Kulttuuri

Intohimo toi teatteriin ja vie eläkkeelle

TS/Timo Jerkku<br />Heikki Kinnunen oli lavalla omana itsenään, mutta sekaan livahtivat myös Catsin teatterikissa Gus, otteita Kirsikkapuistosta, teatterifani Urho Kekkonen sekä kollegoja Ralf Långbackasta Jouko Turkkaan.
TS/Timo Jerkku
Heikki Kinnunen oli lavalla omana itsenään, mutta sekaan livahtivat myös Catsin teatterikissa Gus, otteita Kirsikkapuistosta, teatterifani Urho Kekkonen sekä kollegoja Ralf Långbackasta Jouko Turkkaan.

KAISA KUJANPÄÄ

Näyttelijä ei usein joudu lavalle ilman roolin suojaa. Linnateatterin Omana itsenä -illan vieras Heikki Kinnunen pohjusti tilanteen anekdootilla 1960-luvun televisiokuvauksista.

Lasse Pöysti sanoi ohjaajalle, että älä koskaan pyydä mua olemaan kuin oma itteni. Siitä tulee niin fiksu, älykäs ja charmantti, ettei sitä kestä kukaan.

Vaikka samat adjektiivit pätevät Kinnuseen, Linnateatterin yleisö kesti sen hyvin. Se saikin monta teatterin legendaarista hahmoa yhdellä iskulla, sillä lavalla nähtiin paljon muitakin kuin Kinnunen. Sinne livahtivat imitoituna myös kollegat Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka , Tarmo Manni , Esko Salminen ja Jouko Turkka . Kinnusen Holmberg-versio veti taatusti vertoja samalla lavalla helmikuussa nähdylle aidolle Holmbergille.

Yli neljänkymmenen vuoden uransa aikana Heikki Kinnunen on näytellyt kaikkea Hamletista Marja-Terttu Zeppeliniin, etsinyt Viljoa televisiossa ja körmyillyt elokuvissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olen 9-vuotiaasta asti tehnyt päätoimisesti tätä, enkä mitään muuta. On mahdotonta muistaa, mitä kaikkea on tullut tehtyä.

Jöröstä se alkoi

Heikki Kinnunen oli yhdeksänlapsisen perheen toiseksi nuorin. Hän muutti parivuotiaana ratamestari-isän työn mukana Raahesta Kainuuseen ja Mikkeliin. Matalaääninen poika sai ensimmäisen roolinsa Mikkelin teatterista Jörö-kääpiönä ja samassa sielu oli myyty teatterille.

Kolmivuotisen Suomen Teatterikoulun jälkeen hänelle tarjottiin paikkaa Turusta, Kansallisteatterista ja Helsingin kaupunginteatterista.

- Mentiin Autiovuoren Pekan kanssa Kansalliseen, kun Jack Witikka sanoi yksikantaan, että me tarvitaan nuoria miehiä. Se tarkoitti, että siellä oli myös rooleja.

21-vuotias näyttelijä päätyi Jussi Jurkan , Helge Heralan , Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen työkaveriksi.

- Se oli sellainen porukka, jossa jokainen päivä oli yhtä kaskua.

Se oli myös hyvä paikka tarkkailla kokeneempia.

- Nuoren pitää kytätä, miten muut tekevät. Mutta sen olen sanonut nuorille, ettei kannata huonoja matkia, kannattaa matkia hyviä.

Kotkien kauden nuorukaiset

Kinnunen oli tutustunut Kalle Holmbergiin jo aikoinaan Mikkelissä Naisvuoren kesäteatterissa.

- Olin Pölhö-Kustaa ja muutaman vuoden vanhempi Kalle oli rättäri.

Turkuun hän tarjoutui lähtemään luettuaan lehdestä, että Holmbergille ja Långbackalle oli tarjottu kaupungista töitä. Kinnunen ihastelee vieläkin, miten niin nuoren porukan harteille uskottiin niin suuri vastuu. Långbacka ei ollut neljääkymmentä ja joukon nuorin, Juha Muje oli 21.

- Ei mikään ihme, että hän oli hyvä Eero, legendaarisessa Seitsemässä veljeksessä Aapoa näytellyt Kinnunen sanoo.

Turusta riittää anekdootteja, kuten Långbackan ohjauksesta Ajojahti , jossa näyttelijätoverin repliikki "selvisit sentään sodastakin hengissä" muuttui muotoon "selvisit sentään sedästäkin hengissä". Siinä kohtaa nuori Kinnunen putosi.

Hän oli näytellyt jo opiskeluaikoina Samppalinnan kesäteatterissa.

- On suuri myytti, että turkulaiset ovat vaikeasti lähestyttäviä, ei minulla ole ollut turkulaisten kanssa ongelmia teatterikoululaisena tai sen jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kinnunen purki tiistai-illan vierailullaan toisenkin Turkuun liittyvän myytin. Kotkien kaudella ei vedetty viinaa kuutta vuotta putkeen.

- Pääsimme töistä kymmeneltä ja valomerkki tuli puoli kahdeltatoista. No siinähän ehtii vetää hirveät kännit.

Sketsimateriaalia maneerimapista

Kinnusen mukaan teatteri on lastenleikkiä television sketsiviihteen tekoon verrattuna.

- Siinä napataan maneerimapista joku tyyppi, jota ei enää jälkeenpäin muista. Kyllä se on rankkaa hommaa. Ei sitä enää jaksaisi, mutta teatteri on kivaa. Sitä saa harjoitella.

Televisiouraan mahtuu Ällitälliä , Soitinmenoja ja Älywapaata palokuntaa .

- Silloin kun vielä tehtiin hyvää, ohjelmaa tehtiin kerran kuussa, joten käsikirjoittajilla ja puvustajalla oli aikaa. Sitten tuli uusi aika ja ohjelma tuli ulos kerran viikossa, maanantaina ja tiistaina nauhoitettiin ja se tuli lauantaina ulos.

Teatteri on muutenkin näyttelijälle rakkaampaa kuin elokuva tai televisio.

- On kiva olla teidän kanssa samassa sateessa, hän kuvailee.

Marja-Terttu löytyi kauppahallista

Vuodesta 2002 Kinnunen on näytellyt Tampereella. Hän on mukana jo viisi vuotta pyörineessä Alivuokralaisessa .

- Mä oon pitänyt huolta, ettei siinä lähetä sooloilemaan, vaan pysytään vanhassa, Kinnunen kertoo.

Kun homma on kohdallaan, ei improvisointi kannata ja esitys pysyy joka ilta minuutin tai puolentoista heitolla saman mittaisena.

Leea Klemola näki Kinnusen Cyrano de Bergeracin jämeränä sotapäällikkönä ja innostui pyytämään tätä näytelmäänsä keski-ikäiseksi portsarinaiseksi, Marja-Terttu Zeppeliniksi.

- Kävin kauppahallissa kattelemassa omanikäisiäni naisia ja huomasin, ettei meissä niin paljon eroa ole, Kokkolan lisäksi jo Kohti kylmempää -näytelmässä Marja-Terttua näytellyt Kinnunen paljastaa.

Pois liukuhihnalta

Näyttelijän lähes kahdeksankymppinen vanhin veli oli juuri katsomassa Cabaret -musikaalia Tampereella.

- Hän oli iloinen, että mulla vielä jalka nousee. Poikakin vielä tanssahtelee.

Jalka nousee ja näyttelijälle tärkeä muisti pelaa. Kinnunen muistelee nuorena olleensa sitä mieltä että, tulkinta on tärkeämpää kuin vuorosanat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kyllä nykyään tuntuu, että on aika tärkeää muistaa vuorosanatkin. Kumma miten mieli muuttuu.

Hän on kuitenkin jäämässä eläkkeelle keväällä.

- Jään pois liukuhihnalta. Sitten teen vain intohimoproggiksia, tai kauheassa rahapulassa ihan mitä vain.

Syksyksi on suunnitelmia ja Klemolakin haaveilee arktiselle trilogialleen kolmatta osaa...

Omana itsenä -sarjan seuraava vierailija on Ismo Kallio sunnuntaina 26.10. Keväällä vuorossa on Hannele Lauri.