Kulttuuri

Tietoisuuden käännekohdassa

TS/Jonny Holmén<br />Kaikilla Tuukka Peltosen näyttelyn teoksilla ei ole nimeä. Osa - kuten etualan työ - jäi loppukarsinnassa kokonaan näyttelyn ulkopuolelle. - Joitain valintoja on pakko tehdä.
TS/Jonny Holmén
Kaikilla Tuukka Peltosen näyttelyn teoksilla ei ole nimeä. Osa - kuten etualan työ - jäi loppukarsinnassa kokonaan näyttelyn ulkopuolelle. - Joitain valintoja on pakko tehdä.

Katariina Norontaus

Taidegraafikkona kannuksensa hankkineen Tuukka PeltosenKääntöpiiri -näyttely irtautuu taiteilijan muusta tuotannosta. Aihepiiri on kuitenkin pysynyt entisellään: keskiössä on ihmisen olemassaolo.

Peltosen ensimmäinen ei-grafiikkaa käsittävä näyttely koostuu erikokoisista mustavalkoisista tussilaveerauksista paperilla. Sekä tekniikka että monokromaattisuus poikkeavat taiteilijan aiemmista värikkäistä puupiirroksista.

- Halusin tehdä välillä jotain muuta. Puupiirrosten parissa on tullut työskenneltyä kutakuinkin kymmenen vuotta, Peltonen perustelee suunnanmuutosta.

Näyttelyn teokset ovat tältä ja viime vuodelta. Peltonen kertoo kuitenkin tehneensä maalauksia grafiikan rinnalla jo pitkään.

- Oikeastaan maalaus ja grafiikka tukevat toisiaan. Puupiirrokseni on lähtenyt viime aikoina maalaukselliseen suuntaan. Minulle onkin aika luontevaa tehdä töitä, joissa on maalauksellista jälkeä ja pehmeitä siirtymiä.

Värien vaihtuminen ankaraan mustavalkoisuuteen on taiteilijan mukaan osin vaihtelunhalua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mustavalkoisuus myös sopii mielestäni tähän tilaan, hän lisää.

Lähtökohtana vuorovaikutus

Näyttelyn nimi Kääntöpiiri viittaa hetkeen, jolloin ihminen äkkiä tiedostaa oman olemassaolonsa.

- Joskus viiden, kuuden vanhana ihminen tajuaa, että minä olen täällä ja ajattelen.

Peltonen hahmottaa tietoisuutta edustavan ihmishahmon avulla maailmaa ja todellisuutta.

- Asun Virroilla, joten maalaisympäristö vaikuttaa paljon töihini. Vaikutteita tulee kuitenkin paljon myös televisiosta ja lehdistä.

Peltonen pyrkiikin havainnoimaan töissään olemassaolonsa tajunneen ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta.

- Vuorovaikutus on lähtökohta, josta teokset syntyvät. Yksittäisen työn tie voi sitten viedä lopulta johonkin muuhun suuntaan.

Ihmisen ja hänen ympäristönsä suhdetta käsittelee esimerkiksi Reaktori (2007). Teos kuvaa teollistunutta yhteiskuntaa.

- Lähes joka puolella maailmaa eletään nykyään tehtaiden keskellä. Kuinka paljon energiaa tarvitaan pitämään koneet käynnissä?

Taiteilija aikoo tutkia olemassaoloa ja vuorovaikutusta jatkossakin myös grafiikan keinoin.

Tuukka Peltosen Kääntöpiiri-näyttely on esillä Galleria Titanikissa (Itäinen rantakatu 8) 27.6.-20.7.

TS/Jonny Holmén<br />Love (2008).
TS/Jonny Holmén
Love (2008).