"Säveltämistä ei voi
erottaa elämästä"
RIITTA MONTO
Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren kuoli maanantaiaamuna sairaalassa Keski-Pohjanmaalla 64-vuotiaana.
Ahvenanmaalla syntynyt Nordgren asui viime vuosikymmenet Kaustisilla, mutta säveltäjä ja hänen musiikkinsa ovat tulleet tutuiksi turkulaiselle konserttiyleisölle jo 1970-luvulta lähtien.
Turun filharmoninen orkesteri on kantaesittänyt Nordgrenin sinfonioista peräti kuusi. Nordgrenin 1. sinfonian johti Turussa Leif Segerstam 1974, 2. sinfonian Ulf Söderblom 1990 ja 3. sinfonian Jorma Panula 1994. Säveltäjän läheinen yhteistyökumppani Juha Kangas johti 4. sinfonian 1998 ja 7. sinfonian 2004
Säveltäjän viimeiseksi jäänyt, 8. sinfonia oli myöhästynyt syntymäpäivälahja luottokapellimestarille, jonka johdolla teos sai kantaesityksensä Turussa keväällä 2007.
- Kun partituuri oli minulla, sain itse vapaasti päättää, minkä orkesterin kanssa sen kantaesitän. Oma orkesterini Kokkolassa ei tullut kokonsa takia kysymykseen, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kapellimestari Juha Kangas perusteli kantaesitystä Turussa.
Pehr Henrik Nordgrenin musiikillista tyyliä on kuvattu omaleimaiseksi ja ilmaisuvoimaiseksi. Hän keräsi vaikutteita suomalaisesta kansanmusiikista mutta myös japanilaisesta musiikkiperinteestä käyttäen monia eri sävellystekniikoita.
Musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja sävellystä yksityisesti Joonas Kokkosen johdolla opiskellut Nordgren opiskeli 1970-luvulla myös Tokiossa.
Ensimmäisen sinfoniansa hän sävelsi 30-vuotiaana, mutta seuraavan vuoro oli vasta 15 vuotta myöhemmin. Pitkää sinfoniataukoa säveltäjä perusteli vaatimattomasti.
- Voi myös olla, etten ollut ensimmäiseen sinfoniaani siihen aikaan kovin tyytyväinen.
Nordgren muisteli myöhemmin, että 1970-luvulla sinfonia lajityyppinä oli epämuodikas, "eikä niitä säveltänyt juuri kukaan muu kuin Joonas Kokkonen ja sinfonia-nimikettä suorastaan pelättiin".
Väliaikana hän kuitenkin sävelsi muun muassa ensimmäisen oopperansa sekä konserttoja.
Säveltäjänä Pehr Henrik Nordgren koki hengenheimolaisekseen Gustav Mahlerin . Hän hyväksyi mielellään vertaukset Shostakovitshiin , vaikka korostikin, että jokaiselle säveltäjällä pitää olla oma ääni.
- Shostakovitsh on aina merkinnyt minulle kaikista maailman säveltäjistä kaikkein eniten, ja olen tietoisesti käyttänyt häneen viittaavia tyylisitaatteja.
Säveltäminen oli Nordgrenille eettistä toimintaa. Hänen mielestään "säveltämistä ei voi erottaa elämästä, kaikesta siitä, minkä näkee, kokee ja tuntee".
Nordgren sävelsi aktiivisesti viime kuukausiin saakka. Viime vuonna häneltä kantaesitettiin viisi uutta teosta. Tänä vuonna ensiesityksensä saivat hänen kymmenes ja yhdestoista jousikvartettonsa.
Pehr Henrik Nordgren on saanut Suomen Kulttuurirahaston palkinnon, Pro Finlandian ja Svenska kulturfondenin kulttuuripalkinnon.