Kulttuuri

Ihmisläheinen raumalaistaide
avaa kesän Ruukinpuistossa

TS/Jorma Pihlava<br />Irma Tyllilän ja Reino Joukamon taide on ihmisläheistä.
TS/Jorma Pihlava
Irma Tyllilän ja Reino Joukamon taide on ihmisläheistä.

JORMA PIHLAVA

Raumalaistaiteilijat Irma Tyllilä ja Reino Joukamo ovat Kauttuan Ruukinpuiston kesän ensimmäiset taiteilijavieraat. Kesäkauden lauantaina avaava euralainen taiteilijaseura Taire on antanut raumalaiskaksikolle Taireshopistaan Galleria Kyöpelin tilat. Tyllilän grafiikan ja piirrosten sekä Joukamon keraamisten veistosten teema on ihminen.

Molemmilla on arkkitehdin ammattitausta. Irma Tyllilä aloitti taiteen tekemisen 1980-luvun alussa grafiikalla ja veistoksilla; Reino Joukamo iski kouransa saveen eläkkeelle jäätyään parikymmentä vuotta sitten.

- Levitän saven kaulimella levyksi, kiepautan sen pystyyn sylinterin muotoon ja muotoilen siitä puikoin ja sormin, Joukamo tiivistää tekniikkansa ja esittelee ilmeikästä pääparia. Toinen on masentunut ja toivoton, syyttömänä keskitysleirille ahdistettu; toisen osana on olla korskea vuorineuvos, pelkällä olemuksellaan kaikkea hallitseva.

- Tämmöisiä on kiva vääntää, Joukamo sanoo.

Irma Tyllilän mielipuuhaa on elävän mallin piirtäminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Arvostan piirtämistä taiteen perustana ja haluan harjoittaa sitä kaiken aikaa, vaikka myös kuvanveisto on minulle läheistä, hän kertoo.

Viime vuosina Tyllilä on tehnyt grafiikkaa fotopolymeerimenetelmällä.

- Se sallii rennon piirustusjäljen. Menetelmässä ei myöskään käytetä myrkyllisiä syövytysliemiä.

Maitokopissa vain valkoista

Taire pitää oman näyttelynsä Kyöpelin viereisessä maitokopissa. Näyttelyn nimi on Valkoinen. Maidonvalkoista teosmaailmaa hallitsee Annette Juuselan tilateos Loppuun käytetyt .

Tyllilän ja Joukamon näyttely on avoinna juhannukseen. Sen jälkeen galleriassa saa vuoron raumalainen Tommi-Wihtori Roström grafiikkoineen. Loppukesän galleristi on porilainen Janne Sammalmaa .

Kahvila Kyöpelissä toimii taidekäsityömyymälä. Siellä on myös esillä Salla Saajorannan akryylimaalauksia ja kollaaseja.

Annette Juuselan ja Kirsi Sarasvirran työhuoneet sijaitsevat nekin samassa rakennuksessa.

Taireshopin kesäkausi 31.5.-3.8. Avoinna ti-su klo 11-17.