Dora Wahlroos laajentaa
kultakauden taiteen kuvaa

TS/Jari Laurikko<br />Professori Riitta Konttinen ja amanuenssi Christian Hoffmann esittelevät näyttelyhuonetta, jonka teosten aiheet taiteilija on löytänyt läheltä. Taustalla Dora Wahlroosin maalaus Ilta Paraisilla 1898.
TS/Jari Laurikko
Professori Riitta Konttinen ja amanuenssi Christian Hoffmann esittelevät näyttelyhuonetta, jonka teosten aiheet taiteilija on löytänyt läheltä. Taustalla Dora Wahlroosin maalaus Ilta Paraisilla 1898.

RIITTA MONTO

Taidemaalari Dora Wahlroosin (1870-1947) tuotantoa esitellään Turun taidemuseon Man kan vad man vill - Sen osaa, minkä haluaa -näyttelyssä ensimmäistä kertaa laajasti, esillä on lähes 100 teosta. Teoslainat on saatu 60:ltä eri lainaajalta, joista yksityisiä on peräti 50. Monet teoksista ovat siis ensi kertaa suuren yleisön ulottuvilla.

Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffmann uskoo, että Turun piirustuskoulussa opiskelleen Wahlroosin taiteen esittely myös laajentaa suomalaisen taiteen kuvaa.

- Suomen taiteen kultakaudesta puhuttaessa meillä on ollut vähän tapana pyörittää samaa levyä, samoja taiteilijanimiä. Nyt voimme tuoda kultakauden taiteen kuvaan uutta tuomalla Dora Wahlroosin esille, Hoffmann toteaa.

Kiintoisa tutkimus tuntemattomasta

Näyttely syntyi Turun taidemuseon ja Hämeenlinnan taidemuseon yhteistyönä, ja kokonaisuus siirtyy toukokuussa Turusta Hämeenlinnaan. Näyttelyn yhteydessä julkaistiin myös Dora Wahlroosin taiteilijatarina , taiteilijan elämää ja tuotantoa ensimmäistä kertaa esittelevä tutkimus. Teoksen kirjoittaja Helsingin yliopiston taidehistorian professori Riitta Konttinen kertoo törmänneensä siihen, että Dora Wahlroos on hyvin heikosti edustettuna Suomen taidemuseoissa.

- Aineistoa tuntui ensin olevan hyvin vähän ja itse asiassa oli mielenkiintoista tehdä tutkimus tuntemattomasta, Konttinen kuvaa.

Hän arvioi, että lopputulos on rosoinen, kuten oli 1800-luvun lopulla naistaiteilijan asema.

Dora Wahlroos oli kihloissa Emil Wickströmin kanssa ja maalasi Wickströmin muun muassa Pariisin ateljeessa (1892) työstämässä veistosta Viattomuuden uni . Valkoinen marmoriveistos on maalauksen vierellä näyttelyssä. Myöhemmin taiteilijoiden liitto purkautui, mutta Wahlroos maalasi entisen kihlattunsa muotokuvan myös 15 vuotta myöhemmin. Samoin hän on maalannut vahvan muotokuvan Alice Högströmistä (1913), jonka vuoksi kihlaus purkautui. Emil Wickströmin puolisoa kuvaava suurikokoinen teos saatiin Turkuun näyttelylainaksi Visavuoresta.

Taiteilijan elämään vaikutti toinenkin rakkaussuhde.

- Dora rakastui Italiassa Elin Danielsson-Gambogin mieheen Raffaelloon . Tämä draama vaikutti voimakkaasti myös Doran taiteelliseen toimintaan. Kun paineet ulottuivat aina Turkuun asti, Dora ryhtyi muotokuvamaalariksi.

Missä sijaitsi Paraisten ateljee?

Christian Hoffmann hämmästelee sitä, miten vapaasti ja rohkeasti suomalaiset naistaiteilijat 1800-1900-luvun vaihteessa matkustivat.

- Kultakauden naistaiteilijat olivat äänivallattomia, mutta liikkuivat rohkeasti Keski-Euroopassa.

Näyttelyssä on esillä Pariisin-matkan tuotantoa sekä Italiassa syntyneitä maalauksia.

Hoffmann luonnehtii neljää teosta "Venetsiassa maalatuiksi postikorteiksi, jotka ovat pienikokoista suurta taidetta".

Hän muistuttaa, että Dora Wahlroos oli ulkoilmamaalarina pariisilaistyylinen jo ennen kuin matkusti Ranskan pääkaupunkiin.

Näyttelyn Paraisten huoneessa on Turun seudulla syntyneitä teoksia.

- Taiteilija oli ihastunut Paraisiin ja hänellä oli siellä ateljee parikymmentä vuotta. Emme ole saaneet selvitettyä, missä ateljee sijaitsi. Jos joku tietää, olemme kiitollisia tiedosta, Hoffman vetoaa yleisöön.

Näyttelyn päättää taiteilijan myöhäistuotanto 1930- ja 1940-luvuilta. Idyllisten huvilamaalausten joukossa voi tunnistaa myös Kuusiston kartanon. Vaikuttavin on kuitenkin yli 70-vuotiaan taiteilijan omakuva vuodelta 1943.

- Tämä on ikääntyvän taiteilijan uskontunnustus, joka osoittaa, että taiteilija on pysynyt uskollisena ihanteilleen: hän on ulkoilmamaalari ja muotokuvamaalari, Hoffmann toteaa.

Dora Wahlroos (1870-1947) Turun taidemuseossa (Aurakatu 26) 25.1.-20.4.