Konserttiarvostelut

Alkuperäisellä Piirpauke-yhtyeellä vaisu yö

TS/<br />Antti Hytti.
TS/
Antti Hytti.

• Alkuperäinen Piirpauke-yhtye Klubilla 30.8. Sakari Kukko, tenori- ja sopraanosaksofoni, huilut, sähkösormiot; Hasse Walli, kitara; Antti Hytti, akustinen basso; Jukka Wasama, rummut.

Alkuperäinen Piirpauke-yhtye lähti runsas viikko sitten kahdeksan konsertin turneelle Virojoelta. Kiertueen viimeinen keikka on vasta 19. syyskuuta Porvoossa, joten mitään tiheää keikkatahtia legendaarinen maailmanmusiikki- ja etnojazz-kvartetti ei pidä. Elokuun viimeisenä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä yhtyettä kuultiin Turussa Klubilla.

Ajatus tien päälle lähtemisestä lienee syntynyt jo viime helmikuussa Helsingin Tavastia-klubilla kitaristi Hasse Wallin 60-vuotisjuhlakonsertissa, missä bändi oli noussut lavalle.

Vaikka bändin nokkamies saksofonisti-huilisti-kosketinsoittaja Sakari Kukko oli tutkaillut yhtyeen nuotistoa ja löytänyt sieltä jo 1970-luvun puolivälissä kirjattua "uutta" aikaisemmin esittämätöntä materiaalia, käynnissä olevan turneen punainen lanka on kadoksissa, tai kiertue on lähinnä vain impulsiivisen innostuksen ja improvisaation tulosta. Tätä heijastelevat ainakin konserttien ajankohdat ja aikataulut: keskiviikkoinen Helsingin konsertti oli päällekkäin Viapori Jazzin festivaalikonserttien kanssa. Turussa taas lauantainen esitys alkoi vasta puolenyön paikkeilla. Herääkin kysymys siitä, halajaako alkuperäinen Piirpauke tällä kertaa ylipäätänsä yleisöä keikoilleen?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Piirpauke on ollut usein kuultu konserttivieras erilaisine kokoonpanoineen Turussa neljänä eri vuosikymmenenä niin yksittäisissä konserteissa kuin festivaaleillakin. Oma tuorein konserttikokemukseni bändistä on muutaman vuoden takaa suomalaisten kansanmusiikkijärjestöjen ja -esiintyjien jokavuotiselta Folklandia-laivaristeilyltä. Siellä soittaneen 2000-luvun nuorekkaan Piirpauke-kokoonpanon keikka oli huomattavasti verevämpi kuin nyt kuultu puoliöinen puolitoistatuntinen esillepano.

Karjalankielisestä mekastusta ja sekamelskaa tarkoittavasta sanasta 1974 nimensä ottanut Piirpauke aloitti aikanaan taipaleensa musiikilla, johon ammennettiin ideoita ja innoitusta lähinnä afroamerikkalaisen jazz- ja populaarimusiikin ja brittiläisen folk-rockin ulkopuolelta. Piirpauken lähtökohdat olivat balkanilaisessa, vähäaasialaisessa ja länsiafrikkalaisessa rytmikassa sekä karjalaisessa musiikissa. Niitä bändi lähti silloin työstämään ja improvisoimaan etnojazzillisin tyylikeinoin.

Rautalankaa ja jazzmetkuja

Nyt yhtyeen ykköslevyn tutut sävelmät Imala Maika , Fyssouni , Prazider Adeus, Sirtos ja Konevitsan kirkonkellot saivat rinnalleen basisti Antti HytinHiisi -sävellyksen ja kitaristi Hasse Wallin Red Haired Ladyn . Edellinen oli Hytin ison Suhkan Uhka -yhtyeen vesalamaista aineistoa ja jälkimmäinen kitaristin sinistä blues-aaltoilua. Välillä yhtye irrotteli peloponnesolaisittain free-vetoja ja turkkilaista rautalankaa. Bob Dylanilta lainattu My Back Pages kulki yllättävän vauhdikkaasti modernin jazzin metkuin.

Vaikka Hasse Walli kykeni kuumentamaan yhteen ja samaan biisiin kitarallaan sekä länsiafrikkalaiset soinnit että Jimi Hendrix -hehkun ja vaikka Jukka Wasaman isojen ja raskaiden symbaalien kilke ja sihinä sävähdyttivät, kokonaisuus jäi vaisuksi. Ohjelmisto ei lähtenyt eikä lähettänyt soittajia ja kuulijoita lentoon. Kuvaavaa ja kuuluvaa oli, että upea Kuun nousukin pysähtyi jo alkuunsa Klubin muista osista kuuluneen mekaanisen musiikin ryskeeseen.

JARMO WALLENIUS

TS/<br />Sakari Kukko.
TS/
Sakari Kukko.