Villa Mairea auki ympäri vuoden

TS/Erja Hyytiäinen<br />Kristian Gullichsen muistelee, kuinka hän pikkupoikana unelmoi bussinkuljettajan urasta. Muutto 7-vuotiaana Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Maireaan muutti kaiken. Pro Finlandia -mitalilla palkittu Gullichsen on suunnitellut asuintaloja, julkisia tiloja ja kirkkoja.
TS/Erja Hyytiäinen
Kristian Gullichsen muistelee, kuinka hän pikkupoikana unelmoi bussinkuljettajan urasta. Muutto 7-vuotiaana Alvar Aallon suunnittelemaan Villa Maireaan muutti kaiken. Pro Finlandia -mitalilla palkittu Gullichsen on suunnitellut asuintaloja, julkisia tiloja ja kirkkoja.

ERJA HYYTIÄINEN

Alvar Aallon merkittävimpiin suunnitelmiin lukeutuva Villa Mairea avautuu aiempaa vahvemmin yleisölle. Mairea-säätiö on palkannut historiansa ensimmäisen asiamiehen sekä ympärivuotisen oppaan. Panostuksen myötä yksityiskodin ilmeestä tiukasti kiinni pitävä kokonaistaideteos ottaa vastaan vieraita ympäri vuoden.

- Suomessa vierailee yhä enemmän Aalto-kierrokselle tulevia ulkomaalaisia. He kiertävät Paimion, Seinäjoen, Jyväskylän, Villa Mairean ja Munkkiniemen kohteet. Meillä käy joka viikko vieraita jokaiselta mantereelta, Mairea-säätiön asiamies Marjatta Huuhka sanoo.

Säätiö panostaa vahvasti Villa Mairean tunnettuuden lisäämiseksi. Syksyllä avautuvat Villa Mairean nettisivusto, ensi vuonna julkaistaan 70 vuotta täyttävän talon sisustusta esittelevä teos.

Yläkerta suvulla, alakerta vierailla

Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat talon vahvassa yhteistyössä sen rakennuttaneiden Maire ja Harry Gullichsenin kanssa. Villa Maireassa Aalto siirtyi funktionalismista modernimpaan ilmaisuun. Talon jatkeeksi rakennettu sauna puolestaan henkii turvekattoineen suomalaiseen kansankulttuuriin sisältyvää torppahenkeä.

- Talo on ihmeellinen hybridi erilaisista aikakausista. Se julistaa uuden aikakauden voittokulkua, mutta on samalla juurtunut perinnemaisemaan. Olihan Alvar Aalto maalaispoika, Alajärveltä kotoisin, Kristian Gullichsen sanoo.

Vuonna 1939 valmistunut talo toimi edustuskotina aina Maire Gullichsenin kuolemaan saakka. Enää talo ei ole koti, mutta suvun se kokoaa yhä yhteen.

- Kerran pari vuodessa tapaamme täällä. Perheet ovat jo niin suuria, että kaikki emme kerralla tänne mahdu, mutta tulemme erilaisissa kokoonpanoissa, Johanna Gullichsen sanoo.

Ryhmävierailut ja perheen oleskelu talossa on limitetty sujuvasti. Jos suvun jäseniä on ollut talolla vierailujen aikaan, he ovat lähtenee hetkeksi pois tai pysytelleet yläkerran tiloissa.

Impulsiivinen kulttuuri-ilmiö

Artekia ja Vapaata taidekoulua perustamassa ollutta Maire Gullichsenia on luonnehdittu kulttuuri-ilmiöksi, joka vaikutti omalla toiminnallaan vahvasti taiteen, tekniikan ja tieteen yhteen saattamiseen.

Villa Mairea kuvaa Maire Gullichsenin persoonaa. Esimerkiksi ateljeessa esillä oleva Andy Warholin Mao-teos muistuttaa ajasta, jolloin Maire Gullichsen matkusti Kiinaan kaupantekoon ja viehättyi maasta.

- Äiti oli hyvin impulsiivinen ja innostui Kiinasta niin, että ryhtyi kirjoittamaan kirjaa Maosta. Kun sitten julkisuuteen tuli tietoja ensin kolmen, sittemmin neljän koplasta, äiti hautasi kirjahankkeen, Kristian Gullichsen kertoo.

Juhannuksen alusviikolla tulee kuluneeksi 100 vuotta Maire Gullichsenin syntymästä.

Hänen kunniakseen Porin taidemuseossa on kesän ajan esillä hänen juhlanäyttelynsä sekä Vapaan taidekoulun opettajien ja oppilaiden näyttely.

TS/Erja Hyytiäinen<br />Aaltojen tiivis yhteistyö Gullichsenien kanssa piti huolen siitä, että tilaajapariskunnan persoona näkyi talossa. Ilmaisu on säilynyt, sillä jokainen yksityiskohta on pidetty paikallaan Maire Gullichsenin kuoleman jälkeen.
TS/Erja Hyytiäinen
Aaltojen tiivis yhteistyö Gullichsenien kanssa piti huolen siitä, että tilaajapariskunnan persoona näkyi talossa. Ilmaisu on säilynyt, sillä jokainen yksityiskohta on pidetty paikallaan Maire Gullichsenin kuoleman jälkeen.
TS/Erja Hyytiäinen<br />Vieraat pääsevät Villa Maireassa tutustumaan alakertaan, yläkerrassa on talossa silloin tällöin vierailevan perheen käytössä olevia tiloja, valoisa aula sekä Maire Gullichsenin ateljee.
TS/Erja Hyytiäinen
Vieraat pääsevät Villa Maireassa tutustumaan alakertaan, yläkerrassa on talossa silloin tällöin vierailevan perheen käytössä olevia tiloja, valoisa aula sekä Maire Gullichsenin ateljee.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.