Kulttuuri

Loimaan taideseura
tyylikkäästi Tyynelässä

TS/Eeva Suojanen<br />Irma Aaltonen oli taideseuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja voimahahmo, kiittelevät nykyinen puheenjohtaja Leena Lehtonen (vas.) ja kuvataiteilija Pirkko Siivonen.
TS/Eeva Suojanen
Irma Aaltonen oli taideseuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja voimahahmo, kiittelevät nykyinen puheenjohtaja Leena Lehtonen (vas.) ja kuvataiteilija Pirkko Siivonen.

EEVA SUOJANEN

Taidetalo Art Tyynelällä on ollut tärkeä merkitys Loimaan taideseuran 40-vuotisessa historiassa. Kaupunki antoi talon käyttöön 17 vuotta sitten, ja seuran jäsenet Irma Aaltosen johdolla tekivät paljon talkootyötä huonossa kunnossa olleen talon kuntoonsaattamisessa.

Loimijoen rannassa sijaitsevassa talossa on vuosien aikana järjestetty kymmeniä näyttelyitä ja kursseja, ja se on tarjonnut tilaisuuksia taidekasvatukselle, sanoo taideseuran nykyinen puheenjohtaja Liisa Lehtonen.

Juhlanäyttelyn jyryttänyt turkulainen kuvataiteilija Tiina Vainio kehuu vanhan puutalon ominaisuuksia. Talon pieniin huoneisiin voi rakentaa erillisiä teemoja ja kokonaisuuksia. Juhlanäyttelyssä tyylikäs kokonaisuus muodostuu kuudesta eri teemasta.

Uhkaavia pilviä

Tyynelä on aktiivisessa käytössä; vuotuisia perinteitä ovat vappukahvila, nuorten näyttely, taiteiden yö, kesä- ja vuosinäyttelyt. Lisäksi yksityisnäyttelyitä on viime vuosina ollut niin, ettei tyhjiä viikkoja juurikaan jää. Näyttelyvieraitakin kävi viime vuonna ennätysmäärä, lähemmäs 3 000.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syntymäpäiväjuhlan iloa varjostaa tieto siitä, että kaupunki aikoo laittaa talon myyntiin. Uudeksi kulttuuri- ja näyttelytaloksi on kuntaliitosneuvottelujen yhteydessä kaavailtu Mellilän nykyistä kunnantaloa.

- Jos Mellilään pitää mennä, niin taideseuran toiminta kyllä taantuu, epäilee kuvataiteilija Pirkko Siivonen . - Ei sinne näyttelyihin helposti lähdetä. Tähän on niin helppo poiketa.

Taideseuralla ja kouluilla on paljon yhteistyötä, mutta myös taidekasvatus voisi vähetä matkan pidentyessä. Liisa Lehtosen mukaan viime vuonna Art Tyynelän näyttelyissä kävi 26 koululuokkaa.

Eino Vuoren teos esiin komerosta

Taideseurassa on tällä hetkellä sata jäsentä, joista neljäsosa esittäytyy kesän juhlanäyttelyssä. Näyttelyyn haluttiin saada esille myös pitkäaikaisten jäsenten ja kunniajäsenten Irma Aaltosen, Elias Anttilan , Alpo Jaakolan ja Kati Kemppaisen töitä.

- Yhden yllätyslöydönkin talo tarjosi juhlan kunniaksi: siivouksen yhteydessä komerosta oli löytynyt Eino Vuoren öljyvärimaalaus Talvinen iltayö, jonka tiedetään aikanaan 1970-luvulla ansiokkaasti olleen mukana aluenäyttelyssäkin, Lehtonen kertoo.

Pirkko Siivonen iloitsee siitä, että nuoria on saatu toimintaan ja näyttelyihin. Taideseuran nuorten näyttelyt ovat osoittautuneet oivalliseksi tavaksi innostaa uusia kykyjä mukaan.

Siivoselle itselleen taideseura on ollut tärkeä taiteellinen koti, josta hän sai innostusta ja kannustusta lähteä työuran jälkeen kouluttautumaan kuvataiteiijaksi.

Loimaan taideseura ry:n 40-vuotisnäyttely on avoinna 1.-29.6., ei kuitenkaan juhannusaattona eikä juhannuspäivänä. Avajaiset ja juhlavastaanotto 1.6. klo 13.