Kulttuuri

Sormenjälki elvyttää lukemistoperinnettä

JURI NUMMELIN

Sormenjälki on uusi pokkarisarja, jonka tarkoitus on elvyttää vanhojen jännärilehtien perinne. Kymmenen rikosnovellia sisältävän kokoelman kirjoittajina on sellaisia tuttuja nimiä kuin Patricia High-smith , Dorothy L. Sayers ja Edgar Wallace .

Sormenjäljen takana on dekkarikustantamisen veteraani Kari Lindgren , joka hetken hiljaiselon jälkeen perusti pari vuotta sitten uuden kustantamon, Bookkarin. Ensimmäisten kovakantisten teosten jälkeen Bookkari on siirtynyt pokkareihin.

Sormenjälki on kokeilu.

- Jos se myy hyvin, ilmestyy Sormenjälki kakkonen, kolmonen, nelonen ja niin edelleen, Lindgren sanoo.

Lindgren on eri kustantamoissaan - Viihdeviikarit, Book Studio - tehnyt koko ajan rikosnovellikokoelmia sekä myös perinteisiä jännärilukemistoja. Lukemistolle tuntui olevan aukko, ja Lindgren päätti koota kirjan tuttujen tekijöiden tarinoista.

Jotkut ovat puhuneet jopa dekkarinovellibuumista, mutta sellaista Lindgren ei näe.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisaalta novellikokoelmat eivät myy niin huonosti, kuin jotkut epäilevät.

Mukana on myös kaksi kotimaista tekijää uusilla novelleilla. Tutumpi on Tapani Bagge , Dekkariseuran Johtolanka-palkinnollakin palkittu kovaotteisen dekkarin tekijä, toinen on Jussi Kokkonen , joka oli yksi Kouvolan dekkaripäivien viime vuoden romaanikilpailun voittajia.

- Bagge kirjoittaa jokaiseen tulevaan Sormenjälkeen novellin. Hänestä tulee meidän oma Edward D. Hochimme , Lindgren sanoo viitaten jokin aika sitten kuolleeseen amerikkalaiseen kirjailijaan, joka julkaisi liki tuhat rikosnovellia eri lehdissä, mutta keskittyi kahteen, Alfred Hitchcock Mystery Magazineen ja Ellery Queen Mystery Magazineen .

Ne ovat Sormenjäljenkin esikuvia.

- Ne vain ilmestyvät joka kuukausi, mihin ei Suomessa päästä, Lindgren hörähtää.

Jo mainittujen lisäksi Sormenjäljen sivuilla esittäytyvät muun muassa Ed McBaininakin tunnettu Evan Hunter , Donald Westlake ja Lawrence Block . Pokkarin linja vaikuttaa aika miehiseltä.

- Ei siinä ole mitään tiettyä haettu, se on vain silkkaa hupia, Lindgren sanoo.