Konserttiarvostelut

Ilmalla toimivaa musiikkia

• Crusell-viikon konsertti Romantiikkaa työpaikalla Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa 23.7., Andrea Lieberknecht, huilu; Stefan Schilli, oboe; Chistoffer Sundqvist, klari-netti; Joel Laakso, sello; Naoko Ichihashi, piano; Natalia Sakkos, piano; Uusi Helsinki -jousikvartetti. Mozart, Saint-Saëns, d'Indy.

Puhallinsoitin toimii ilmalla, joten ei ole ihme, että moni säveltäjä yhdistää puupuhaltimet ilmavuuteen ja keveyteen. Crusell-viikon keskiviikon konsertissa kuultiin kamarimusiikkia puupuhaltimille, ja ohjelma oli musiikilliselta sisällöltään kevyt ja viihdyttävä.

Aluksi kuultiin Mozartin oboe-kvartetto KV 370, joka on hyväntuulinen ja eloisa, taattua Mozartia. Tempon käsittely oli letkeää, mutta kokoonpanon sisäinen balanssi oli turhan tasapaksu, vähämerkityksisempiä ääniä ei aina tarvitsisi soittaa niin painokkaasti. Stefan Schilli soitti oboetaan virtuoottisen upeasti.

Ensi vuoden ohjelmaan voisikin laittaa samaisen säveltäjän Ein Musikalischer Spassin , jossa keveys on viety toiseen potenssiin, suoranaisen komiikan pariin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se pieni ero

Camille Saint-SaënsinCaprice sur les airs danois et russes tekee kovin rapsodisen vaikutelman. Teos koostuu peräkkäisistä melodioista, joiden välissä pysähdytään ja aloitetaan taas uusi melodia. Juuri tässä tulee esiin eräs taide- ja viihdemusiikin olennaisista eroista: taidemusiikissa säveltäjän taito ilmenee siinä, millaisia musiikillisia muotoja hän melodioistaan rakentelee, kun taas viihdemusiikissa melodiat ovat pääasia ja riittävät sellaisinaan.

Eikä siinä mitään, tämä viihdemusiikki sai kyllä yleisön viihtymään. Soitanta oli kaikin puolin taitavaa, ja etenkin Andrea Lieberknechtin huilu soi elävästi ja monisyisesti.

Vincent d'Indyn trio klarinetille, sellolle ja pianolle on edellisiä painokkaampi teos. Sen mittakaava on suurempi, mutta sitä vaivaa paikoitellen se, että teemat eivät ole aina riittävän selkeästi profiloituja.

Esitys oli hieno, siinä oli kontrasteja ja dynamiikkaa sekä hauskaa irrottelun makua.

TOMI NORHA