Kulttuuri

Muotissa voi etsiä
rooliaan yhteiskunnassa

TS/Sandra Nyberg<br />Muotti-installaatio oli esillä ennen Paraista Pyhtäällä.
TS/Sandra Nyberg
Muotti-installaatio oli esillä ennen Paraista Pyhtäällä.

Turun Sanomat

Monitaiteellisen Työryhmä Filterin Muotti -installaatio ja -performanssi saapuu loppuviikosta Paraisille. Muotti pohtii yksilön ja yksilöllisyyden mahdollisuutta kasvaa ja elää nyky-yhteiskunnan paineissa, rooleihin ja muottiin sopeutumista.

Muotti-teoksessa katsojat saavat tilaisuuden sovittaa itseään rooleihin/muotteihin ja tunnustella omaa kuvaansa sekä etsiä ja hakea mahdollista sopivaa paikkaa ja roolia itselleen teoksessa tai yhteiskunnassa.

Teoskokonaisuuden ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kuvataiteilijat Heini Nieminen ja Sandra Nyberg sekä teatterintekijät Jonna Ollikainen ja Arjan Smit , joiden mielestä yhteiskunta näyttäytyy tänä päivänä karuimmillaan koneistona, joka valmistaa ihmistuotetta.

- Tämä tuote muodostaa ihmismassan, jossa kaikki ja jokainen on korvattavissa, vaihdettavissa ja siirrettävissä. Toisille kuitenkin tähän muottiin sopeutuminen tietää kutinaa, kitkaa, kapinaa ja kompromisseja oman nahan ja tarjottujen roolien välillä. Onko yksilöllisyys ja poikkeavuus tulevaisuudessa katoava luonnonvara, ryhmä kysyy.

Performanssi Muotti 31.7 ja 1.8. klo 18, installaatio Muotti 31.7.-10.8. joka päivä klo 11-19 Lofsdalin Kartanon Navetassa (Granvikintien varrella, noin 10 km Paraisten keskustasta).