Kulttuuri

Lainausautomaatti Liljan ja Vilman kovassa käsittelyssä

TS/Mari Lehto<br />Lilja ja Vilma Nurminen testaavat Raision kirjaston lastenosaston lainausautomaattia Maisa -hiirikirjoilla.
TS/Mari Lehto
Lilja ja Vilma Nurminen testaavat Raision kirjaston lastenosaston lainausautomaattia Maisa -hiirikirjoilla.

SUSANNE HILTUNEN

- Oliko tässä lainausautomaatissa tarkoituksella valikon kielenä ruotsi, kummastelee Raision kirjaston virkailija Nina Petander.

Omatoimisessa lainausvuorossa olevat, lähes kolmevuotiaat Lilja ja Vilma Nurminen eivät kielikysymykseen vastaa.

Lastenosaston uuden lainausautomaatin valikko sekä laitteen sivuilla sijaitsevat leikkinappulat ja -hätäkytkimet kutsuvat koskemaan. Kaksosten näppärät sormet tutustuvat vauhdilla laitteen saloihin. Näytöllä seikkaileva hiiri kikattaa ihastuneena aina lainauksen tapahduttua.

Raision kirjaston noin 450 000 euron hintainen remontti on valmis. Suurimman yksittäisen kuluerän muodostivat uudet lainaus- ja palautusautomaatit. Yksinomaan Monsteriksi nimetty palautusautomaatti maksoi 130 000 euroa.

Ammattiväki ehtii paremmin avuksi

Remontilla haluttiin tehostaa palveluja ja tiivistää kirjastotilojen käyttöä. Lainaus- ja palautusautomaattien avulla 20 hengen kirjastohenkilöstö haluttiin vapauttaa viivakoodien lukemisesta opastamaan asiakkaita tiedon haussa. Pitkällä tähtäimellä henkilöstömäärää kyetään automatisoinnin ansiosta myös vähentämään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Automaattipalautuslinja otettiin käyttöön heinäkuun alussa. Osa kävijöistä pitää sitä hankalana ja vastenmielisenä, myöntää kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo.

Toisaalta kunnon opastuksen jälkeen automaatin käyttö sujuu kuin pullojenpalautus, tukoksia ja katkoksia vain on harvemmin.

- Mielestäni verovaroin kustannettavien kirjastopalvelujen on toimittava kustannustehokkaasti. Automatisoimalla osan toiminnoista säästämme ja suuntaamme varat aineistohankintaan.

Automaattipalautus vapauttaa aiemmin jatkuvasti tiskin takana palautuksia vastaanottaneet kaksi virkailijaa muihin töihin. Lisäksi automaatti jaottelee kirjat suoraan 12 eri osastoon, jolloin kirjojen uudelleen hyllyttäminen nopeutuu huomattavasti.

Jo keväällä toteutettu suuri tietotekniikan muutos, kaikkien Loki-kirjastojen yhdistyminen Turun kaupunginkirjaston kanssa, alkaa olla kunnossa. Samalla kirjastojen aihealuejako yhtenäistettiin.

Uutta ilmettä kirjastolle antaa myös tuore visuaalinen ilme, joka toistuu henkilökunnan nimikylteissä, sisäopasteissa ja tapahtumatiedotteissa. Värit myötäilevät rakennuksen omia värejä, tiilenpunaista ja turkoosia.

Liikunta- ja nuorisopalvelupiste kirjaston suojiin

Remontin myötä kirjaston musiikkiosasto on siirtynyt kakkoskerrokseen. Osaksi siksi, että musiikki- ja kuvatallenteiden lainausmäärät ovat laskussa.

Musiikkiosaston entisissä tiloissa toimii liikunta- ja nuorisopalvelujen palvelupiste, NUOLI. Palvelupisteen tiloihin on suora käynti rakennuksen sivulta.

- Kirjaston läheisyydessä on päivittäin 2000 nuorta. Se oli minusta erinomainen peruste tilojen siirtämiselle keskustasta kirjaston suojiin, toteaa liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Reijo Hakorinta.

Palvelupiste tarjoaa tietoa kaupungin omien nuoriso- ja liikuntapalveluiden toimintojen lisäksi myös raisiolaisten seurojen ja yhdistysten toiminnasta.

- Jatkossa ideoimme porukalla kirjaston sekä liikunta- ja nuorisotoimen kanssa yhteisiä teemailtoja tiettyjen aiheiden ympärille, lupaavat Hakorinta ja Tiina Salo.

TS/Mari Lehto<br />Seppo Sundelin on käyttänyt Raision kirjaston uutta lainausautomaattia jo monta kertaa.
TS/Mari Lehto
Seppo Sundelin on käyttänyt Raision kirjaston uutta lainausautomaattia jo monta kertaa.
TS/Mari Lehto<br />Raision kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Tiina Salo iloitsee uudesta palautusautomaatista, joka jaottelee kirjat valmiiksi aihealueittain ja säästää samalla paljon naistyövoimaa. - Automaatti nimettiin Monsteriksi, koska se ei alussa oikein toiminut kunnolla.
TS/Mari Lehto
Raision kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Tiina Salo iloitsee uudesta palautusautomaatista, joka jaottelee kirjat valmiiksi aihealueittain ja säästää samalla paljon naistyövoimaa. - Automaatti nimettiin Monsteriksi, koska se ei alussa oikein toiminut kunnolla.