Kulttuuri

Satusedän syntymäpäivä on lastenkirjapäivä

TS/Ulla Mattsson<br />Satusetä H.C. Andersenin syntymäpäivänä vietetään lastenkirjapäivää. Kuvan satusetä on Tammelan teatterin nukketeatteriesityksestä.
TS/Ulla Mattsson
Satusetä H.C. Andersenin syntymäpäivänä vietetään lastenkirjapäivää. Kuvan satusetä on Tammelan teatterin nukketeatteriesityksestä.

Lukemisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Lukutaito, luetun ymmärtäminen, ja lukunopeus ovat tärkeämpiä taitoja tietoyhteiskunnassa. Suomalaislasten lukutaito on kansainvälisesti mitattuna huippuluokkaa, kuten jo monet peräkkäiset PISA-tutkimukset ovat osoittaneet. Menestyksestä saamme kiittää niin koulujärjestelmäämme, kirjastoja, televisio-ohjelmien tekstittämistä kuin lasten lukemista tukevia vanhempiakin.

Raskausaikana luettu kirjallisuus valmistaa niin lasta kuin vanhempiakin: lapsi tottuu vanhempien puherytmiin jo ennen syntymäänsä ja vanhemmat kypsyvät vastaanottamaan uuden perheenjäsenen luokseen.

Raskausajan lukeminen kuuluu sekä isälle että äidille. Tosin isän on luettava odottavan äidin vatsan tasolla, jotta lukemisesta on hyötyä.

Tietoa pienillekin

Yllättävän usein lukeminen mielletään julkisessa keskustelussa pelkäksi kaunokirjallisuuden lukemiseksi, vaikka tietokirjallisuuden lukeminenkin on tärkeää.

Lasten oman lukemisen ja lapsille lukemisen kannalta jaottelu kauno- ja tietokirjallisuuteen on melko häilyvää, kun asiaa tarkastellaan yksityiskohtaisemmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuvakirjat luokitetaan yleisissä kirjastoissa kaunokirjallisuuteen, vaikka monet pikkulapsille tarkoitetut kirjat ovat lasten kannalta tietokirjoja. Esimerkiksi potan käyttöä esittelevät muutaman sivun kirjat, joissa on tekstiä vain nimeksi, eivät yllä tekstin tasolla kaunokirjallisiin ulottuvuuksiin, mutta tekstin ja kuvan yhteispelinä ne ovat pikkulapsille tarpeellista ja tuttua arkielämää kuvaavaa tietokirjallisuutta.

Sekä kauno- että tietokirjallisuus ovat lapsen kehityksen kannalta tärkeitä. Edellinen ohjaa lukijat tai kuulijat tunteisiin ja elämyksiin, jälkimmäinen laajentaa tiedollista maailmankuvaa. Kauno- ja tietokirjallisuuden lukeminen laventaa lapsen sanavarastoa ja auttaa lasta myös itseilmaisussa.

H.C Andersenin syntymäpäivä

Kansainvälisen Nuortenkirjaneuvoston aloitteesta juhlittavaa kansainvälistä lastenkirjapäivää on vietetty vuodesta 1967 lähtien. IBBYn ja Münchenin kansainvälisen nuorisokirjaston perustaja Jella Lepmanin ehdotuksesta lastenkirjapäivää juhlitaan joka vuosi Hans Christian Andersenin syntymäpäivänänä 2. huhtikuuta.

Suomessa kansainvälisen lastenkirjapäivän vietto alkoi viimeistään vuoden 1968 maaliskuussa, jolloin teemapäivästä informoitiin Kouluradiossa.

Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään yli 70 maassa.