Kierrätettävän hyvää lastenkulttuuria
• Anu Suosalo, Annika Tavasti, Keanne van de Kreeke, Piia Lehti ja Andrea Vannucchi: Lasten Aurinkovuosi. Opas ekologiseen lastenkulttuuriin. Sammakko 2008. 155 s.
Kemiön Westersissä on vuodesta 2004 vietetty riemukkaita hetkiä, kun joukko innokkaita äitejä keksi yhdistää voimansa ja puhaltaa henkiin Aurinkojuhlan, ekologisen lastentapahtuman. Kulttuuriministerin myöntämän Lapsenpäivän palkinnon se sai vuonna 2007. Elämykselliseen oppimiseen ja mielikuvitukseen luottavaa lastenfestaria on nyt vietetty useampana kesänä, ja hauskaa tuntuu aina olleen iästä riippumatta, ainakin kuvista päätellen.
Kokemuksensa tekijät ovat muokanneet opiksi ja iloksi muillekin. Lasten Aurinkovuosi, opas ekologiseen lastenkulttuuriin , koostuu kolmesta osasta. Rakenne on mitä mainioin: ensin käydään läpi Aurinkotoiminnan kestävän kehityksen periaatteita, sitten katsastetaan maastoa lapsen silmin ja lopuksi annetaan aikuisille käytännön vinkkejä toteutuksen onnistumiseen.
Aurinkotoiminnan johtoajatuksena on leikin tarve ja lapsen kaunis. Luovuus ilmenee ennakkoluulottomuutena ja kyseenalaistamisen taitona, ja lapsena tämä kyky on terävimmillään. Siksi luovan sotkun sietäminen on aikuiselta kulttuuriteko.
Koska yksi Aurinkotoiminnan perusperiaatteita on elämän kunnioittaminen, kestävän kehityksen arvot muistetaan kaikessa. Kirjassa onkin valtava määrä vinkkejä oman ekologisen jalanjäljen pienentämiseksi, vaikka samalla puuhastellaan ja valmistetaan kaikenlaista. Tiede ja taide kuuluvat erottamattomasti yhteen, eikä lapsia passivoida opettamisella, kun oppiminen tapahtuu leikkimällä.
Oppaan erikoisin jakso seuraa teoriaosuutta, kun vuodenajoittain muuttuvaa pihaa tarkastellaan lapsen kannalta. Elämyksellinen oppiminen tulee kyllä näkyväksi lapsen tekemisen kautta, mutta tietokirjamaiseen teokseen minä-muotoinen kerronta istuu kehnosti. Ainakin minun oli vaikea hahmottaa lapsen tekemisiä ja mielikuvituksen lentoa kunnolla.
Aikuisille tarkoitettu tekniikkaosa tulee enemmän kuin tarpeeseen. Se tarjoaa käytännön vinkkejä toteutukseen ja näyttää yksinkertaisin piirroksin, miten tehdä hauskoja leikkikaluja luonnonmateriaaleista. Tosin melko lailla saa käsityöläisen vikaa olla, että vaikeimmat savimajat tai kangaspuut onnistuvat, mutta nukkemestareita tulee kaikista hetkessä.
Lasten Aurinkovuosi on ehdottoman hyvä valinta mökille mukaan, mutta pienempikin pala luontoa ympärillä riittää. Ennen kaikkea se ohjaa kohti lapsimyönteistä toimintaympäristöä, jonka lopullinen toteutus jää vanhempien vastuulle.
Kirjan kuvitus noudattaa sisällön periaatteita ja valaa uskoa teorian toimivuuteen. Väleihin ripoteltu lastenlyriikka on hyväntuulista ja niin mukaansatempaavaa, että olisin ehdottomasti halunnut kuulla Hannu Sepposen , Tohtori Orffin ja Herra Dalcrozen lastenlaulun Käpylehmäpoika myös esitettynä. Takakanteen liitettävä CD ei olisi lainkaan huono ajatus.
MARI VIERTOLA