Kulttuuri

Jari Tervon Troikan embargo on tänään

Helsingin Sanomat julkaisi Jari TervonTroikka -romaanin arvion näyttävästi perjantaina. Eihän siinä mitään - paitsi että romaanin embargo on tänään. Helsingin Sanomien välistäveto yllätti paitsi meidät pelisääntöjä kunnioittavat toimittajat, myös kustantajan ja kirjailijan.

Turun Sanomat , Aamulehti ja muut tänään Tervo-kritiikkinsä julkaisevat lehdet eivät siis ole myöhässä. Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus vain rikkoi sääntöä, jonka tarkoitus on antaa kriitikolle mahdollisuus - Journalistin nettisivuilla tapausta ilahduttavan kärkevästi kommentoivaa Reetta Nousiaista lainaten - "perehtyä teokseen kunnolla ja esittää näkemyksensä perustellusti myös lukijalle".

Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Saska Snellman puolustelee Journalistin nettisivuilla päätöstään sillä, että "kirja oli ollut kaupoissa jo viikon verran ja kustantaja mainosti sitä täyttä päätä". Vai niin. Siinä tapauksessa todella moni muukin kirja voitaisiin arvostella embargoista välittämättä.

Snellmanin lisäksi ihmettelenkin kustantajia, joilla on nykyään niin kauhea kiire saada kirjansa kauppoihin jo ennen kuin ne ovat virallisesti edes ilmestyneet.

TUOMO KARHU