Kulttuuripääkaupunki

Jos edes
vuonna 2011

Kun Turkua ryhdyttiin ajamaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, korostettiin syystäkin, että kysymys on pitkäjänteisestä hankkeesta, joka ei pääty vuoteen 2011. Helsingin kulttuuripääkaupunkivuosihan epäonnistui siinä mielessä, että se keskittyi liikaa vuoteen 2000.

Aluksi hienolta kuulostanut ajatus panostaa kulttuuriin kauaskantoisesti on valitettavasti alkanut paljastua pelkäksi tekosyyksi olla tekemättä mitään juuri nyt.

Nykyisessä tilanteessa, jossa jo olemassa oleviakin rakenteita puretaan kuin vain kvartaalitalouden mallimaan mallikaupungissa voidaan, on jotakuinkin selvää, että esimerkiksi tärkeät infrastruktuurihankkeet lykkääntyvät kaukaiseen tulevaisuuteen - ehkä kuitenkin sen verran läheiseen, että keskustaa elävöittävät rakennustyömaat saadaan pystyyn vuoden 2011 alkuun mennessä.

l

On täysin mahdollista, että edes vuonna 2011 Turussa ei tapahdu mitään ikimuistoista.

Kulttuuripääkaupunkivuosihan antaisi ainutkertaisen mahdollisuuden järjestää vaikkapa konsertteja, jollaisista tavallisesti voimme vain haaveilla. Enkä tarkoita populaarioopperoita iänikuisine karitamattiloineen ja mattisalmisineen, vaan todellisia megatapahtumia. Sellaisia, joissa esiintyy vaikkapa Madonna - ensimmäistä ja ehkä viimeistä kertaa Suomessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaupungin rahkeet eivät tietenkään riitä tuollaisten konserttien järjestämiseen, mutta jokin kaupallinen toimija, vaikkapa viime aikoina kiitettävästi Turussa aktivoitunut Live Nation saattaisi olla ylipuhuttavissa, ainakin, jos kaupungilla olisi lyödä tappiotakuu pöytään.

Hyvä vaihtoehto megatapahtumalle olisi sarja marginaalisempia mutta taiteellisesti sitäkin korkeatasoisempia konsertteja. Kuinka mielelläni näkisinkään esimerkiksi belgialaisen dEUSin tai amerikkalaisen The Helio Sequencen Turussa. Tavallisissa oloissa tuollaisten bändien tuominen olisi taloudellinen itsemurha, mutta vuonna 2011 kaikki on mahdollista.

Ainakin pitäisi olla.

TUOMO KARHU

tuomo.karhu@turunsanomat.fi