Kirjallisuusillat vetivät
Suomen Tukholman
instituutin salit täyteen
JUHANI ROIHA
Suomen Tukholman instituutille mennyt kausi oli yleisön suosion kannalta pelkkää menestystarinaa. Useimmat tapahtumat olivat loppuunmyytyjä.
- Yleisömenestys on ollut yksi tämän kauden myönteisimmistä kokemuksistamme, instituutin tiedottaja ja suomen kielen kurssien opintorehtori Auli Sydfors sanoo.
Kävijöitä oli yksin kevätkaudella 3 500. Kauden menestyksiä olivat esimerkiksi kaikki kirjallisuusilllat, joiden vieraina nähtiin muiden muassa Merete Mazzarella , Eeva Kilpi , jolle suomenkielisenä kirjailijana myönnettiin aivan poikkeuksellisesti ruotsinkielisen kirjallisuuden Nils Ferlin -palkinto, sekä Göran Sonnevi ja Erkki Tuomioja .
Musiikin puolella instituutissa svengasi varsinkin Värttinän konsertissa maaliskuussa.
Teatteriesitysten finaalista vastasi toukokuussa Lasse Pöysti , joka esitti Bengt Ahlforsin hänelle kirjoittaman monologin Hissvägraren .
Instituutti ehti juhlia toimintansa kymmentä täyttä vuottaan, ja juhlaan saapui myös Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth (kok).
Näyttelyjen puolella kausi päättyy parhaillaan esillä olevaan Katja Tukiaisen maalauksiin teemalla Naamiotyttö - Den maskerade flickan. Näyttely jatkuu 13. kesäkuuta saakka.
Tukiaisen maalausten avain on vaaleanpunainen väri, joka aiemmin koettiin pikemminkin provokatiiviseksi tai vastenmieliseksi.
- Haluan taistella pahaa vastaan hyvällä, Tukiainen tiivistää.
Tukiainen on tuttu varsinkin sarjakuvapiirroksistaan, joissa hän on halunnut irrottautua miehisestä sarjakuvakulttuurista. Työ palkittiin vuonna 2007 muotoilun valtionpalkinnolla.
Suomen instituutin näyttelyn yhteydessä Tukiainen toi julki myös sarjakuvateoksen Russinet ( Rusina ), joka kertoo nuoren parin jälkikasvun odotuksista ja tuoreen äidin ja isän elämästä, kunnes jälkikasvu on ehtinyt 20 maitohampaan ikään.
Tukiainen on suorittanut loppututkinnon taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Vuodesta 2007 hän on opiskellut maalausta Venetsian Taideakatemiassa.
Suomen instituutin syyskausi käynnistyy perinteikkäästi Taiteiden yöllä 3. lokakuuta.