Kulttuuri

Kudelma hehkuu kesäyössä

TS/Jori Liimatainen<br />Kaisa ja Timo Berryn virittämä Kudelma luo maagista tunnelmaa Mäntymäen puistoon Turussa.
TS/Jori Liimatainen
Kaisa ja Timo Berryn virittämä Kudelma luo maagista tunnelmaa Mäntymäen puistoon Turussa.

KAISA KUJANPÄÄ

Neonkeltaisesta nauhasta puihin solmittu Kudelma hehkuu hämärtävässä kesäyössä. Päivällä fosforoivien nauhojen verkko sekoittuu puiden heleään vihreään. Eeva Kaisa ja Timo Berryn installaatio muuttaa Mäntymäen puiston tilateokseksi.

Kudelma on syntynyt juuri tähän paikkaan.

- Mietimme ensin kultausteosta, mutta puisto-osasto pelkäsi, että se voisi innoittaa jonkun sotkemaan puita. Siksi aloimme pohtia väliaikaista teosta ja Kudelma lähti nimenomaan tämän puiston tilakokemuksesta, arkkitehti ja taiteilija Kaisa Berry kertoo.

Teoksen piti jättää puisto vapaasti käytettäväksi ja olla sellainen, ettei sitä heti rikota.

- Siinä, että teos leijuu kaikkien puiston käyttäjien yläpuolella on oma maaginen ulottuvuutensa.

Taiteilijat löysivät romanttisen, hieman unohdetun puiston sattumalta.

- Eksyin vuonna 2001 tai 2002 pyöräretkellä tänne ja puisto teki heti vaikutuksen, Berry sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän suunnitteli Aurajoenrannan kulttuuripolkua ja sen veistosopastejärjestelmää diplomityönään Teknilliseen korkeakouluun. Lisäksi hän on toteuttanut Arba-ryhmässä kokonaistaideteoksen Fallkullan asuinalueelle Malmilla. Parhaillaan Berryt työstävät julkisivutaideteoksia Arabianrantaan.

- Raja ympäristösuunnittelun ja -taiteen välillä on veteen piirretty viiva, Kaisa Berry vertaa.

Matemaattisia viivoja vapaassa luonnossa

Parin sadan metrin pituisen puiston 44 puuhun on tarvittu 700 metriä nauhaa ja sen sitomiseksi puihin 140 jousta, renkaita ja 35 kantoliinaa.

Kudelmassa leikitään perspektiivillä. Nauha on mitattu paikalleen tasolaserilla, Timo Berry kuvailee.

Orgaanisen luonnon ja eksaktin matemaattisen viivan vastakohtaisuuksilla leikitteli myös pariskunnan ensimmäinen yhteinen ympäristötaideteos. Vuonna 1999 Mynämäkeen valmistuneessa teoksessa lehtikullattiin puihin horisontti.

Olohuone 306,4 km² -kaupunkitaidetapahtuma on hankkinut Kudelman materiaalit, mutta työstä se ei tänä vuonna voinut maksaa palkkaa.

- Onneksi meillä on myös päivätyöt, graafinen suunnittelija Timo Berry naurahtaa. Hän on voittanut yhteiskunnallisilla julisteillaan, kuten Amnesty Internationalille tekemillään sananvapausjulisteilla, lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja suunnitellut muun muassa eduskunnan juhlavuoden postimerkin sekä uudet perhosaiheiset merkit.

Luontoon ja puihin useita teoksiaan suunnitellut pari toteutti viime kesänä ympäristötaideteoksen Route 66 pikkuautoista heinolalaisen Taidekeskus Ihanan viereisen Maaherran puiston koivuihin.

Tänä kesänä taiteilijat osallistuvat Tammelaan muuttaneen Taidekeskus Ihanan IHME taidetta -näyttelyyn.

Seuraavaksi satamaan tai motarin rampeille

Mäntymäen puiston reunalla 37 vuotta asunut Pekka Pesonen saa Kudelma -tilateoksen ikkunansa alle.

- Tämä on hieno juttu, yleensä harmittaa, kun kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu keskustassa ja vielä joen tuolla puolen, hän toteaa.

Asukkaat toivoisivat, että puistoon saataisiin elämää - ennen siellä pelattiin lentopalloa ja pidettiin nappulaliigaa. Toimintaa on luvassa viimeistään elokuussa, kun puistoa reunustavat vuodelta 1928 olevat omakotitalot juhlivat synttäreitään. Kudelma pysyy paikallaan elokuun puoliväliin asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Berryt ovat hahmotelleet Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuodelle paria ympäristötaideteosta.

- Ainakin motarin rampit ja satama-alue innostavat seuraavaksi, pariskunta vihjaa.

- Turussa on paljon hienoja paikkoja, mihin voi tehdä tilateoksia. Helsinki on kasvanut niin isoksi, että keskusta-alue on rakennettu täyteen, eikä siellä ole vapaata tilaa, Turussa syntynyt Timo Berry toteaa.

- Turku paljon runollisempi kuin Helsinki.

Kaupunkitaidetapahtuma Olohuone 306,4 km² 4.-8. kesäkuuta ympäri kaupunkia. Avajaiset klo 14-20 Turun ylioppilasteatterin pihalla. • Eeva Kaisa ja Timo Berryn Kudelma Mäntymäen puistossa elokuun puoliväliin asti.

TS/Arto Takala<br />Graafinen suunnittelija Timo Berry ja arkkitehti Kaisa Berry kietoivat Kudelmansa neljän metrin korkeuteen.
TS/Arto Takala
Graafinen suunnittelija Timo Berry ja arkkitehti Kaisa Berry kietoivat Kudelmansa neljän metrin korkeuteen.

Luitko jo nämä?