Näyttämötaide

Ikäihmiset tanssivat muilusti

TS/Johanna Tirronen<br />Eeva Muilun koreografiassa Jossain on jotain on vahva tässä ja nyt -hetken tuntu. Tanssimassa Liisa Saarikoski (vas.), Eila Hämäläinen, Leila Kourkia, Mikko Makkonen ja Kielo Kankkunen.
TS/Johanna Tirronen
Eeva Muilun koreografiassa Jossain on jotain on vahva tässä ja nyt -hetken tuntu. Tanssimassa Liisa Saarikoski (vas.), Eila Hämäläinen, Leila Kourkia, Mikko Makkonen ja Kielo Kankkunen.

• Jossain on jotain, koreografia Eeva Muilu, valot Heikki Paasonen, puvut Monika Hartl. • Second Hand Shop, koreografia Virva Talonen, visualisointi Matti Jykylä, musiikki kooste. Esitykset Pyhäjärven Täydenkuun tansseissa 24.7.

Kesäkuussa Kuopiossa ensi-iltansa saanut Eeva MuilunJossain on jotain sopii täsmälleen Täydenkuun tanssien tapahtuman henkeen. Inmet Areenalla esitetty teos venyttelee taidetanssiin usein liitettyjä rajoja, ja tekee sen ilolla.

Teoksen taustalla on iäkkäille järjestettyjä työpajoja, ja Pyhäjärvelläkin vakiintuneeseen esiintyjäkaartiin liittyi viisi rohkeaa naista, jotka olivat osallistuneet festivaalin kurssiin. Heidän mukaantulonsa esityksen lopun improvisaatiosessioon sai paikallisen yleisön hihkumaan innostuneesti tuttujen hahmojen tanssiessa hassut hatut päällään.

Jossain on jotain yhdisteleekin yhteisö- ja taidetanssia. Sen esittää viisi eläkeiän ylittänyttä senioria sekä nuori tanssija, Leila Kourkia . Esityksessä ei juurikaan painotu eri sukupolvien väliset erot vaan siinä korostuu läsnäolo näyttämön nyt-hetkessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä näkyy esiintyjien tuoreessa olemisessa, herkässä vireessä, josta erottuu heidän tietoisuutensa katsojien läsnäolosta. He liikkuvat sekä toisilleen että katsojille. Koko katsomistapahtuma on hauras ja samalla viihdyttävä.

Hup-hup, hui-hai

Muilun teosta katsoessa tulee väistämättä mieleen Reetta Parvikon viime talvena raumalaisille senioreille koreografioima Kosketus muistaa , jossa kerrottiin tarinaa niin vanhainkodin arjesta kuin eletystä elämästä.

Muilun lähestymistapa on tyystin toinen. Muilu ei lähde korostamaan esiintyjien ikää vaan pääpaino on kokeilevassa ilmaisussa.

Muilu ei kerro tarinaa eikä laita koko poppoota tanssimaan samaa liikesarjaa vaan tarjoaa erilaisia impulsseja, joiden pohjalta esiintyjät lähtevät kehittelemään lyhyitä ilmaisusarjojaan.

Impulsseina ovat vaikkapa erilaiset äännähdykset, hölömölökieli tai tunnistettavatkin sanat. Kukin esiintyjä vuorollaan astuu omaan sooloonsa tai tarttuu toisten antamiin liike- ja tunnelmaehdotuksiin. Ja vaikka kaikki liikkuvat omaehtoisesti, on heidän liikkeissään selvästi nähtävissä sekä muilumainen liike että kokonainen asenne.

Kielo Kankkusen sanoessa hup-hup, hui-hai ja leijutellessa käsiään ja astellessa pehmeästi on keveyden ilo käsin kosketeltavasti läsnä. Kun ainoa joukkoon uskaltautunut mies eli Mikko Makkonen riuhtoo sekä pullistaa hauiksiaan pienet perhosen siivet selässään, ollaan puolestaan jossain surumielisen ironian lähteillä.

Vaikka esitys nimessään paikantaa sangen epämääräisesti jonkin olevan olemassa jossakin nimettömyydessä, ainakin katsomossa oltiin vahvasti läsnä juuri siinä.

Liike kiertää

Virva TalosenSecond Hand Shop sai ensi-iltansa jo joulukuussa 2006, mutta sen esiintuoma kierrätysaate on aina ajankohtainen. Esityksessä kaikki on kierrätettyä. Matti Jykylän visualisointi kierrättää niin keino- kuin luonnonvaloa, jota on tallennettu eri puolilla maapalloa. Näyttämöllä on kasa vanhoja kenkiä, tanssijoiden suissa kierrätetään purkkaa.

Ennen kaikkea teoksessa kierrätetään liikkeitä, joita monet suomalaiset nykykoreografit ovat lahjoittaneet. Talosen luottotanssijat, Sofia Karlsson , Esete Sutinen ja Vera Tegelman kierrättävät toisillaan myös halauksia, puhaltamisia ja kaatamisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esityksen idea on samalla hauska ja kantaaottava. Toisaalta se kehottaa kierrättämään ja siten kuluttamaan vähemmän, toisaalta se ehdottaa, että kaikki on kierrätettävissä. Esitys itse etenee kiireettömyyteen luottaen ja huumorissaan hieman viistosti asettautuen.

KAISA KURIKKA