Kulttuuri

Juha Uusitalo laulaa Itävallan jälkeen Wagneria Espanjassa

TS/Wienin valtionooppera<br />Juha Uusitalo siirtyy Wienistä kesäksi Valencian uuteen oopperataloon, jonka ohjelmistossa on myös Wagnerin Siegfried.
TS/Wienin valtionooppera
Juha Uusitalo siirtyy Wienistä kesäksi Valencian uuteen oopperataloon, jonka ohjelmistossa on myös Wagnerin Siegfried.

Turun Sanomat, Wien

Maailmalla kansainvälistä laulajan uraa tekevä, turkulaisillekin hyvin tuttu baritoni Juha Uusitalo on Wienissä kuuma nimi. Wienin valtionoopperassa täysille katsomoille esitetyn Richard WagnerinSiegfried -oopperan kritiikki oli myönteinen laulajille, vähän kriittinen lavastukselle ja ylöspanolle.

Bayreuthissa 1876 ensi-iltansa saanut ooppera ensiesitettiin Wienissä jo vuonna 1878. Alkuperäinen juliste kertoo, että esityksen kesto tuolloin oli kuusi tuntia, nykyisen viiden tunnin ja viidentoista minuutin sijaan. Ensiesityksen jälkeen valtionooppera on esittänyt Siegfriediä vuosina 1908, 1931, 1957 ja 1993. Vuonna 1957 esitykset johti Herbert von Karajan ja Brunnhilden roolin lauloi ruotsalainen Birgit Nilssonin .

Tämänkeväinen esittäjistö on todella korkeata tasoa ja Juha Uusitalo erinomaisesti edukseen. Kapellimestari Franz Welser-Möst johti esityksen lähes ulkoa, ilman suuria eleitä.

Musiikkinautinto

Orkesteri oli yli 90 muusikon vahvuinen: Kahdeksan kontrabassoa keskellä takarivissä, Wagner-tuubat vasemmalla ja muut vasket oikealla tekivät kuulokuvasta hienon. Orkesterin täsmällinen yhteenmusisoiminen, solistien tarkat sisääntulot ja rytmissä pysyminen olivat muusikolle erinomaista musiikkinautintoa salin akustisesti parhaalla paikalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sisäpiirin tieto kertoo, ettei solisteilla, edes kapellimestarilla ole sanan sijaa siihen, millä korkeudella orkesterin montun lattia on. Siitä päättää orkesteri itse. Lattian korkeudellahan on mahdollisuus säätää orkesterin ja solistien välistä balanssia, ja paikoitellen siinä oli toivomisen varaa.

Wagnerin musiikki kokonaisuudessaan on niin mahtavaa, ettei elävässä tilanteessa yli viisituntinen järkäle tunnu pitkältä. Tässä oopperassa ei väliaplodeille ole tilaa, vain näytösten väleissä yleisö voi ilmaista mielipiteensä, ja sen se todella teki.

Matka jatkuu

Solistit vastaanottivat kukin vuorollaan mahtavat bravo-huudot. Orkesterin päätettyä esityksen loppuakordiin aplodit eivät olleet loppua lainkaan. Solistit ja kapellimestari tulivat laskujeni mukaan yleisön juhlittavaksi seitsemän kertaa. Innokkaimmat oopperan ystävät jäivät odottamaan suosikkilaulajiaan henkilökunnan ovelle, joten myös Juha Uusitalo jäi antamaan nimikirjoituksia esityksen jälkeen.

Uusitalo tulee konsertoimaan Suomeen useille kesäfestivaaleille, ja syyskaudella hänet nähdään kahdessa Kansallisoopperan tuotannossa, elokuussa PuccininLännen tytössä ja vuodenvaihteessa Toscassa .

Wienin esitysten loputtua Uusitalon matka jatkuu Espanjaan Valencian uuteen oopperataloon harjoittelemaan Siegfried- oopperan uutta ylöspanoa ja ohjausta uusien solistien kanssa.

Merkittävä on myös vierailu New Yorkin Metropolitaniin yhdessä Karita Mattilan ja kapellimestari Mikko Franckin kanssa loppuvuodesta.

ARI HAKULINEN

• Kirjoittaja on Turun filharmonisen orkesterin eläkkeellä oleva kontrabasisti, joka kuunteli Juha Uusitaloa Wienin valtionoopperan Siegfried-esityksessä pari viikkoa sitten.