Kulttuuri

Neiti Pettigrew pelastaa päivän

TS/Fs Film<br />Guinevere Pettigrew (Frances McDormand) pääsee pois soppajonosta, kun hän löytää työn laulajatar Delysia Lafossen (Amy Adams) assistenttina.
TS/Fs Film
Guinevere Pettigrew (Frances McDormand) pääsee pois soppajonosta, kun hän löytää työn laulajatar Delysia Lafossen (Amy Adams) assistenttina.

**

• Miss Pettigrew - Päivä täynnä elämää. Ohjaaja Bharat Nalluri. Julia 4. K7, 1 h 34 min.

Eletään hetkeä ennen toista maailmansotaa, kun työttömäksi jäänyt säntillinen kotiopettajatar, moraalista ryhtiä ja tervettä järkeä omaava neiti Guinevere Pettigrew, saa puolivahingossa pestin Lontoon seurapiireissä reittäkin pitkin kiipivän pikkutähtösen yksityissihteeriksi.

Kolmen miehen koukkuun jääneen laulajanhupakon sotkuissa piisaa työsarkaa, mutta alkuhämmennyksensä jälkeen suoraselkäinen vanhapiikaneiti osoittautuukin oivaksi opastajaksi ja omantunnon ääneksi makean elämän sokaisemalle pyrkyrille, joka ei arvatenkaan ymmärrä omaa parastaan niin työ- kuin rakkauselämässäkään.

Miss Pettigrew - Päivä täynnä elämää on yhteen vuorokauteen sijoittuva pieni, kepeä moraliteetti, josta puuttuu kuitenkin lopullinen terä ja viimeinen silaus älykkäänä satiirina. Hollywoodin vanhoja sosiaalisia komedioita jäljittelevä tyylitietoinen pastissi jää harmillisesti pintaraapaisun tasolle piikikästä huumoria ja napakkaa dialogia tarjoilevien esikuviensa rinnalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Brittiläisellä ammattitaidolla kerrassaan tyylikkäästi puvustettu ja lavastettu periodielokuva toimii kyllä viehkeän vanhanaikaisena romanttisena hattarana, jossa ei juuri seisahtunutta kohtaa tule hienoisesti kankean alun jälkeen. Luokkaeroja, mammonan perään haihattelevia nousukkaita ja koppavia hyväosaisia suomivaksi kommentaariksi komediasta ei kuitenkaan oikein ole, vaikka näitä teemoja väläytelläänkin pitkin matkaa.

Aviomiehensä Joel Coenin ja tämän veljen Ethanin elokuvissa usein nähty Frances McDormand on neiti Pettigrew'n roolissa komedian kantava voima. Perienglantilaisen ikäneidon esittäjäksi kai nimenomaan kaupallisista syistä kiinnitetty amerikkalaisnäyttelijä ei tosin replikoi brittienglanniksi aivan luonnikkaasti vaan pikemminkin hieman pakotetun oloisesti, mutta McDormandin karisma riittää paikkaamaan tämän pienen puutteen.

Tarinan toiseksi päähenkilöksi pestattu nuori jenkkinäyttelijätär Amy Adams on puolestaan melkoisen rasittava ilmestys musikaalitähteydestä haaveilevana seurapiirityrkkynä. Adamsin ylikierroksilla käyvä elehtiminen ja ilmehtiminen seksikkäänä blondiinina on kuin kehnosta puskafarssista.

PÄIVI VALOTIE