Kirja-arvostelut

Tunnustuksia paperilla

TS/
TS/

• Emma Hamberg: Linan yökirja. Suom. Ulla Lempinen. WSOY 2008. 301 s. • Sean Stewart ja Jordan Weisman: Cathyn kirja. Sisustan suunnittelu Cathy Brigg. Karisto 2008. 143 s.

Toisen päiväkirjan lukemisessa on aina kielletyn tekemisen sävy, vaikka kyseessä olisi millainen väärennös tahansa. Päiväkirjaromaani, eräänlainen suuremmalle lukijakunnalle tarkoitettu leikkipäiväkirja, sopii muotona hyvin nuortenromaaniin ja on säilyttänytkin suosionsa. Nuoret hyväksyvät aikuisia helpommin puhekielen vaatimusten mukaan kirjoitettua kieltä, eivätkä suoranaiset kliseetkään kuulosta nuoreen korvaan välttämättä loppuun kuluneilta. Pääasioitahan ovat mehevät jutut, intiimit paljastukset ja se, etteivät vanhemmat saa tietää niistä mitään.

Emma HamberginLinan yökirja täyttää edellä mainitut vaatimukset mennen tullen. Ruotsalaisissa nuortenkirjoissa on totuttu puhumaan asiat halki, ja niin tehdään tässäkin: 9. luokkaa käyvä Lina harjoittelee viimeisen peruskouluvuotensa aikana niin alkoholin käyttöä, masturbaatiota, suutelua, seksiä kuin seurusteluakin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Miltä näyttää on eri asia kuin miltä tuntuu

Suurten, päivämääriksi muutettavien ensimmäisten kertojen lisäksi Hamberg onnistuu kertomaan Linansa avulla jotain hyvin yleispätevää nuorisokulttuurista: se miltä näyttää on aivan eri asia kuin se miltä tuntuu. Jokainen vetää rooleja ja paljastumisen pelko on todellinen, sillä alemmuuskompleksi vaanii aina nurkan takana. Bestis ei suinkaan tarkoita luottamuksellista ystävyyssuhdetta, vaan kyseessä voi olla vallankäytön muoto, ja sama pätee seurusteluun.

Alkoholin juomista pohditaan paljon ja aiheesta. Siitä huomataan tärkeitä juttuja, kuten valekännääminen tai kännääminen poikaystävän hankkimiseksi, mutta useimmiten vaakakupissa on pelko kontrollin menettämisestä.

Varsin tavanomainen jännityskirja

San Fransiscoon sijoittuva Sean Stewartin ja Jordan WeismaninCathyn kirja jäisi tavanomaisen, päiväkirjaksi naamioidun nuorten tusinaseikkailun tasolle, jos siihen ei olisi liitetty kutkuttavan kiinnostavaa, pikkusälää pursuvaa muovitaskua. Tietenkin ne katsotaan ensin ja sitten vasta luetaan Cathyn päiväkirja, jolloin irralliset tiedot jäävät mukavasti hautumaan. Oman lisänsä antavat myös tekstiin lisätyt kommentit, joita Cathy on tehnyt myöhemmin ja viisaampana. Näin lukemiseen syntyy kaksi tasoa Cathyn elämästä - ennen ja jälkeen - mikä sopii kirjaan mainiosti.

Kuten mainitsin, juoni Cathyn kirjassa ei paljon eroa tavanomaisesta jännityskirjasta. Vielä 17-vuotiaan Cathyn onnistuu salaperäistä poikaystävää jäljittäessään tehdä merkillisiä asioita, kuten murtautua asuntoihin ja varastaa tarkoin vartioidun firman salaisia tietoja. Päiväkirjalle tyypilliset paljastukset ja jopa viittaukset hienoon lisämateriaaliin jäävät vähäisiksi eikä Cathyn uskottavuus teinityttönä ole kummoinenkaan. Mutta jos nauttii salamyhkäisestä, paljolti Chinatowniin sijoittuvasta juonesta ja haluaa tutustua poikkeuksellisesti koottuun kirjaan, kannattaa tämäkin lukea.

MARI VIERTOLA