Kulttuuri

Laulellen hiekkiksellä ja viidakossa

TS/<br />Jasmin-jänis, Heikki-hiiri ja Nestori-nalle hiekkalaatikkopuuhissa.
TS/
Jasmin-jänis, Heikki-hiiri ja Nestori-nalle hiekkalaatikkopuuhissa.

• Hiekkalaatikkojengi. EMI 2008. Satuvihkonen ja 1 cd. • Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu: Aarne Alligaattori. Universal 2008. 1 cd.

Viime vuonna Suomessa tehtiin monta hyvää lastenmusiikkilevyä. Tänä vuonna tarjonta on ollut vaatimattomampaa. Sadun ympärille kiedottu, laulettu musiikkiseikkailu Hiekkalaatikkojengi on kuitenkin varsin mainio.

Albumin mukana tulevassa satuvihkosessa seikkailevat parhaat kaverukset Jasmin-jänis, Nestori-nalle ja Heikki-hiiri, jotka saavat vieraakseen vanhempansa kadottaneen Avaruusolion. Yrittäessään joukolla löytää avaruusisää ja -äitiä kaverukset tietysti kohtaavat monenlaista. Tarina korostaa erilaisuuden hyväksymisen ja ystävyyden merkitystä.

Tepsii lapsiin

Albumin 12 laulua seuraavat sadun vaiheita kronologisessa järjestyksessä, mutta toimivat omillaankin. Pasi Siitosen eli Stigg Doggin säveltämissä ja enimmäkseen Ali Charmin sanoittamissa biiseissä räppäävät tietysti sadun hahmot itse. Mitään hiphopin klassikoita levy ei tarjoa, mutta sen verran pätevää biittiä kuitenkin, että moni hiekkalaatikkojengiläinen voi ruveta vaatimaan lökäpöksyjä ja lippistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alle kouluikäisille suunnattu Aarne Alligaattori ja Viidakkorumpu on huomattavasti perinteisempää lastenmusaa.

Ruotsinkieliselle yleisölle paremmin tunnetun Alligaattorin laulut on suomentanut Kana - siis se ihminen, ei satuhahmo - yhdessä Viidakkorumpu-yhtyeen kanssa. Tekstit ovat hyväntuulisia ja harmittomia, Lordin karaisemille suomalaislapsille ehkä vähän liiankin. Musiikillisesti albumi on lastenlevyille ominainen sillisalaatti. Mukana on muun muassa poppia, reggaeta, rokkia ja countrya.

Kokonaisuus kallistuu hieman enemmän rasittavan kuin hauskan puolelle, mutta levyn aloittava Aarne Alligaattori tehosi kasaamaani lapsitestiryhmään suorastaan pelottavan hyvin.

TUOMO KARHU