Sotatantereilta kohti kauneuden valtakuntaa

TS/Markku Ojala<br />- Täällä vallitsee vielä henkinen suomettuminen, ajattelu, jonka mukaan kaikissa asioissa pitää päästä yhteisymmärrykseen, jotta voimme elää yhdessä. Mutta kyllä toisten mielipiteet voi hyväksyä ja niitä voi kunnioittaa, vaikkei olisikaan samaa mieltä, Kristian Smeds sanoo.
TS/Markku Ojala
- Täällä vallitsee vielä henkinen suomettuminen, ajattelu, jonka mukaan kaikissa asioissa pitää päästä yhteisymmärrykseen, jotta voimme elää yhdessä. Mutta kyllä toisten mielipiteet voi hyväksyä ja niitä voi kunnioittaa, vaikkei olisikaan samaa mieltä, Kristian Smeds sanoo.

Kristian Smeds valmistelee parhaillaan Paavo RintalanJumala on kauneus -romaaniin perustuvaa esitystä, jonka ensi-ilta on kuukauden päästä Tallinnassa. Syyskuussa esitys siirtyy Kansallisteatterin suurelle näyttämölle, ja lokakuussa se nähdään kaksi kertaa Turun kaupunginteatterissa.

- Kauneudesta ei puhuta koskaan liikaa. Enkä tarkoita nyt näitä tosi-tv-juttuja Suomen kauneimmasta mallista, vaan kauneuden tajusta, totuuden etsinnästä, ihmisenä olemisesta. Esityksemme on kiireetöntä olemista näiden asioiden

äärellä, Smeds sanoo.

Hän teki Jumala on kauneus -esityksen ensimmäisen kerran syksyllä 2000. Näytelmä oli Smedsin hyvästijättö

muutamaa vuotta aiemmin perustamalleen Teatteri Takomolle, seuraavana

keväänä hän siirtyi Kajaanin kaupunginteatterin johtajaksi kolmeksi ja puoleksi vuodeksi.

l

Nyt esitys on Smeds Ensemblen tuotantoa, mutta työryhmä on pysynyt pitkälti samana. Mukana ovat näyttelijät Tarja Heinula , Katja Kukkola , Taisto Reimaluoto , Tuomas Rinta-Panttila ja Timo Tuominen sekä muusikot Juha Menna , Tuomo Kuurre ja Tomi Rikkola .

- Esityksen uudelleen tekemiseen on useita syitä. Esityskausi jäi aikanaan vähän lyhyeksi, ja siitä jäi porukoille nälkä. Lisäksi ne asiat ja arvot, joista Rintala on kirjoittanut, ovat mielestäni kauhean tärkeitä ja puhumisen arvoisia tänä päivänäkin. Olisi hyvä, jos ne tavoittaisivat laajemman ihmisjoukon, Smeds sanoo.

Yksi syy on myös se, että Smeds Ensemble yrittää elvyttää teattereihin vierailutoimintaa - nimenomaan isoille näyttämöille.

- Etsimme malleja, joilla tällainen kiertuetoiminta olisi teknisesti ja rahoituksellisesti mahdollista. Tässä esityksessä palikat näyttävät aika hyvältä. Yksinkertainen perussetti on nopea pystyttää ja purkaa.

l Jumala on kauneus kertoo liminkalaisesta taiteilijasta Vilho Lammesta (1898-1936) ja hänen sisäisestä kamppailustaan kauneuden puolesta katkeraan loppuun asti. Lampi tappoi itsensä hukuttautumalla Merikoskeen. Esitys koostuu kymmenestä näyttämökuvasta, joissa käsitellään taiteilijan ehdottomuuden, uhman ja vimman leimaamaa luomistyötä.

Missä tänä päivänä voi löytää kauneutta?

- Hymyilevässä valokuvaajassa, esimerkiksi, Smeds vastaa ja katsoo vastapäätä istuvaa Markku Ojalaa .

- Ja onhan meillä esimerkiksi tosi hieno maa. Kysymys on enemmän praktinen: kauneuden kokemiselle täytyy

järjestää aikaa ja tilaa. Eikä se ole helppoa kaikkien näiden härveleiden keskellä, Smeds sanoo ja osoittelee kännykkää, nauhuria, kameraa ja tietokonetta.

l

Smeds on kiertänyt teoksineen ympäri Eurooppaa, mutta syksyllä hänen töitään nähdään ensi kertaa Turussa. Yksi yritys kyllä oli vuonna 1998, jolloin Takomon Rautavaara - Oulunkylän Tähti -esityksen piti vierailla tehdasfestivaali Manifestissa. Visiitti peruuntui viime hetkellä, kun esityksen rekvisiitta, puvut ja tekninen kalusto tuhoutuivat Rautavaaran esityspaikkana olleen Oulunkylän kansantalon tulipalossa.

Turun kaupunginteatterin uusi johtaja Raija-Liisa Seilo on Smedsin vanha

yhteistyökumppani Tampereen teatterikesän ajoilta, joten nyt vierailuja voi

tulla lisääkin.

- Raikku on ihminen, jonka kanssa olemme mielellämme yhteistyössä ja

pidämme hänet projektiemme keskusteluissa mukana. Mielessä siintää vuoden 2011 Turku-Tallinna-kulttuuripääkaupunkiakseli, Smeds paljastaa.

Hänellä on hyvät yhteydet Tallinnaan, missä hän on ohjannut ja opettanut.

Lisäksi Smeds Ensemblen teatterin-

johtaja Ville Hyvönen asuu tätä nykyä Tallinnassa.

Lokakuussa Turussa nähdään Jumala on kauneuden lisäksi Houkka Brosin Fransiskus Assisilaisen elämästä kertova Lapsia, lintuja ja kukkasia , jossa Smeds esiintyy yhdessä Juha Valkeapään , Tero Nauhan ja Pietu Pietiäisen kanssa.

TS/Markku Ojala<br />Olen vältellyt Turkua tietoisesti. Kävin siellä kerran kaupungilla, ja ongelmaksi tuli se, että kaikki kauniit tytöt kulkivat nokka pystyssä eivätkä huomanneet minua ollenkaan. Kyllästyin koko kaupunkiin."
TS/Markku Ojala
Olen vältellyt Turkua tietoisesti. Kävin siellä kerran kaupungilla, ja ongelmaksi tuli se, että kaikki kauniit tytöt kulkivat nokka pystyssä eivätkä huomanneet minua ollenkaan. Kyllästyin koko kaupunkiin."