Kulttuuri

DBTL luottaa tuttuun esiintyjäkaartiin

TS/Timo Jerkku<br />Pääteltan rakentaminen Aurajokirantaan oli maanantaina puolisen päivää edellä aikataulusta. Yläilmoissa ahkeroivat Jarmo (ylh.) ja Jouko Suomi.
TS/Timo Jerkku
Pääteltan rakentaminen Aurajokirantaan oli maanantaina puolisen päivää edellä aikataulusta. Yläilmoissa ahkeroivat Jarmo (ylh.) ja Jouko Suomi.

KATARIINA NORONTAUS

DBTL ottaa tänään viime vuoden tapaan varaslähdön, kun Turun oma kaupunkifestivaali käynnistyy hard rock -klassikko W.A.S.P.in erilliskeikalla. Varsinaisella festarialueella keikkoja on lauantaihin saakka, sunnuntaina jatkavat vielä laituriklubit.

Festivaalia järjestävän Kari Rantalan mukaan vertailukelpoisessa lipunmyynnissä ollaan viime perjantain tietojen mukaan illasta riippuen 30-50 prosenttia viime vuotta edellä.

- Ikärajattoman The Alueen perjantaihin on myyty lippuja kymmenkertaisesti viime vuoteen nähden. Myös teltan torstai on mennyt hyvin. Lauri Tähkän vetovoima on aika ainutlaatuinen.

Pääesiintyjä W.A.S.P.in keikalle odotetaan reilusti yli tuhatta kuuntelijaa. Nykyisellä telttajärjestelyllä kipuraja tulee vastaan 1 500 hengen kohdalla.

DBTL:ää on tänä vuonna pyritty tasapainottamaan pitkin viikkoa. Nostetta arki-illoille haetaan tunnetuilla esiintyjillä. Koko festivaalin yleisötavoite on 20 000. Siitä on nyt myyty vajaa puolet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- En näe sellaista muuttujaa, joka voisi nitkauttaa aiempien vuosien mukaista käyrää niin, ettei yleisötavoite täyttyisi, Rantala arvioi.

Manserockista glamrockiin

Rantala haluaa nostaa viikon ohjelmistosta esille erityisesti lauantaina pääteltassa esiintyvän Tuomari Nurmion & Hunajaluut.

- Nurmiollahan on ollut myös spesiaalijuttuja tyyliin Alamaailman vasarat, nyt nähdään ehkä perinteisempää Nurmiota.

Teltan päälavalle nousevat keskiviikkona Kilpi, Tijuana Taxi & M.A. Numminen , 30-vuotisjuhliaan viettävä Popeda ja Iskelmä-Finlandian juuri pokaneen Olli Lindholmin Yö. Torstaina viihdettä tarjoavat Herra Ylppö ja Ihmiset, progetunnelmoiva Von Hertzen Brothers, turkulaistulokas The GreenBees sekä Lauri Tähkä & Elonkerjuu.

Perjantaina musisoivat Ismo Alanko Teholla, Kauko Röyhkä & Riku Mattila , Kotiteollisuus ja Dingo. Lauantaina päälavan ottavat haltuunsa Tuomarin lisäksi muun muassa Apulanta, Veeti Kallio Band ja Miljoonasade.

Ikärajaton The Alue on nostanut tänä vuonna profiiliaan. Lavalle nousevat viikonlopun aikana muun muassa kesän ainoan Turun keikkansa heittävä PMMP, Lapko, metallin ja Reino Helismaan yhteen tuonut Viikate, Scandinavian Music Group, Negative ja Tero-Petri .

- Huomasimme, että The Alue oli jäänyt vähän turhan vähälle huomiolle. Saimme lisäksi tänä vuonna kaupungin nuorisotoimen mukaan yhteistyöhön.

Telttalavan ja The Alueen lisäksi musiikkia kuullaan tuttuun tapaan myös festariklubeilla. Torstaista noussee esiin Vegasissa akustisena esiintyvä Jippu .

Kotimaista ja perinteistä

DBTL luottaa tuttuun tapaan vahvasti kotimaiseen ohjelmistoon.

W.A.S.P.in lisäksi ainoa ulkomaanvahvistus on lauantaina esiintyvä norjalainen glamrockpoppoo Malice In Wonderland.

- Tarjolla oli myös ulkomaista ohjelmaa. Koimme kuitenkin, että olemme tässä niin alussa, ettemme halua ottaa riskejä, joita emme pysty käsittelemään, tapahtumaa vuodesta 2004/5 luotsannut Rantala kertoo.

Samojen vanhojen esiintyjien - Tijuana Taxin, Paula Koivuniemen ja monien muiden - kierrättäminen vuodesta toiseen on kirvoittanut myös kritiikkiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olemme halunneet luoda perinteitä. Tottakai pitää olla muutoksia ja vaihtelua, mutta ne, jotka ovat ollet paikalla ovat kyllä huomanneet, että esimerkiksi Paula Koivuniemi ja DBTL toimivat yhdistelmänä loistavasti.

Iskelmätähtien mukaan ottaminen on Rantalan tietoinen linjaus.

- Rock- ja iskelmäesiintyjillä on paljon samaa yleisöä. Sitä paitsi jos artistilla itsellään on asenne kohdallaan, mitä väliä sillä on, missä muodossa se tulee esille?

Itäinen Rantakatu kiinni jo viikolla

Kaupunkifestivaalin aiheuttamat liikennejärjestelyt poikkeavat hieman aiemmista vuosista. Suurien arkikeikkojen myötä Itäinen Rantakatu katkaistaan Aurakadun ja Koulukadun välillä autoliikenteeltä poikkeuksellisesti jo keskiviikko- ja torstai-iltoina. Perjantaina kadunpätkä suljetaan puoliltapäivin sunnuntaiaamuun asti. Myös pysäköintiä alueella rajoitetaan.

Neitsytpolku Itäisen Rantakadun ja Sirkkalankadun välillä suljettiin liikenteeltä jo maanantaina. Samppalinnan uimastadionille ja Aurajoen ravintolalaivoihin on esteetön jalankulku koko tapahtuman ajan.

Bussiliikenne käyttää tapahtuman ajan Itäisen Rantakadun suljettuna olevan osan sijaan korvaavia reittejä. Rantala toivoo, että festivaalivieraat käyttäisivät julkisia liikennevälineitä.

- Turun kaupunkikin on nyt tehnyt päätöksen pitää yöbussit liikenteessä koko DBTL:n ajan. Viime vuonnahan yöbussit kulkivat yksityishenkilön takaamina.