Kulttuuri

Laman lapset
kultin pauloissa

TS/Jonny Holmén<br />Marko Hautala ei kirjoittaessaan Itsevalaisevat-romaniaan tiennyt, kuinka ikävän ajankohtainen aihe nuorten ja aikuisten toisistaan vieraantuminen syksyllä 2008 on.
TS/Jonny Holmén
Marko Hautala ei kirjoittaessaan Itsevalaisevat-romaniaan tiennyt, kuinka ikävän ajankohtainen aihe nuorten ja aikuisten toisistaan vieraantuminen syksyllä 2008 on.

TUOMO KARHU

Marko HautalanItsevalaisevat (Tammi) kertoo nuorten ja aikuisten maailmoja jakavasta kuilusta ja kultin voimasta. Romaanin nimi juontuu kaloista, jotka kaiken valon puuttuessa valaisevat itse itsensä.

- Joitakin vuosia sitten näin dokumentin syvänmerenkaloista. Syystä tai toisesta aihe ahdisti ja kiehtoi minua yhtaikaa. Kun myöhemmin tajusin aiheen palaavan mieleeni yhä uudestaan, päätin tehdä asialle jotain, Hautala kertoo.

Syvänmerenkalat alkoivat yhdistyä hänen mielessään saatananpalvontaan, ilmiöön, jota hän tunnustaa seuranneensa hyvinkin läheltä 1980-1990-luvun vaihteessa.

- Liikuin niissä piireissä, mutta en ottanut satanistisia aatesuuntauksia kovinkaan vakavasti. Aikuisten mielestä meidän rappion ja tuhon glorifioimisessamme ei tietenkään ollut mitään järkeä, mutta aikamoinen imu siinä hommassa oli. Oli helppo aistia, että ne touhut voivat viedä mukanaan. Joillekin niin kävikin, mutta suurimmalle osalle satanismi oli vain hetkellinen kapinajuttu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun silloin luin, mitä aikuiset asiantuntijat aiheesta kirjoittivat, tuntui, että he puhuivat aivan eri asiasta. Heidän juttunsa olivat todella naiiveja. Väkisinkin jäi vaivaamaan, kuinka täysin kaksi eri maailmaa aikuisilla ja nuorilla voi olla.

Lähtökohtana henkilöt

Marko Hautala ei kirjoittanut romaaniaan mihinkään genreen, mutta nuorena imetyt vaikutteet puskevat läpi.

- Luin aikanaan paljonkin kauhua, ja jopa tein Pikku-Finlandia-kilpailussa kunniamaininnan saaneen esseen Clive Barkerista . Sittemmin olen kuitenkin kyllästynyt kauhun ennalta arvattavuuteen. Kauhutarinathan menevät niin, että ensin esitellään henkilöt ja lopuksi heidät teurastetaan. Ennustettavuus syö tarinoista kaiken jännitteen.

Itsevalaisevien lähtökohta olivat kuvaamani ihmiset. Koska aihe on vakava, koin jopa velvollisuudekseni mennä henkilöideni nahkoihin sen sijaan, että olisin ruvennut rakentamaan verikekkereitä. Mutta se, että teostani luetaan kauhuromaanina, on pelkästään positiivista: aina kun joku sanoo kirjaani aivan kauheaksi, voin olla tyytyväinen, Hautala nauraa.

Myös kirjan kanteen hän voi olla tyytyväinen.

- Se on aivan mahtava. Olen kuullut, että graafikko Saku Heinänen on kannessa itse. Täytyy olla hyvä kirja, että ihminen noin itseään nöyryyttää.

Jo toinen esikoisteos

Hautala arvelee, että 1990-luvun alun saatananpalvontabuumi liittyy lamaan.

- Monet niihin juttuihin hurahtaneet olivat ihan selkeästi laman lapsia.

Aivan kuten "syntymässä säikähtäneet" kouluampujat, joista Hautala kirjoitti blogipalstallaan 23. syyskuuta: "Kuvottaa se tosiasia, että laman aikana lapsuutensa viettäneistä osa on menetetty, ehkä lopullisesti."

Kustantaja markkinoi Itsevalaisevia esikoisromaanina, mutta oikeastaan teos on Hautalan toinen.

- Muuan porvoolainen pienkustantaja julkaisi minulta 2002 romaanimittaisen teoksen Kirottu maa . Siksi en voi osallistua esimerkiksi Hesarin esikoiskisaan. Itselleni on ihan sama, kutsutaanko Itsevalaisevia esikoiseksi vai ei.

Marko Hautala Turun kirjamessujen Fiore-lavalla sunnuntaina 5.10. klo 13-13.40.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy