Kulttuuri

Maisema on kokemuksen muotokuva

TS/Riitta Salmi<br />Kristiina Uusitalo ja teos Paljaaseen kätketty I, joka kuuluu seitsenosaiseen akvarellisarjaan. Vesiväritekniikan välittömyys ja nopeus sekä paperin paljaus on taiteilijan mukaan vapauttava kokemus.
TS/Riitta Salmi
Kristiina Uusitalo ja teos Paljaaseen kätketty I, joka kuuluu seitsenosaiseen akvarellisarjaan. Vesiväritekniikan välittömyys ja nopeus sekä paperin paljaus on taiteilijan mukaan vapauttava kokemus.

RIITTA MONTO

Taidemaalari Kristiina Uusitalo (s. 1959) avaa näyttelynsä otsikkoa Paljaaseen kätketty.

- Olen poiminut määritelmän kertomaan siitä, että aivan samoin kuin laulaja laulaa omalla äänellään, toivon kuvallisen ilmaisuni välittyvän katsojalle suoraan ja paljaasti, Uusitalo kertoo.

Galleria Aman näyttelyssä taiteilija on palannut akvarellitekniikkaan, joka oli hänelle läheistä jo taiteilijanuran alussa.

- Olen ottanut akvarellit esille pitkästä aikaa. Pidän siitä, miten akvarellissa yksittäinen asia syntyy nopeampaan tahtiin. Akvarellitekniikka vaatii nopeita päätöksiä, suurta itsekuria ja viisautta, pitää tehdä nopeita ratkaisuja, meneekö vauhdilla eteenpäin vai jarruttaako, taiteilija kuvailee.

Hän kertoo maalaustapansa kehittyneen akvarellin suuntaan myös öljyvärimaalauksissa.

- Teen ohuilla väreillä ja öljyvärimaalaukseni on selvästi lähestynyt akvarellia. Ne menevät tavallaan käsi kädessä ja ovat kuin saman langan säikeitä. Jokaisen taiteilijan on keksittävä oma ilmaisutapansa, hän toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ihmisenä oleminen on vahva aihe

Taiteilijan työskentelytapa on hyvin säännöllinen.

- Teen tasaisesti. En enää ympäri vuoden ja ihan joka päivä, sillä olen ruvennut jo viettämään viikonloppuja ja osaan pitää myös kesälomaa. Säännöllinen tekeminen auttaa pysymään vireessä, vaikkei joka päivä syntyisi hyvää. Kaipaan kuitenkin työtä heti, jos tulee taukoa, Uusitalo kertoo.

Hän sanoo aiheen olevan eri tekniikoista huolimatta aina sama.

- Maalaan ihmisenä olemista ja kehittymistä oivallusten kautta. Jokainen maalaus on kuva kokemuksesta, kokemuksen muotokuva, joka liittyy aina määrättyyn paikkaan ja hetkeen, taiteilija määrittelee.

Hän sanoo maiseman olevan näyttämö, jossa taivaan ja maan yhtymänkohta luo "loistavan draaman".

- Luontokokemus on tärkeä. Taiteilijan tarvitsee olla paljon yksin oivaltaakseen. Sehän kuuluu suomalaisuuteen muutenkin, on tärkeää ehtiä ajatella. Mitä muuta rannassa istuminen ja veden välkkeen tuijottaminen on kuin ajattelua. Samanlainen tunne on taiteilijalla joka aamu hänen mennessään ateljeelle ja miettiessä, mikä on hyväksi, mikä on tärkeää, Uusitalo toteaa.

New Yorkista Suomen rauhaan

Sulkavalta kotoisin oleva Kristiina Uusitalo valmistui Suomen taideakatemian koulusta 1982 ja opiskeli sen jälkeen kuvataiteen maisteriksi Yhdysvalloissa. New Yorkissa hän asui 1986-96.

- New York on kaupunki, jossa näkee koko ajan parasta nykytaidetta, ja museoissa myös vanhaa hyvää taidetta. Taiteen katsominen on aina ollut hyvin ravitsevaa ja olen halunnut tehdä töitä ympäristössä, jossa voi nähdä hyvää taidetta. En koskaan suunnitellut miten pitkään viipyisin Yhdysvalloissa, aika vain kului.

Kymmenen vuoden jälkeen tuli kuitenkin halu palata kotimaahan.

- Tulin valinnan eteen. Elämä ei ole siellä kohtuullista, sillä kilpailu on todella kovaa. Huomasin haluavani kohtuullisempaa elämää ja palatessani Suomeen sainkin: hyvän työhuoneen, apurahoja ja yleisöä, taiteilija kertoo kiittää.

Kristiina Uusitalo: Paljaaseen kätketty. Maalauksia. Galleria Amassa (Kaskenkatu 1) 20.4. asti.

TS/Riitta Salmi<br />Kristiina Uusitalo: Pieni Maamme-kirja VII. Öljyväri, pigmentti, alkydi ja vaha pvc-levylle.
TS/Riitta Salmi
Kristiina Uusitalo: Pieni Maamme-kirja VII. Öljyväri, pigmentti, alkydi ja vaha pvc-levylle.