Näyttelyarvostelut

Puutarhassa pyörii energiavirtoja

TS/<br />Marika Aalto: Siunauskäsi.
TS/
Marika Aalto: Siunauskäsi.

Ihme taidetta. Taidekeskus Ihana, Norrintie 8, Tammela. Avoinna ti-su 12-18, 10.8. saakka.

Soma, ruskeanvärinen lammaspariskunta yllättää Taidekeskus Ihanan puutarhaan tulijan. Tiina Vainion veistospari on yksi niistä lähes sadasta teoksesta, jotka kätkeytyvät arkkitehti Marika Aallon ylläpitämän taidekeskuksen näyttelyyn Tammelan Syrjänharjulla.

Ihme taidetta on Aallon ideoima ja kuratoima valtakunnallinen kutsunäyttely. Esillepanon kokoavana pyrkimyksenä on tutkia taiteen parantavaa vaikutusta yhteiskunnassa, sen mahdollisuutta vähentää materialismia, välinpitämättömyyttä, kylmyyttä - toisin sanoen pohtia nykyihmisen olemassaolon ehtoja pintaa syvemmältä.

Mukana on ekologisia, yhteiskunnallisia ja omaelämäkerrallisesti painottuneita teoksia 23 taiteilijalta.

Eteneviä prosesseja

Sisääntulon veistospari Rehevöityneet lampaat on ympäristöhoidollisen taideteon aito lopputulema. Turkulainen Tiina Vainio on valmistanut ne poisraivatusta pajusta, lepästä ja koivusta havainnollistaen näin ahojen, niittyjen ja ketojen häviämisen, kun niiden hoito ja käyttö kulttuuriympäristössä on loppunut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jonkin matkaa pajulampaista kiemurtelee omenapuusta toiseen, lopulta maan sisään kadoten Timo O. Nenosen noin 58 metriä pitkä puuketjuveistos. Sekin on tekijälleen, kuten ekologisuus Vainiolle, tuotannon sisällä etenevä prosessi, jota kuvanveistäjä muuntelee eri konteksteissa muistuttaen kytköksistä luonnon, yhteiskunnan ja ihmisten välillä.

Saman ajatuskulun kiteyttää Nenosen syvemmällä puutarhassa sijaitseva, visuaalisesti napakka teos Helmet, joka on terävä kommentti viinanhuuruiseen elintapaan.

Näemme maassa, ruohikon seassa kolme erikokoista, läpinäkyvää valuhartsipalloa. Jokaisen pallon sisällä on täysinäinen Koskenkorvapullo, pienessä pieni, ja suuressa - jo siinä vierimään lähteneessä välkkyy litranvetoinen pullo. Teos viestittää vähäisin antropomorfisin viittein, minkälaiseksi elämä pullon seurassa muuttuu todellisuuden jäädessä pullon täyttämän pallon ulkopuolelle.

Paikkoja pysähtymiseen

Äänen parantavalle, energiaa lataavalle hiljaisuudelle haluaa tarjota Marika Aallon omenapuun oksaan kiinnitetty Siunauskäsi . Työ sisältää käden lisäksi tuolin, jolle voi istuutua aistimaan paitsi universumin ihmeellisyyttä ja taidetta, myös puutarhan rauhaa. Installaation voi helposti mieltää kokonaisuuden avainteokseksi, sillä tekijänsä mukaan se antaa hoitoa ja pysäyttää levottoman nykyihmisen ilman ideologisia painotuksia.

Näyttelyn nuorimpiin taiteilijoihin kuuluvan Aurinna Marstion muovista ja puuvillasta valmistamassa ihailijapostiteoksessa kannetaan fanikirjeitä taiteilijoille ympäri maailmaa, muun muassa Frida Kahlolle ja Shirin Neshatille . Yksinkertaisesta ideasta ponnistava työ onnistuu visualisoimaan mainiosti ison asian eli kiinnittämään huomiota taiteen artikuloimaan puheeseen maailmassa.

Marstion toisen työn I look in the mirror and see beautiful pehmoesineet huvimajan pylväässä tuovat kiinnostavasti esille 1980-luvulla syntyneelle sukupolvelle luonteenomaisen tavan esittää mittakaavojen ja pehmomateriaalien kautta taiteen ja identiteetin välisiä suhteita.

Leikittely mittakaavoilla on ominaista myös Anna Turusen taidokkaille ja monivärisille mosaiikkiveistoksille, kun taas Tuuli Helve on koonnut pihassa sijaitsevaan Saunastudioon ideologista suvaitsevuutta esille tuovan installaationsa Bearmeditation aivan pienistä kipsikarhuista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulttuurien väliseen keskusteluun suvaitsevaisuudesta tuovat kutkuttavan, oivaltavan lisänsä Kimmo Ylösen veistosinstallaatiot puutarhassa ja taidekeskuksen päärakennuksen sisätiloissa. Sekä Räsymoskeija että Pahkamoskeija törmäyttävät karheasti suomalaisuuden ja islamin ehdottaen inhimillistä vuoropuhelua molemmille.

1930-luvulla valmistunut päärakennus on jo itsessään erityinen syy tutustua Tammelan uuteen taidekeskukseen. Sisätiloissa saa myös tuntuman esimerkiksi Kaisa ja Timo Berryn pörssikelloihin, Sakari Kannoston installaatioihin, Stiina Saariston ja Sara Toivosen piirrossarjoihin, Jukka Lappalaisen akryylimaalauksiin ja Kaisu Koiviston esinetöihin. Rakennuksen yläkerrassa esittäytyvät Maria Mughain omaelämäkertaan liittyvät maalaukset äidiksi tulemisesta.

IINA ANTINLUOMA

TS/<br />Maria Mughal: Mother and child.
TS/
Maria Mughal: Mother and child.