Kulttuuri

Pelastaja ja syntipukkisamassa hahmossa

TS/Sandrew Metronome<br />Batman (Christian Bale) on yön ritari.
TS/Sandrew Metronome
Batman (Christian Bale) on yön ritari.

***

• Yön ritari. Ohjaaja Christopher Nolan. Kinopalatsi 1 & 6, Julia 1. K13, 2 h 35 min.

Jokainen 2000-luvun merkittävä supersankarielokuva on joutunut antamaan psykologisesti uskottavan selityksen päähenkilöidensä käytökselle. Toistaiseksi parhaiten haasteesta on selvinnyt Batman Beginsin (2005) ohjaaja Christopher Nolan , jonka tumma tulkinta Lepakkomiehestä karisti kannoiltaan Joel Schumacherin 1990-luvun puolivälissä ohjastamat huumori-Batmanit ja vei hahmon Tim Burtonin 1990-luvun taitteen filmejäkin synkempään suuntaan.

Käsikirjoittajaveljensä Jonathanin ja tarinaa suunnitelleen David S. Goyerin kanssa Nolan valjasti lapsuuden lepakkopelot ja vanhempien kuolemaan kytkeytyneen syyllisyyden painostavaksi taakaksi, joka lopulta ajoi miljonääri Bruce Waynen jakamaan Batmanin hahmossa yöllistä oikeutta.

Yön ritari on suoraa temaattista jatkoa edellisen elokuvan pohdinnoille Batmanista tietoisesti luotuna symbolina, joka mystisyydessään pystyy olemaan enemmän kuin tavalliset ihmiset. Ulkopuolisena ja viranomaisten tavoittamattomana hahmona häntä eivät sido lakipykälät, ainoastaan omatunto, jota Wayne joutuu toisessa osassa harkitusti venyttämään pystyäkseen vastaamaan otteitaan koventavien rikollisten provokaatioihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Häilyvä tunnelma

Jo Batman Beginsin hallusinogeenejä levittänyt Linnunpelätti-roisto näytti suuntaa realismista ammentaville rikollisten motiiveille. Yön ritari tuo näyttämölle Batmanin arkkivihollisen Jokerin, joka Heath Ledgerin tulkitsemana on arvaamattomampi, kylmempi ja laskelmoivampi kuin Burtonin Batmanissa kujeilevasti virnistellyt Jack Nicholson .

Bruce Waynen lailla lapsuustraumojen piinaaman Jokerin maanisuus ei tunne rajoitteita tai muuta päämäärää kuin tasapainon järkyttämisen omaksi edukseen, ja tämä ennakoimattomuus luo ison osan Yön ritarin veitsen terällä häilyvästä tunnelmasta. Muista supersankareista poiketen Nolanin veljesten Batman joutuu painimaan myös omien toimiensa seurauksilla, ja uroteot ovat alituisessa vaarassa muuttua Pyrrhoksen voitoiksi.

Jos James Bondin luonteen keskeinen määrittelevä tekijä oli Casino Royalessa (2006) läheisen kuolema, Yön ritari soveltaa samaa ajatusta kaupungin uuteen järkkymättömään syyttäjään Harvey Dentiin, josta Batman toivoo apuria Gothamin katujen siivoamisessa. Filmin isoja oivalluksia on sitoa Dentin ja Batmanin kohtalot yhteen, sillä kuten sarjakuvansa lukeneet tai Batman Foreverin (1995) nähneet tietävät, edellisen tulevaisuus ei ole mairitteleva.

Nolanien tähtäin on selvästi korkealla, ja Yön ritari on heidän versionsa Imperiumin vastaiskusta (1980): alun oikeudenmukaisuuden ja toiminnan symbolista tulee loppua kohti myös ihmiskunnan pahojen tekojen kantaja - pelastaja ja syntipukki samassa persoonassa.

Saumat natisevat

Elokuvan kunnianhimoisuutta nakertaa kuitenkin sen kahden ja puolen tunnin ylittävä pituus. Vaikka iso osa Yön ritarin nautinnosta syntyy uskottavan maailman jatkamisesta ensimmäisen filmin viitoittamien ääriviivojen ulkopuolelle, jälkimmäisellä puoliskolla tarinan saumat alkavat monien päähenkilöiden puristuksessa natista.

Ottaen huomioon kaiken tapahtuvan 30 miljoonan ihmisen asuttamassa metropolissa, Nolanien kuvaama Gotham on myös yllättävän ontto ja tyhjä. Bruce Waynen puheet Batmanin edustamasta symboliarvosta kaikuisivat voimakkaampina, jos Nolanit muistaisivat kuvata arkipäivän kansalaisten lohdutonta ahdinkoa rikollisuuden puristuksissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyvänä kokoavana elementtinä on kuitenkin Hans Zimmerin ja James Newton Howardin säveltämä minimalistinen, pahaenteinen musiikki, joka jyskyttää taustalla läpi elokuvan maalaten Nolanin veljesten vision ylle vahvaa äänimattoa. Se ympäröi tapahtumia kuin Batmanin selässään kantama viitta.

TANELI TOPELIUS

TS/Sandrew Metronome<br />Jokeri (Heath Ledger) vetää Batmanin mukaan peliinsä.
TS/Sandrew Metronome
Jokeri (Heath Ledger) vetää Batmanin mukaan peliinsä.