Kulttuuri

Euroopan kulttuuriperintökohteet aiotaan luetteloida

Turun Sanomat

EU suunnittelee Euroopan kulttuuriperintökohteiden luetteloimista. Pyrkimyksenä on vahvistaa kansalaisten ymmärrystä ja arvostusta eurooppalaisuuteen ja kulttuuriperintöönsä.

European Heritage Label -hanke käynnistyi Ranskan aloitteesta vuonna 2006, ja sen tavoitteena on luoda ylikansallista, eurooppalaista kulttuuriperintöä edustavien kohteiden, alueiden, esineiden ja ilmiöiden kokonaisuus, jossa kohteille myönnetään European Heritage Label -tunnus.

Kohteiden valmistelu tapahtuu kansallisesti, yhteisesti sovittujen kriteerien pohjalta. Suomi ei ole toistaiseksi esittänyt kohteita luetteloon. Suomi pitää museokokoelmien liikkuvuuden edistämistä ja Euroopan digitaalisen kirjaston rakentamista keskeisimpinä toimina kulttuuriperinnön saatavuuden edistämiseksi.

Ranskan tavoitteena on saada kaikki 27 jäsenmaata mukaan hankkeeseen. Tarkoituksena on hyväksyä aiheesta päätelmät marraskuun koulutus-, nuoriso- ja kulttuurineuvostossa.

Kulttuuriperintöhankkeesta keskusteltiin maanantaina ja tiistaina järjestetyssä EU:n epävirallisessa kulttuuri- ja AV-ministerikokouksessa Ranskan Versaillesissa. Suomesta kokoukseen osallistui valtiosihteeri Stefan Johansson .