Osmo Vänskä jättää Lahden elämänsä kunnossa

Lehtikuva<br />Kapellimestari Osmo Vänskä vuonna 1999 Sibelius-levytyksen julkistamistilaisuudessa Helsingissä. Vänskän urakka Lahdessa päättyy tänään Sibelius-levytykseen sekä juhliin orkesterin kanssa.
Lehtikuva
Kapellimestari Osmo Vänskä vuonna 1999 Sibelius-levytyksen julkistamistilaisuudessa Helsingissä. Vänskän urakka Lahdessa päättyy tänään Sibelius-levytykseen sekä juhliin orkesterin kanssa.

Lahti (STT)

Kapellimestari Osmo Vänskä lopettelee "ikuisuustuomiotaan", poikkeuksellisen pitkää ja menestyksekästä yhteistyötä Sinfonia Lahden kanssa. Jäähyväiskonserttiinsa hän valitsi Brucknerin kesken jääneen yhdeksännen sinfonian.

- Teos ei pääty fanfaareihin, vaan hitaaseen, voimakkaasti puhuttelevaan osaan. Siitä on muitten hyvä jatkaa työtä.

Vänskää ei ilmeisesti nähdä Suomessa tahtipuikon varressa kahteen seuraavaan vuoteen.

- Kukaan ei ole kysynyt. Kalenterikin on kyllä aika täynnä.

Läheiset pitävät maan pinnalla

Osmo Vänskä toivoo, ettei hän ole ihmisenä paljoa muuttunut vuodesta 1985, jolloin hän aloitti Lahden kaupunginorkesterin vierailijana.

- Olen pystynyt säilyttämään luotettavia läheisiä, jotka tarvittaessa huomauttavat tärkeilystä. Tiedän, kenelle voin soittaa mistäkin.

Vaimo pääsee Minneapolisin kodista mukaan matkoille, kun yhdessäolo maittaa. Ennen Pirkko hoiti kotia, lapsia ja teatterikriitikon tehtäviä Riihimäellä, kun isä huitoi maailmalla.

Vaikka ystäville ei riitä aikaa entiseen ja toivottuun malliin, Osmo Vänskä seuraa tiiviisti lastensa elämää. Hän on katsonut miltei kaikki Tytin "proggikset" teatterissa. Olli oli juuri Yhdysvaltain kiertueella metallibändinsä kanssa. Myös Pertun musiikilliset ja muut tekemiset kiinnostavat.

Kaupunginjohtajan tuki orkesterille

Osmo Vänskä, 55, tietää omasta olostaan, miksi moni kapellimestari on noussut suuruuteen vanhempana. Parran harmaantuminen heijastelee kasvua ihmisenä. Se saa kuulemaan ja jäsentämään musiikkia entistä hienommin.

- Vanhemmiten jää näyttämisen tarve pois, mikä vapauttaa. Lisäksi olen oppinut viestimään entistä paremmin ruumiinkielellä. Juoksulenkit Missisipin rannalla hoitavat fyysistä kuntoa.

Vänskä kuvailee kasvaneensa Sinfonia Lahden kanssa käsi kädessä.

- Lähtöpisteenä oli ex-kaupunginjohtaja Kari Salmen oivallus, jonka soisi leviävän. Orkesteri maksaa joka tapauksessa. Siksi sen on oltava niin hyvä kuin suinkin.

Lahti opetti Minnesotaan

Vänskän toinen sopimus Minnesotassa ulottuu vuoteen 2011. Sen jälkeiset ankkuripaikat saa aika ratkaista, vaikkakin Osmo Vänskä tunnustaa jo miettivänsä, minne haluaisi hautansa.

Rapakon taakse Vänskä siirsi Lahdessa oppimansa. Minnesotan orkesterin arvostus nousi jo ensimmäisellä nelivuotiskaudella.

Yhdysvalloissa on käyttöä myös kokemuksille sponsoriyhteistyöstä, perustuuhan orkesterin rahoitus pitkälti yksityisten avokätisyyteen.

Uskonnollisena Vänskä on solahtanut hyvin amerikkalaisiin, vanhanaikaisiin arvoihin.

Mikko Koivu vetää katsomoon

Vastapainona kapellimestarin yksinäisyydelle Vänskä soittaa ajoittain kamarimuusikkona.

- Siinä oppii tuntemaan orkesterilaisia ja itseään toisessa roolissa. Samalla muistuu mieleen, miten vaikea on käsitellä instrumenttia.

Vänskä pyrkii nostamaan klarinetin huulilleen joka päivä. Musisointi on alkanut viehättää 2000-luvun alun tauon jälkeen.

Lisää aikaa Vänskä kaipaisi myös säveltämiselle. Kotitietokoneen ääressä on äskettäin syntynyt ensimmäinen, liki kymmenminuuttinen orkesteriteos.

Kapellimestarilla olisi halua keventää työtahtiaan, koska lyhyet lomat menevät työstä ja matkustelusta toipumiseen. Aina kun mahdollista hänet nähdään jääkiekkokatsomossa hurraamassa Minnesotan suomalaisille sankareille, kuten Mikko Koivulle .

Moottoripyöräterapian tehoa heikentää se, ettei Minnesotasta oikein löydy vuoristoseutuja, joilla pääsisi vähän kurvailemaankin.

TS/<br />Osmo Vänskä aloitti Lahden kaupunginorkesterin päävierailijana 1985. Kuva vuodelta 1988.
TS/
Osmo Vänskä aloitti Lahden kaupunginorkesterin päävierailijana 1985. Kuva vuodelta 1988.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.