Kulttuuri

Mariza kiertää maailman uudella levyllään

Lehtikuva<br />- Minulle on tärkeää tehdä musiikkia ja viedä kotimaani kulttuuria maailmalle. On upeaa, että jotkut fanini ovat jopa opiskelleet portugalia ymmärtääkseen laulujeni sanat, Mariza sanoo.
Lehtikuva
- Minulle on tärkeää tehdä musiikkia ja viedä kotimaani kulttuuria maailmalle. On upeaa, että jotkut fanini ovat jopa opiskelleet portugalia ymmärtääkseen laulujeni sanat, Mariza sanoo.

Portugalilaislaulaja Mariza on yksi Carlos Sauran elokuvan fado-tulkitsijoista. Fados saa Suomen ensi-iltansa Espoo Cinéssä 24. elokuuta.

- En aluksi uskonut, että Carlos on tekemässä elokuvaa portugalilaisesta musiikista, hänhän on espanjalainen! Olen Unescon fadolähettiläs, ja elokuva oli työllemme oikea onnenpotku, sillä se auttaa ihmisiä kautta maailman ymmärtämään musiikkimme sielua. Tavoitteemme on saada fado julistetuksi osaksi maailmanperintöä, Mariza toivoo.

Fadolaulun taito kulkee perintönä sukupolvelta toiselle, ja Marizakin sanoo pyrkivänsä siirtämään oppejaan eteenpäin, vaikkei hänellä omia lapsia olekaan. Mosambikissa syntynyt mutta 3-vuotiaana Lissaboniin muuttanut artisti aloitti itse laulamisen viisivuotiaana vanhempiensa omistamassa ravintolassa.

Fado elää edelleen Lissabonin klubeissa, joissa kotikaupunkinsa suurin tähtikin pyrkii käymään aina kun mahdollista.

- Joskus laulan itsekin, mutta en aina. Monesti on niin kiva vain istua baarissa ja kuunnella ja antaa musiikin viedä, sillä tavalla pidän itseni myös kartalla uusien laulajien suhteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keikat kasvattivat

Upeaäänisen laulajan elämä on ollut viimeiset seitsemän vuotta yhtä kiertuetta maailman ympäri. Hän on tämän hetken kysytyin fado-artisti.

- Olen tehnyt siinä ajassa 15 000 keikkaa. En valinnut tätä elämää, eikä minulla ole juuri aikaa itselleni, mutta olen silti onnellinen. Minulle on niin tärkeää tehdä musiikkia ja viedä kotimaani kulttuuria maailmalle. On upeaa, että jotkut fanini ovat jopa opiskelleet portugalia ymmärtääkseen laulujeni sanat.

Kiertue-elämään liittyy Marizan uusi Terra -levykin. Maailmalta on albumille tarttunut muun muassa flamencon ja kapverdeläisen populaarimusiikin mornan sävyjä. Mariza on kutsunut kanssaan studioon tällä kertaa myös laulajavieraita, esimerkiksi Kap Verdeltä kotoisin olevan Tito Parisin sekä afrolatinalaisen Concha Buikan .

- Ensimmäisen levyni aikaan olin naiivi, tein sen ajatellen vain itseäni ja kavereitani. Olen kasvanut sen jälkeen sekä laulajana että ihmisenä nähtyäni kiertueilla niin paljon erilaisia ihmisiä ja kulttuureja. Tällä levyllä halusin näyttää, mitä olen katsellut, kuunnellut ja oppinut. Terra on kuin matka maailman ympäri, mutta juureni ovat siellä tietenkin myös.

Mariza esiintyy Suomessa lokakuussa. Pääasiassa Terran kappaleisiin perustuvat konsertit kuullaan 11.10. Helsingissä ja 12.10. Tampereella.