Kulttuuri

Mike Pohjolan luoma
ihmemaa on vailla Liisaa

TS/Lennart Holmberg<br />Mike Pohjolan fantasiaromaani sai alkunsa kirjoituskurssille tehdystä sadusta.
TS/Lennart Holmberg
Mike Pohjolan fantasiaromaani sai alkunsa kirjoituskurssille tehdystä sadusta.

LAURI LEVOLA

- Lyhyt satukertomus Punakanelista ja Valkeakuulaasta sai alkunsa viitisen vuotta sitten Emma Puikkosen kirjoituskurssilla. Myöhemmin ryhdyin laajentamaan sitä näytelmäksi, jonka jälkeen päätin, että tästä tuleekin roolipeli. Lopulta tarina muotoutui romaaniksi, Mike Pohjola , 29, sanoo.

Kyse on Pohjolan esikoiskirjasta Kadonneet kyyneleet , joka ilmestyi heinäkuun alussa Gummeruksen kustantamana. Fantasiaromaanissa tosiaan seikkailevat Punakaneli ja Valkeakuulas, mutta myös Omenaruusu, Viiksisieppo, Tuonenkielo sekä Aarnikääpä. Lisäksi fantasia on saanut rinnalleen realistisen maailman, jossa yläasteikäinen ahdistunut Roosa elää äidin alkoholinkäytön ja isän kuoleman varjostamana.

- Roosalla ei ole enää pääsyä 6-vuotiaana luomaansa mielikuvitusmaailman, hänet on psykiatrien ja psyykelääkkeiden toimesta kiskaistu sieltä pois. Vähän niin kuin Liisan seikkailut ihmemaassa ilman Liisaa. Tyypillisesti fantasiasaduissa kaksi maailmaa kohtaa, tämän teoksen pointti on siinä, ettei niin käykään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taideteollisessa korkeakoulussa elokuva- ja tv-käsikirjoittamista opiskeleva Pohjola on aikaisemmin tehnyt roolipeliteokset Myrskyn aika , Tähti ja Star Wreck Roleplaying Game . Hän on ollut mukana perustamassa ruotsalaista mediatuotantofirmaa, joka palkittiin viime keväänä Cannesissa parhaan interaktiivisen TV-palvelun Emmyllä teoksesta Sanningen om Marika .

Postmodernit punk-keijut

Punakaneli on omena-airis. Tarinassa seikkailee myös kukka-airiita ja sieniairiita. Herää kysymys, mitä airiit ovat? Ainakin kirjan tummanpuhuvassa kannessa oksaa kipuaa jonkinlainen pieni olento.

- Airiit ovat Ruldolf Koivun ja Elsa Beskowin keijuja suodatettuna feministisen ja postmodernin punk-filtterin läpi. Sukupuolettomia uuskeijuja, Pohjola kiteyttää.

Heti tarinan alussa Punakaneli joutuu jättämään kotisaarensa kohoavan vesirajan vuoksi. Uusi maailma on tuntematon, kuten nuoruudessa yleensäkin.

Toisaalta mieleen tulee myös nykyihminen, joka kulkee silmät sokkona katastrofeilta ja havahtuu vasta, kun alkaa olla liian myöhäistä.

- Kirjassa on paljonkin viittauksia maailmantilanteeseen. Tarinassa ei ole perinteisen fantasian keskiaikaan viittaavia elementtejä, kuten kuninkaita ja linnoja. Maailma on syntynyt Roosan päässä vasta 2000-luvulla, joten siellä on kenraaleita ja ministereitä, ja tapahtumat heijastelevat nykysukupolven huolia.

Pohjola on vasemmistoaktiivi ja myöntää, että politiikka näkyy myös hänen kirjoittamisessaan. Tarinassa käydään airiiden sisällissotaa, jossa byrokraatit ja militaristit taistelevat keskenään. Vaikka airiit eivät ole rodullisesti erilaisia, rodullista sortoa kuitenkin ilmenee, aina keskitysleireistä lähtien. Mukana myös joukko suomalaisen luonnon eläimiä ja kasveja, jotka joutuvat valitsemaan puolensa.

- Esimerkiksi Viitasammakko kuvittelee, että hän voi pysyä kaikesta erillään, kuten moni nykyään kyynisesti ajattelee.

Turku teki kirjailijan, Naantali lukijan

Mike Pohjola muutti Turusta Helsinkiin opiskelemaan vuonna 2006. Ulvilalaissyntyinen Pohjola on käynyt ala- ja yläasteen Naantalissa ja lukionsa Turussa, jossa hän kertoo myös kasvaneensa kirjailijaksi. Naantalissa Pohjola puolestaan kasvoi lukijaksi, hän vietti paljon aikaa Nuhjalan sivukirjastossa, jonne sijoittuu myös yksi esikoisteoksen luvuista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Äidilläni oli kirjaston puhelinnumero muistissa, ja hän saattoi illalla soittaa, että onko meidän Mikko siellä.

Tällä hetkellä Pohjolalla on työn alla aikalaisromaani ja lokakuussa Gummerus julkaisee Pohjolan Sanaleikkikirjan .

- Sanaleikit ovat hauska harrastus ja toisaalta suomen kielen treenaamista. Ystäväni kyllästyivät siihen, että viljelin sanaleikkejä liikaa chat-kanavallamme. Perustin niitä varten blogin, josta tuli aika suosittu. Ehdotin kustantamolleni aiheesta kirjaa ja he innostuivat.

Pohjola näkee rikkautena sen, että hallitsee monta kirjoittamisen lajia. Silloin aiheelle on mahdollista valita sopiva muoto, on se sitten elokuva- tai televisiokäsikirjoitus, näytelmä, romaani tai roolipeli. Hän ei myöskään perusta tiukasta tarinoiden kohdejaottelusta. Vaikka Kadonneita kyyneleitä markkinoidaan nuortenromaanina, Pohjolan mukaan se sopii myös aikuisille ja vanhuksille.

- Uskon, että tarina vetoaa kaikkiin, jotka ovat joskus lukeneet satuja. Eli kaikkiin, Pohjola naurahtaa.