Kulttuuri

M.A. Numminen ei kadu mitään

TS/Veikko Wahlroos<br />Tijuana Taxi ja M.A. Numminen esiintyivät viime vuonna Tangomarkkinoiden Bilepuistossa.
TS/Veikko Wahlroos
Tijuana Taxi ja M.A. Numminen esiintyivät viime vuonna Tangomarkkinoiden Bilepuistossa.

KATARIINA NORONTAUS

Tänään DBTL:n päälavalle nousevat Tijuana Taxi ja M.A. Numminen tuntuvat kuuluvan festivaalin vakiokalustoon. Numminen kertoo bändin ihmetelleen asiantilaa itsekin.

- Mutta koska joka vuosi tunnelma on ollut katossa, DBTL on pyytänyt meitä uudestaan. Tänä vuonna päivä sovitettiin minun aikatauluni mukaan, sillä alkuperäispäivänä olen Tukholmassa esiintymässä, Numminen kertoo.

Kulttuurin monitoimimies on ollut ameriachi nimellä tunnettua latinojazzia veivaavan Tijuana Taxin satunnaissolistina puolisentoista vuotta.

- Orkesterin musiikillisen johtajan Riku Niemen mielestä laulutapani sopii hyvin yhteen kiihkeän latinojazzin kanssa. Tijuana Taxilla on paljon esiintymisiä ilman minua, sillä orkesterin rivistössä on laulutaitoisia soittajia, eritoten trumpetisti ja ess-torven puhaltaja Pemo Ojala . Suuri osa ohjelmistosta on ameriachin isän, Herp Albertin sävellyksiä tai sovituksia, mutta Riku Niemi on tijuanisoinut myös supisuomalaista materiaalia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osa kotimaisesta materiaalista on Nummisen käsialaa.

- Riku on muuttanut joitakin laulujani aivan uuteen asuun, joten uusrahvaanomainen jatsi taipuu oivasti ameriachiin.

Pääteltassa tullaan tänään kuulemaan kaikille tuttuja kappaleita, eikä ollenkaan Nummisen myös harrastamaa runoutta.

- Keskiviikon kattaus on todellakin kansalle sitä mitä kansa haluaa. Siis M.A. Nummisen suosituimpia lauluja tijuaanisesti. Runous ei mahdu "M.A. Nummisen Suosituimpiin".

Musikaali ei maistu

Numminen on vuosien varrella pistänyt lusikkansa musiikkisoppiin tangosta oopperaan. Aivan kaikki musiikki ei silti kolahda: Numminen kertoo yrittäneensä opetella pitämään musikaaleista ja opereteista jo hieman yli 20-vuotiaana - huonolla menestyksellä.

- Arvostan kyllä operetin teknisiä taiturimaisuuksia, mutta itse musiikki ei puhuttele minua. Musikaaleista en ole lainkaan oppinut pitämään.

Monipuolinen artisti tunnetaan myös monikielisestä repertuaaristaaan.

- Onko epäilyttävää, että populaarilaulaja esiintyy muillakin kielillä kuin suomeksi? Minulla on alusta asti ollut nelikielinen ohjelmisto, mutta koska "kaikki" laulavat englanniksi, olen jättänyt sen vain kansainvälisiin tilaisuuksiin, jotka juonnan englanniksi ja laulankin muutaman tuolla kielellä. Työkieleni ovat suomi, ruotsi ja saksa.

Saksassa suosiota nauttiva Numminen uskoo, että menestys pohjautuu hänen esitystensä kabareemaisuuteen.

- Luultavasti siksi saksalaiset pitävät monialaisesta ohjelmistostani. Jaa, no ehkä he myös pitävät siitä, että juonnan kaikki välipuheet saksaksi.

Seksiä, politiikkaa ja uskontoa

Nuoruuden huumassa underground-taiteilijan tuli tehtyä jos jonkinlaisia tempauksia. Numminen kertoo kuitenkin olevansa tyytyväinen koko uraansa.

- Sanon kuten Edith Piaf : "Non, je ne regrette rien", en kadu mitään. Jopa rahapulassa kirjoitetut puolihävyttömät, omasta päästä keksinyt "reportaasit", kuuluvat taiteilijaelämäni kirjavaan kuvaan.

Hävyttömyyden raja-aidat ovat sitten 1960-luvun siirtyneet ja monien mukaan jopa kaatuneet. Oliko kapinallisen underground-taiteilijan elämän helpompaa viattomassa menneisyydessä?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ei underground-taiteilijan elämä helpompaa ollut, mutta oli helpompi tehdä hätkähdyttäviä asioita, koska Suomi ei osannut odottaa mitään sellaista, mitä tein Markku Innon ja Jarkko Laineen kanssa.

Nummisen mukaan sama resepti pätee silti nykyisinkin.

- Sen kuin vain sekoittaa uuden keitoksen seksistä, politiikasta ja uskonnosta, niin kyllä väki kohahtaa. Erona on se, että häly häipyy parissa viikossa.