nimikkeellä Mikkola viittasi siihen tosiasiaan, että Turussa joulukuussa 1935 syntyneen Kallion ura lähti täältä käyntiin ja Helsinkiin muutettuaankin hän on käynyt Turussa esiintymässä niin Samppalinnan kesäteatterissa kuin Turun kaupunginteatterissakin. Kesät hän viettää edelleen vaimonsa kanssa Turun Ruissalossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kallio aloitti näyttelemisen Kerttu Hämerannan johtamassa lapsiteatteriosastossa, joka oli perustettu 1946 syntyneen Turun kaupunginteatterin yhteyteen.

- Ensimmäinen pääroolini oli Mikki Hiiri ja taikapeili -näytelmässä 11-vuotiaana. Muistan kuinka Turun Sanomien kriitikko Teppo Samooja kirjoitti Mikki Hiirestäni: "hän oli eloisa", Kallio naurattaa yleisöä.

Lapsuusaikojaan muistellessaan Mikkola yllättää Kallion kertomalla, että tämä oli Turun lyseossa ollessaan kirjoittanut hienon aineen Shakespearen näytelmistä. Mikkola on kuullut tiedon varmasta lähteestä, Kallion entiseltä opettajalta.

- En muista ollenkaan. Sen sijaan muistan kyllä löytäneeni joskus kolmannella luokalla oppikoulussa Turun lyseon kirjastosta Shakespearen kootut teokset, jotka myös luin. Muistan myös, kuinka kävin katsomassa Turun kaupunginteatterin avajaisnäytelmänä olleen Shakespearen Myrskyn ainakin neljä kertaa, ja se vaikutti minuun suunnattomasti. Prosperoa näytteli Eino Raita , kertoo Kallio, joka itse esitti Prosperoa kesällä 2002 Suomenlinnassa.

Tauno Palon ja Ansa Ikosen kanssa

Illan aikana Kallio pudottelee lukuisia turkulaiseen teatterihistoriaan vaikuttaneita nimiä: Inke Maattola, Hemmo Airamo, Jorma Nortimo, Toivo Hämeranta, Taito Mäkelä, Tiina Rinne - ja myös Tauno Palo ja Ansa Ikonen .

- Turussa tehtiin 1947 Mika WaltarinOmena putoaa -näytelmä, jossa minulla oli lapsirooli. Tuohon aikaan oli tapana, että Kansallisteatterin näyttelijät vierailivat kerran tai kaksi esittämässä päärooleja muiden teattereiden esityksessä, niinpä Palo ja Ikonen tulivat Turkuun, ja näyttelin heidän kanssaan.

Myöhemmin Kallio ja Palo näyttelivät yhdessä Viktoria ja hänen husaarinsa  - ja Omena putoaa -tv-taltioinneissa.

- Palo oli lämmin ja ystävällinen ihminen. Kahdesti olen teatterissa itkenyt, ja molemmissa kohtauksissa Tauno Palo oli mukana, Kallio kuvailee kollegaansa, jonka syntymästä tuli lauantaina kuluneeksi 100 vuotta.

Sekä Helsingin kaupunginteatterissa että Kansallisteatterissa pitkään näytelleenä Kallio on ehtinyt esiintyä monien muidenkin tunnettujen näyttelijöiden kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Leo Jokela oli rakas ystäväni ja pukuhuonekaverini yhdentoista vuoden ajan. Kun hän kuoli, sain kunnian pitää muistopuheen - mutta ei siitä meinannut mitään tulla, Kallio kertoo ja liikuttuu yhä.

Hikijumppaa Nitrodiskossa

Ismo Kallio on tehnyt uransa aikana lukuisia operetti- ja musikaalirooleja. Turussa hänet muistetaan ennen muuta Samppalinnan kesäteatterin musikaaleista Hello Dolly, My Fair Lady ja Kiss Me, Kate , joissa hän teki yhteistyötä Omana itsenä -illassa pianoa soittaneen Jussi Vahvaselän kanssa.

Kallion mukaan musiikkiteatteri on rankka laji, kun siinä pitää osata sekä laulaa, näytellä että liikkua. Mikkolan kysellessä Kallion liikunnallisuuden salaisuutta, tämä mainitsee opettajansa, muun muassa turkulaiset Thelma Tuuloksen ja Lahja Salvianderin .

- Edelleenkin teen perusjumppaa ja käyn myös Kansallisteatterin eläkeläisille järjestämillä hikijumppatunneilla. Tytöt kutsuvat ryhmää Iltaruskon Voimailijoiksi mutta minä sanon sitä vaan Nitrodiskoksi, Kallio letkauttaa.

Kallion kunnosta kertoo jotakin, että mies tanssii vielä 72-vuotiaana ripaskaa Kansallisteatterin Kuolemantanssi -näytelmässä.

- Yhtään esitystä ei ole jouduttu minun takiani perumaan koko 53-vuotisen urani aikana, Kallio kehaisee.

"Kuka sä olet?"

Keskustelu aaltoilee illan aikana teatterista elokuva- ja tv-rooleihin ja tietysti myös Vara-Manuun.

Mauno Koiviston esittäminen oli hauskaa, eikä koskaan ollut hankausta hänen kanssaan, Kallio toteaa.

Vuodesta 2002 hän on ollut eläkkeellä, mutta työn teko ei ole loppunut. Kallio on mukana muun muassa tuoreissa kotimaisissa Sauna - ja Blackout -elokuvissa ja pian alkavat myös Kansallisteatterissa helmikuussa ensi-iltansa saavan Kari Hotakaisen uutuusnäytelmän Kuka kukin on harjoitukset.

- Kaipa se on tämä kyltymätön kunnianhimo, joka panee vaan jatkamaan. Jonkinlaisesta sadomasokismista on varmaan kyse, sillä harjoittelu on aina hirveän rankkaa ja rasittavaa - mutta on se niin kivaakin.

Teatterin katoavaa luonnetta Kallio ei harmittele.

- Meitä näyttelijöitä tulee ja menee, ja hyvä niin. Muutama vuosi sitten näin Kansallisteatterin ruokalassa entisen oppilaani Kristiina Haartin tyttären Joanna Haartin ja menin sanomaan hänelle, että kerro terveisiä äidillesi. Joanna katsoi minua kirkkain silmin ja vastasi "Joo, mut kuka sä olet?". Esittelin siis itseni. Tämä oli ihan sopiva opetus itserakkaalle näyttelijälle, Kallio naurahtaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy