Kulttuuri

Kauhu ja fantasia kiehtovat nuoria

TS/Timo Jerkku<br />Runosmäen koulun viidesluokkalaiset Vesa-Matti Karjalainen (ed. vas.), Sami Narvanmaa sekä Leevi Yliaho (tak. vas.), Jani Virtanen ja Jani Salminen kuuntelivat messuilla, miten Tuija Lehtinen kirjoitti Karting Team Vintiöt -kirjan. Omaan mielilukemistoon pojilla kuuluvat Harry Potterit ja Roope Ankat.
TS/Timo Jerkku
Runosmäen koulun viidesluokkalaiset Vesa-Matti Karjalainen (ed. vas.), Sami Narvanmaa sekä Leevi Yliaho (tak. vas.), Jani Virtanen ja Jani Salminen kuuntelivat messuilla, miten Tuija Lehtinen kirjoitti Karting Team Vintiöt -kirjan. Omaan mielilukemistoon pojilla kuuluvat Harry Potterit ja Roope Ankat.

KAISA KUJANPÄÄ

Turun kirjamessuilla vilisi avajaispäivänä koululaisia, joita oli ennakkotietojen mukaan tulossa noin 3 000. Kaiken kaikkiaan perjantaina messuille löysi tiensä 6 300 kävijää, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna.

- Leipoiko sun äiti usein sämpylöitä, kysyi 12-vuotias Aliina Härkönen kirjailija Kari Levolalta kirjamessujen haastattelussa.

Ja Levola vastasi, mutta ihmetteli myös, mistä moinen kysymys pulpahti mieleen.

- No kun kirjoittamassasi Unisiepparissa äiti leipoi pullia, Härkönen selitti.

Topeliuksen koulun 6-luokkalaiset Aliina Härkönen ja Nora Pinomäki olivat valmistautuneet ensimmäiseen kohtaamiseen oikean kirjailijan kanssa huolella, lukemalla Levolan tuotannosta 4-5 kirjaa.

- Ajattelin ensin, että ne olisivat tylsiä, kun ne ovat mieskirjailijan kirjoittamia, mutta eivät ne sitten olleetkaan, Härkönen selittää.

Tyttöjen lempilukemista ovat jännitys- ja kauhukirjat, kuten Nightmare room -sarja. Härkönen ei lue jännityskirjoja illalla, ettei yöllä pelota. Pinomäellä on päinvastainen linja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mä tykkään lukea niitä juuri illalla, että on jotain jännitystä ennen nukkumaanmenoa.

Yleensä Härkönen arvioi lukevansa ainakin kirjan kuukaudessa, Pinomäki lukee kolmisen kirjaa kuussa.

Shoppailukirjoja tytöille

Nuorten kirjamessuilla mainitsemat mieltymykset noudattelevat täysin samaa linjaa, mikä on havaittu Turun pääkirjastossa.

- Nuoria kiinnostavat kirjat, joissa on kauhua ja vampyyreitä, esimerkiksi Stephenie Meyerin kirjat ovat koko ajan lainassa, kirjastovirkailija Katriina Koivusalo kertoo.

Kauhu kiinnostaa sekä tyttöjä että poikia. Harry Potterinsa jo suomeksi läpipaahtaneet nuoret vetävät nyt uusintakierrosta englanniksi. Fantasia viehättää edelleen ja se alkaa sekoittua muihin lajeihin. Esimerkiksi Rick Riordanin kirjoittaman fantasiasarjan Salamavaras (2005) on suosittu.

- Tytöt lukevat paljon tv-sarjoihin perustuvia kaupunkiseikkailuja, joissa on rikkaita tyttöjä, ostoksia, shoppailua ja poikia.

Lontooseen sijoittuva Frendejä, kundeja -tyttökirjasarja on suosittu, samoin New Yorkiin sijoittuva Gossip Girl , josta on myös tv-sarja.

Näistä molemmat ovat myös Aliina Härkösen suosikkeja.

- Tykkään sellaisista tyttökirjoista, joissa on rakkaushommia ja ihastumista, hän selittää.

Härkönen ja Nora Pinomäki mainitsevat suosikeikseen myös japanilaisen Salapoliisi Conan -sarjan ja Virpi SaarisenSudenkesyttäjän .

Kirjaston kokemusten mukaan myös elokuvista tutut Prinsessapäiväkirjat ja High School Musical vetoavat nuoriin, samoin Siskodisko-sarja, jossa on sekä kotimaisia että ulkomaisia kirjailijoita.

- Pojat lukevat edelleen jännityskirjoja, kaikki kappaleet Ilkka Remeksen viime vuonna ilmestynyttä Hermestä ovat lainassa. Sama käy varmaan uudelle Draculan ratsulle .

Myös mangat ja muut sarjakuvat vetoavat nuoriin.

Kananliha-sarjaa ja Häräntappoaseita

Loimaan ammatti- ja aikuisopiston catering-opiskelijat olivat tulleet Turkuun pääasiassa ruokamessuille, mutta he ehtivät piipahtaa myös kirjamessujen puolella.

17-vuotiaat opiskelijat vahvistivat, että kauhu ja fantasia ovat lyöneet itsensä läpi kaikenikäisiin nuoriin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pidän kauhukirjoista, kuten Goosebumps-sarjasta. Jäin koukkuun kauhukirjoihin heti ensimmäisen luettuani, loimaalainen Marjaana Kauppinen kertoo.

Suosikkikirjoistaan hän mainitsee myös Jack LondoninSusikoiran .

Ypäjäläinen Eveliina Kaunela puolestaan on fantasian ystävä, Harry Potterien lisäksi hän pitää David Eddingsin kirjoista.

- Ne ovat mukavaa luottavaa, kun niiden avulla pääsee pois todellisuudesta, hän selittää.

Loimaalainen Tatjana Ilola kertoo lukevansa paljon pokkareita ja nuorten kirjoittamia kirjoja. Lukemiseksi kelpaavat vähän vanhemmatkin kirjat.

- Serkkuni sanoi, että Häräntappoase kannattaa lukea ja se oli tosi hyvä, Ilola sanoo.

Anna-Leena Härkösen 17-vuotiaana kirjoittama esikoisteos ilmestyi jo 1980-luvulla.

TS/Timo Jerkku<br />Catering-opiskelijat Tatjana Ilola, Eveliina Kaunela ja Marjaana Kauppinen lukevat pokkareita, fantasiaa ja kauhua.
TS/Timo Jerkku
Catering-opiskelijat Tatjana Ilola, Eveliina Kaunela ja Marjaana Kauppinen lukevat pokkareita, fantasiaa ja kauhua.