Varhaisia videoteoksia

TS/Jonny Holmén<br />Anneli Nygrenin näyttelyssä Retro-Anneli nähdään myös videoteos Soft vuodelta 1983.
TS/Jonny Holmén
Anneli Nygrenin näyttelyssä Retro-Anneli nähdään myös videoteos Soft vuodelta 1983.

Turun Sanomat

Turkulaisen Anneli Nygrenin näyttely Retro-Anneli esittelee videoteoksia ja taiteilijan muuta tuotantoa yli 30 vuoden ajalta. Esillä on myös uutta tuotantoa, jota ei ole aiemmin nähty Turussa, muun muassa When Noise and Death Meet (2006), joka sai Suomen Queer-tutkimuksen seuran eurovisio-palkinnon viime vuonna.

- Näyttelyidea sai alkunsa pari vuotta sitten, kun päätin tehdä maailman lapsellisimman näyttelyn. Tämä ei ole retrospektiivinen vaan retro, Nygren määrittelee.

Videoteosten lisäksi näyttelyssä on piirustuksia, jotka ovat syntyneet jotakin elokuvaa varten. Videoista vanhin on Rakkaudesta rocktähteen vuodelta 1982, jolloin videotaide oli Suomessa vielä harvinaista.

- Nyt saattaa olla tilaa jo pidemmille videoille, vaikka sen eteen täytyy tehdä töitä, että ihmiset löytävät ne, Nygren miettii.

Nygren näkee videotaiteen muuttuneen todella paljon: taiteilijoita on paljon ja gallerioissa on jo omia laitteita töiden esittelyyn.

- Aikaan video oli taidepiireissä kuin kirosana ja liittyi ihmisten mielissä muun muassa väkivaltavideoihin. Nyt tilanne on tietysti muuttunut.

Anneli Nygren: Retro-Anneli. Galleria Titanik (Itäinen Rantakatu 8) 1.-24.2.