Kulttuuri

Kupittaanpuiston kulkijoille
UMF on uusi ja tuntematon

TS/Marja Saleva<br />Eastwayn Oscar Kapella ja Ari Sirkiä toivat Kupittaanpuistoon Metro Live -lavan, jolla esiintyvät tänään Regina ja Matti P.
TS/Marja Saleva
Eastwayn Oscar Kapella ja Ari Sirkiä toivat Kupittaanpuistoon Metro Live -lavan, jolla esiintyvät tänään Regina ja Matti P.

LAURI LEVOLA

Mittari näyttää 25 astetta, Kupittaanpuisto on torstaina täynnä lapsiperheitä ja auringonpalvojia. Isovanhemmat kävelevät lapsenlapsikatraan kanssa hieman epäröiden portista, jossa aletaan tänään myydä lippuja Uuden Musiikin Festivaalille (UMF). Ryhmä jää katselemaan lavanpystytystä ja pohtii ääneen, että paikalle on varmaan tulossa jonkinlainen musiikkiesitys ja jatkaa matkaa Seikkailupuistoon.

Festivaalijärjestäjä Jaakko Parkkari on toivonut, että turkulaisetkin löytäisivät festivaalin. Hänen mukaansa 80 prosenttia yleisöstä tulee Helsingistä.

Katsotaan, kuinka hyvin satunnainen otos puistossa kulkijoita tuntee viidettä kertaa Turussa järjestettävän festivaalin.

Turkulainen Patrik Aurén lykkii tytärtään Fionaa lastenrattaissa. Aurénille UMF on vieras ja uusi tuttavuus, mutta puistossa aikoinaan järjestetyn Koneiston hän muistaa. Mies silmäilee viikonlopun festivaaliohjelman yli sataa artistia.

- Vieraita kaikki, mutta monta artistia kuitenkin. Miten tämän nyt sanoisi, mielenkiintoisia nimiä. Esimerkiksi Pets On Prozac kuulostaa jännältä. Ei kun hei! Kyllähän minä Kari Peitsamon tiedän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aurénille läheisintä on 1980-luvun musiikki, mutta suosikkeja löytyy muiltakin vuosikymmeniltä. Mitään erityisen uutta musiikkia Aurénille ei tule mieleen, mutta kun puhelin pirisee, hän kysyy samantien kaverilta.

- Ai Darude vai? Ja Jean-Michel Jarre , Aurén juttelee puhelimeen.

Puistoon on helppo tulla lapsen kanssa ulkoilemaan, sillä Aurénin perhe asuu aivan puiston vieressä.

- Onhan Kupittaanpuisto varsinainen keidas kaupunkilaiselle, mutta eiköhän sitä pari päivää kestä ilmankin. Ja vaikka ihan kyljessä asutaan, niin tuskin meininki häiritsee kotonakaan.

Hauskoja nimiä

Koko viikonlopuksi on luvattu hellettä. Annika Forbes on aloittanut auringonoton jo torstaina, hän makaa nurmikolla paviljongin vieressä. Turkulaiselle UMF on tuttu vain nimeltä.

- Siellähän on esillä vähän erikoisempia musiikkilajeja, sellaista undergroundia. Kaverini on joskus käynyt.

Forbesia ei haittaa yhtään, vaikka festivaali omii puiston pariksi päiväksi.

- Puistohan on loistava paikka festareille, täällä voisi järjestää niitä enemmänkin, Forbes sanoo.

Turkuun maaliskuussa muuttanut Saana Risku odottaa ystäväänsä maauimalaan puiston keskusaukiolla. Myös hänelle festivaali on tuntematon, kuten myös puiston valtaavat artistit. Jos joku kuitenkin pitäisi valita nimen perusteella?

- Profeetta ja Uusi Maailmanuskonto kuulostaa ainakin mielenkiintoiselta, samoin Videovalvontaa ja Kalle Karvanen . Hauskoja nimiä.

Riskun uusimpia musiikkilöytöjä on kotimainen grungerock-yhtye Bleak, johon hän tutustui isosiskonsa suosituksesta.

Peitsamo tunnetaan

Eastwayn Ari Sirkiä ja Oscar Kapella ovat tuoneet alueelle UMF:n Metro Live -lavan. Kyseiselle estradille nousevat viikonlopun aikana muun muassa Regina, Matti P , Jesse sekä Kari Peitsamo. Kapellalle festivaali ja sen esiintyjät ovat vieraita.

- Kaikkihan nyt Peitsamon tuntevat, ja satun tietämään näistä myös DJ Herkuleksen. Jos joku pitäisi ihan vain nimen perusteella valita, niin intuitiolla valitsen Alden Tyrellin , Sirkiä sanoo selatessaan artistilistaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sirkiän mukaan ainakin festivaaliolosuhteet ovat suotuisat niin sään kuin ympäristönkin suhteen. Loppu riippuu ihmisten mielenkiinnosta.

- Tietysti tämän tyyppinen musiikki ei vedä vain turkulaisia, vaan ihmisiä tulee laajalta alueelta, myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Sirkiälle uutta musiikkia omaan makuun on kotimainen Chisu . Kapella nostaa omaksi suosikikseen popahtavaa jazzia tekevän Jamie Cullumin.

Unelmien leikkipaikan jättiläispatsaiden vieressä istuu Risto Randell . Hän on tullut Nousiaisista lapsenlasten kanssa puistoon. Festivaalille Randell pyörittelee päätään, ja tuntemattomia ovat myös artistit. Mutu-tuntumalla Randell menisi katsomaan tänään esiintyvää Downtownia. Randell kertoo, että uutta musiikkia hän viimeksi ostanut joskus nuoruudessaan.

- Heti muuten valehtelin. Ostin juuri levyn kauppatorin laidalta esiintyneeltä ecuadorilaiselta intiaaniporukalta. Se oli sellaista heidän kulttuurinsa musiikkia, mutta myös konemusiikkia. Siinä oli pan-huilun lisäksi sähkökitara, basso ja koskettimet. Olen aika kaikkiruokainen musiikin suhteen, ainoastaan joku tosi kokeileva ei iske.

Lyhyen gallupin perusteella Parkkarin väite on totta; turkulaiset eivät ole vielä löytäneet festivaalia. Artistivalinnatkin ovat onnistuneet, suuri osa nimistä oli ohikulkijoille aivan uusia.

TS/Marja Saleva<br />Saana Risku odotti torstaina ystäväänsä Kupittaan uimalaan. UMF:n kaikki artistit olivat hänelle uusia, mutta Profeetta ja Uusi Maailmanuskonto kuulosti hauskalta nimeltä.
TS/Marja Saleva
Saana Risku odotti torstaina ystäväänsä Kupittaan uimalaan. UMF:n kaikki artistit olivat hänelle uusia, mutta Profeetta ja Uusi Maailmanuskonto kuulosti hauskalta nimeltä.
TS/Marja Saleva<br />Fiona-tyttären kanssa puistokävelylle tullut Patrik Aurén bongasi festivaalin artisteista Kari Peitsamon.
TS/Marja Saleva
Fiona-tyttären kanssa puistokävelylle tullut Patrik Aurén bongasi festivaalin artisteista Kari Peitsamon.
TS/Marja Saleva<br />Risto Randellille Uuden Musiikin Festivaali on tuntematon. Hän tuli Seikkailupuistoon lapsenlasten kanssa Nousiaisista.
TS/Marja Saleva
Risto Randellille Uuden Musiikin Festivaali on tuntematon. Hän tuli Seikkailupuistoon lapsenlasten kanssa Nousiaisista.