Kulttuuri

Klassikko: Aku Ankka
ja Pohjantähti

Turun Sanomat, Urjala

Simo Laitakari vihaa kirjallisuuslistojen tekemistä, mutta joutuu myöntymään. Pentinkulman päivien tämänvuotisena teemana ovat klassikot, ja toiminnanjohtajan on kannettava kortensa kekoon. Kursailun jälkeen kaksi teosta napsahta esiin suuremmitta miettimisittä.

Aku Ankka . Siitä voi tietysti keskustella, onko Aku Ankka kirjallisuutta, mutta se on tuonut sellaisia uusia asioita suomen kieleen, että jokaisen pitäisi lukea sitä. Ja tietysti Pohjantähti -trilogia. Se pitää lukea, jotta tuntisi suomalaiset, Laitakari sanoo.

Kolmas onkin vaikeampi löytää. Laitakari miettii Linnunradan käsikirjaa liftareille , mutta päättää sitten, että sitä ei kaikkien tarvitse lukea. Ulkomaisesta kirjallisuudesta listalle päätyy lopulta Günter GrassinPeltirumpu.

Mikä tekee kirjasta klassikon, siihen keskusteluun Laitakari ei vielä lähde. Kysymykseen kiteytyy kirjallisuustapahtuman tämänvuotinen ydin. Yhdessä pohditaan, mitkä kirjat ovat klassikkoja, miksi ne ovat sitä, ansaitseeko tietty klassikko paikkansa muiden joukossa ja onko jokin teos unohtunut klassikkolistalta. Keskusteluja vetävän kirjailija Taija Tuomisen mukaan raja on selvä. Klassikko on kantava ja aikaa kestävä teos, jotain aivan muuta kuin päiväperhon lailla elävä bestseller.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mutta mikä tämän päivän teoksista olisi klassikko, sen näyttää vasta aika, Tuominen sanoo. Hän ei silti malta olla mainitsematta Sofi OksasenPuhdistusta . Teos on kietonut Tuomisen pauloihinsa kokonaisvaltaisesti.

Täällä Pohjantähden alla -trilogian yksiselitteisesti klassikkojen listaan nimeävä Tuominen on Väinö Linnan ohella selvästi viehättynyt Baltiaan linkittyvästä kirjallisuudesta. Oksasen teos kertoo Virosta, suositeltavien klassikkojen listalle Tuomisen nostama Aino KallaksenSudenmorsian perustuu virolaiseen kansantarinaan, maantieteellisishistoriallisesti upean kaaren Jäämereltä Ceaucescun Romanian kautta riikalaiseen yksiöön zoomaava Viivi LuikinHistorian kauneus on loistava opas kirjoittajalle katsantokannan muuttamisesta.

Pentinkulman päivät Urjalassa Nuutajärven lasikylässä. Pe 1.8. klo 12-16 lasten lumottu lasipäivä, klo 14 Kirjamaassa runoilija Teemu Mäki, klo 14-18 kirjailija Niina Hakalahti johdattelee keskustelua kirjakahvilassa, klo 20 runoilijat Kirsi Kunnas, Mirkka Rekola ja Risto Ahti lasin äärellä. La 2.8. kirkonkylän koululla klo 11 Klassikot koulussa -keskustelu, klo 12.30 esikoiskirjailijoiden paneelikeskustelu, klo 14-17 pääjuhla.