Kulttuuri

Kävijätavoitteet täyttyivät,
tili meni miinukselle

LAURI LEVOLA

Sunnuntaina päättyneen Uuden Muusikin Festivaalin promoottorin Jaakko Parkkarin mukaan tapahtuma ylsi tavoitteeseensa, 7 500 kävijään.

- Perjantaina oli hiljaisempaa, väkeä oli vain noin 2 500. Lauantaina kirittiin aika hyvin, ja alueelle saatiin lähes 5 000 kävijää ja sunnuntaina festivaali päättyy Klubille. Lauantain Annien keikka kruunasi hienosti illan ja veti Urheiluhallin täyteen.

Parkkarin mukaan sekä kävijätavoitteet että taiteelliset tavoitteet täyttyivät. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mikä näkyi ulospäin ainakin siitä, että esiintymisaikataulut varmistuivat vasta pari päivää ennen tapahtuman alkua.

Festivaalin järjestäjät olivat ristiriitaisessa tilanteessa lupa-asioiden kanssa, kun läänihallitukselta saatiin anniskelulupa kolmeen yöllä ja poliisi antoi luvan musiikin soittamiseen vain kahteen asti.

- Sehän olisi ollut aivan humoristinen tilanne, että musiikki loppuu ja ihmiset seisovat tunnin hiljaisuudessa oluttuopit kädessä. Sillä on iso merkitys myös aikataulujen kannalta, puoli tuntia on kuitenkin pitkä aika artistille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Festivaalin järjestäjät tekivät valituksen hallinto-oikeuteen, joka kumosi poliisin päätöksen juuri ennen festarin alkua.

Kupittaanpuistoon, jos talous suo

- Meillä oli 12 000 euron budjetti 50 järjestyksenvalvojalle, mutta juuri ennen festaria poliisi päätti, että järjestysmiesten määrä piti lähes kaksinkertaistaa. Lopulta maksettavaa tuli 35 000 euroa. En oikein löydä siihen syytä, sillä minun tietooni tuli vain yksi järjestyshäiriö. UMF on luonteeltaan rauhallinen ja sivistynyt tapahtuma, Parkkari sanoo.

Viime vuonna UMF teki tappiota. Tänä vuonna oli tarkoitus kuitata ne ja päästä nollatulokseen.

- Vaikka kaikki sujui muuten niin kuin pitikin, tällainen lisäkulu kaataa festivaalin talouden. Meillä ei ole mitään suuria kassapääomia vaan tietty etukäteen laskettu maksimibudjetti. Kaupunki tuki festivaalia 30 000 eurolla, joka meni festivaalialueen ja tilojen vuokriin.

Tulevaisuus on vielä auki, mutta Parkkari luottaa yhteistyöhön Kulttuuripääkaupunkisäätiön kanssa. Hankehakemus on vetämässä.

- Kaipaamme sitä kaupungin signaalia, että olemme hyväksyttyjä ja meidät halutaan tänne. Nyt jäi vähän sellainen olo, että pitää maksaa itsensä kipeäksi, jos haluaa järjestää hienon tapahtuman.

Parkkari vakuuttui siitä, että Kupittaanpuisto on myös tulevaisuudessa paras paikka Uuden Musiikin Festivaalille.

- Ehkä perjantaina ei ihmisiä ollut valtavaan puistomiljööseen ihan tarpeeksi, mutta lauantaina alue alkoi todella toimia. Siellä oli hyvän tunnelman ja rakkauden ilmapiiri. Tuntuu, että lauantaina myös turkulaiset löysivät festivaalin.