Kulttuuri

Säveltäjä Lauri Mäntysaari
esittäytyy turkulaisille

TS/Jonny Holmén<br />Säveltäjä hakeutui konserttipaikoille. Lauri Mäntysaaren musiikki soi tänään Tuomiokirkossa ja perjantaina Akatemiatalossa.
TS/Jonny Holmén
Säveltäjä hakeutui konserttipaikoille. Lauri Mäntysaaren musiikki soi tänään Tuomiokirkossa ja perjantaina Akatemiatalossa.

MATTI LEHTONEN

Helsinkiläissyntyinen, Turussa asuva säveltäjä Lauri Mäntysaari tulee kertaheitolla tutuksi turkulaisille, kun kaupungissa kantaesitetään tällä viikolla peräti kaksi hänen teostaan.

Tänään näkee Campus Sinfoniettan konsertissa päivänvalon Music to Hear sopraanolle ja kamariorkesterille ja perjantaina Kehtolaulu Turun yliopiston ylioppilaskunnan kuoron konsertissa. Molemmat johtaa Markus Yli-Jokipii .

Amatöörimusiikin vilkas kenttä

Lauri Mäntysaari (s. 1982) muutti Turkuun viime syksynä. Ratkaisun sanelivat, eivät taiteelliset vaan sosiaaliset tai ehkä pikemminkin emotionaaliset syyt - Mäntysaaren kihlattu opiskelee lääketiedettä Turun yliopistossa, ja vuosien kärvistely satojen kilometrien etäisyydellä alkoi tympiä liikaa.

- Säveltäjä puurtaa yksin omassa kammiossaan, ja sen kuvion saa helpommin raahatuksi Turkuun kuin medisiinari saisi oman opiskeluympyränsä siirretyksi Helsinkiin. Minunhan ei tarvitse käydä kuin pari kertaa viikossa Helsingissä, Mäntysaari sanoo.

Turussa asuminen on kuitenkin ollut varsin antoisaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Turussa amatöörimusiikin kenttä on hyvin vilkas mutta silti ammattitaitoinen, Mäntysaari toteaa.

Varmemmaksi vakuudeksi hän kertoo ihastuneensa esimerkiksi opiskelijakuorojen osaamiseen ja innostukseen.

Tekemisen taito ja suuri sydän

Mäntysaari toteaa olevansa monipuolinen musiikin kuuntelija. Tärkeintä musiikin tekemisessä on taito ja suuri sydän.

- Pintatason ilmiöiden erotteleminen ei minusta merkitse erilaisten musiikillisten ilmaisutapojen eriarvoisuutta. Oleellista on se, että musiikissa ilmaistaan jotain syvätasolla - pintataso voikin sitten olla hyvin monenlaista.

Mäntysaari toteaa samaan hengenvetoon, että on syytä vakavasti miettiä, mitä kunkin säveltäjän kannattaa ryhtyä tekemään.

- En ainakaan suoralta kädeltä torjuisi, jos minua pyydettäisiin säveltämään jonkin rockbändin teemalevylle. Eri asia on, olisinko siihen pätevä ja paras mahdollinen. Samaa kannattaa miettiä, jos asiaan perehtymätön haluaa ryhtyä kirjoittamaan sinfoniaa.

Mäntysaari olisi milloin hyvänsä valmis kokeilemaan siipiään sinfonikkona, kunhan vain aikatauluasiat järjestyisivät.

- Sinfonia on iso orkesteriteos, jonka keskeinen pääpaino on muodon hallinta. Eri aikoina 1700-luvulta nykyaikaan se on saanut hyvin monenlaisia ilmiasuja. Sitä ei ole lajityyppinä syytä hylätä.

Idea vuosien takaa

Turussa kuultavat kappaleet ovat kuitenkin hiukan muuta kuin sinfonia. Tänään kuultava Music to Hear sai alkunsa muutamia vuosia sitten Porvoon Suvisoiton yhteydessä järjestetyllä kurssilla, kun kurssin johtaja, säveltäjä-kapellimestari Oliver Knussen antoi jokaiselle tehtäväksi kirjoittaa miniatyyriteos annetusta aiheesta, joka sattui olemaan juuri Shakespearen kahdeksas sonetti.

- Se oli valtavan inspiroiva aihe, ja lähinnä minua harmitti, etten määrätyn kahden minuutin keston puitteissa voinut toteuttaa ajatuksiani. Kirjoitin teokselle vain alun ja toivoin, että voisin täydentää sen joskus muussa yhteydessä, ja tässähän sellainen tulee, Mäntysaari iloitsee.

Sonetin esittävät sopraano Mia Heikkinen ja Kampus Sinfonietta.

Sekakuorolle kirjoitetussa Kehtolaulussa pääsevät pintaan puolestaan Mäntysaaren jo lapsuudessa syntyneet yhteydet kansanmusiikkiin - pohjana on tuttu sävelmä Nuku, nuku, nurmilintu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olen asettanut siinä tehtäväkseni yhdistää kansanmusiikin yksinkertainen ilmaisuhenki taidemusiikille tyypilliseen polyfoniaan.

Kampus Sinfoniettan konsertissa kuullaan Mäntysaaren lisäksi muun muassa Vaughan Williamsia, Sibeliusta ja Tshaikovskia . Toisena solistina soittaa altisti Riikka Repo . TYY:n kuoron konsertissa kuullaan uutta kuoromusiikkia. Konsertissa esiintyvät myös kuoron pienyhtyeet.

Kampus Sinfonietta soi tiistaina 6.5. klo 19 Turun tuomiokirkossa. TYY:n kuoro ja sen lauluyhtyeet perjantaina 9.5. klo 19 Akatemiatalon juhlasalissa (Rothoviuksenkatu 2).

TS/Jonny Holmén
TS/Jonny Holmén