Kulttuuri

Tammisaari ylistää
nyt laulun lahjaa

PÄIVI PALM

Musiikki levittäytyy jo yhdeksännen kerran Tammisaaren kaduille, torillle, kirkkoon ja satavuotiaaseen Knipan-ravintolaan.

Tammisaaren kesäkonserttien maestro, kapellimestari Jukka-Pekka Saraste on nostanut tämän vuoden teemaksi Laulun lahjan. Esiintyjäkaarti on nimekäs: solisteina ovat sopraano Camilla Nylund, bassobaritoni Juha Uusitalo sekä pianisti Olli Mustonen . Osaamistaan esittelevät myös Tapiolan Kamarikuoro ja lauluyhtye Rajaton.

Saraste on ottanut ohjelmistoon paljon laulullista musiikkia kuten Schumannia ja Schubertia , mutta osansa saavat myös kuorolaulu ja jazz.

- Kesäkonsertit saivat alkunsa Jukka-Pekka Sarasteen ja eturivin muusikoista koostuvan Suomalaisen Kamariorkesterin aloitteesta. Tavoite oli myös alusta lähtien tiukka. Tasosta ei tingitä tippaakaan, sanoo Suomen Kamariorkesterin toiminnanjohtaja Tiina Vihtkari .

Tammisaarelaiseen perinteesen kuuluu myös, että musiikki tuodaan lähelle ihmisiä. Luvassa on useita ilmaiskonsertteja. Esimerkiksi lauantaina muusikot ilahduttavat yleisöä Tammisaaren torilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sunnuntain kruunaa musiikkijumalanpalvelus, jonka tähtenä on Camilla Nylund.

Kirkko ja kaupunki tukevat konsertteja

Tammisaaressa on ammattimuusikoiden rinnalle aina haluttu nostaa myös paikallisia nuoria osaajia, jotka pääsevät esiintymislavalle lauantain perhekonsertissa.

- Teemme hyvää yhteistyötä paikallisen musiikkiopiston kanssa. Lapsille ja nuorille on ollut elämys päästä esiintymään yhdessä nimekkäiden ammattilaisten kanssa, sanoo Vihtkari.

Hän antaa tunnustusta tammisaarelaisten yhteistyöhalulle. Kesäkonsertteja tukevat sekä seurakunta että kaupunki. Tammisaaren idyllinen kirkko onkin yksi keskeisiä konserttipaikkoja.

Tammisaaren vt. musiikkisihteeri Boris Källman on vahvasti mukana konserttijärjestelyissä. Tekemistä riittää, sillä torstaina alkava tapahtuma tuo Tammisaareen parhaimmillaan jopa 3 000 vierasta. Tapahtumasta on tullut myös perinteinen poliitikkojen ja elinkeinoelämän vaikuttajien kohtauspaikka.

Tämän vuoden uutuus on lauantain yökonsertti, jonka tähtenä on Rajaton-yhtye. Satavuotiaassa Knipan-ravintolassa taas kajahtaa perjantai-iltana jazz, kun Ira Kaspi ja Peter Engberg pääsevät vauhtiin.

Ensi vuoden teemankin Jukka-Pekka Saraste on jo kehitellyt. Silloin eläydytään vuoteen 1809, jolloin Ruotsi ja Suomi lähtivät eri teille.

Tammisaaren kesäkonsertit järjestetään 31.7.-3.8.