Kulttuuri

Brittikirjailijan avaruussaagan musiikkitähtenä Olavi Virta

Lehtikuva<br />Scifi-kirjailija M. John Harrison piipahti Suomessa kertomassa uusimmasta kirjastaan.
Lehtikuva
Scifi-kirjailija M. John Harrison piipahti Suomessa kertomassa uusimmasta kirjastaan.

Helsinki (STT)

Lukija liki väistämättä samastuu romaanin päähenkilöön. M. John Harrisonin kirjan aluksi päähenkilö vamppaa naisen, houkuttelee tämän mukaansa - ja sitten tappaa naisen "samoin kuin ne kaikki aiemmatkin".

- On hyvä, että päähenkilöni eivät ole miellyttäviä, että heihin ei voi samastua. Minä myös tykkään kiusoitella lukijaa, joten Valo -romaanini ei kerro, miten ja miksi päähenkilöstä tuli sarjamurhaaja, Harrison tuumii.

- Mitä enemmän yllättää lukijan, sitä parempi, useita kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja saanut britti täydentää.

Harrisonin uusin kirja Nova Swing liippaa useassakin mielessä yllättävän läheltä Suomea, niin avaruustarinasta kun onkin kyse. Tuon kaukaisen planeetan suosikkimusiikkia nimittäin on suomalainen tango. "New Nuevo Tangon" suurin kuningas on kirjassa kukapa muu kuin Olavi Virta .

- Valitsin kuvaamani avaruuskaupungin musiikiksi suomalaisen tangon, koska halusin antaa vaikutelman kosmopoliittisuudesta, eri kulttuurien sekoituksesta ja yhteentörmäyksestä. Lisäksi eksoottinen suomalainen tango kiehtoo minua: onko sen tietty katkeruus ja karvaus mukana tarkoituksella vai tarkoittamatta?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siinäpä britiltä aika hyvä kysymys.

Harrisonin Nova Swingin kaupungin nimi on Saudade. Nimi viittaa toiseen nostalgiseen ja kaihoisaan musiikkiin, Portugalin fadoon.

- Suomen tangoa ja fadoa yhdistää ehkä tietty nostalgia, joka liittyy tämän romaanini tunnelmaan. Lisäksi voisin vihjata, että Saudaden kaupungin keskustan tietyt piirteet ovat kuin Helsingistä.

Kumarrus Stalkerille

Harrison saapui tällä viikolla Suomeen scifi- ja anime-väen vuotuiseen päätapaamiseen. Finncon- ja Animecon-messut järjestetään viikonloppuna Tampereella.

- Osa romaaneistani ei kylläkään ole science fictionia. Niitä voisi kuvailla vaikkapa goottisiksi kauhutarinoiksi, 62-vuotias konkari linjaa.

Vaikka Harrisonin opusten tyylilaji vaihtelee, yksi yhdistävä näkökulma niistä löytyy.

- Voisi sanoa, että kuvaan pohjimmiltaan ihmisiä, jotka eivät elä täydesti. He eivät uskalla elää, olkoon syy sitten kuolemanpelko tai muu.

Nova Swing -opus on muun ohella kumarrus Strugatskin veljesten tarinalle, joka tunnetaan parhaiten filmiversiona nimellä Stalker .

- Kun luin kauan sitten Strugatskien tarinan, en tiennyt, oliko se nerokas vai täyttä roskaa. Se oli ja on mielestäni hienoa, etsin juuri tuollaisia tarinoita.

Mysteeri taantuu turistikohteeksi

Stalkerin juoneen viittaa Harrisonilla Saudaden kaupungin keskustan pelottava "alue", jossa normaalit luonnonlait eivät päde.

- Halusin tavallaan kehittää tätä alueen teemaa. Nova Swingissä se on vain paljon kyynisempi kuin Strugatskeilla.

Vaikka britin kirjaansa luoma alue on täynnä mysteerejä, siitäkin tulee tarinassa lopulta turistikohde.

- Olen itse harrastanut vuorikiipeilyä, ja näin käy meidän maailmamme mysteereille, vaikeapääsyisille haasteille. Muutamassa sukupolvessa niistä tulee arkisen turismin kohteita.

Harrison ei itse halua suostua siihen kirjoissaan. Hän tahtoo pitää mystisen (mielen)maiseman aidosti mystisenä.

- Siksi luon tarinoita, jotka herättävät kysymyksiä, ja jätän vastaamatta niihin kysymyksiin. Tähtään siihen, ettei lukija voi ennakoida, mitä kirjassa tulee tapahtumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy