Kulttuuri

Mikko Roihan Seitsemän veljestä tuo
näyttämölle syrjään sysittyjen uhman

TS/Jyrki Tervo<br />Viru valge on tämän päivän sahtia. Juomassa Tuomas (Aimo Räsänen, vas.), Eero (Aku Hirviniemi, Timo (Jari Ahola), Aapo (Samuli Muje), Simeoni (Jyrki Mänttäri) ja Juhani (Tommi Raitolehto).
TS/Jyrki Tervo
Viru valge on tämän päivän sahtia. Juomassa Tuomas (Aimo Räsänen, vas.), Eero (Aku Hirviniemi, Timo (Jari Ahola), Aapo (Samuli Muje), Simeoni (Jyrki Mänttäri) ja Juhani (Tommi Raitolehto).

• Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä. Tampereen työväen teatteri, dramatisointi ja ohjaus Mikko Roiha, lavastus Roiha, Annukka Pykäläinen, puvut Pykäläinen, valot Timo Alhanen, musiikki ja äänisuunnittelu Sami Silén. Ensi-ilta TTT:n suurella näyttämöllä 17.1.

Kun August Ahlqvist teilasi Aleksis KivenSeitsemän veljestä -romaanin (1870), hän syytti sitä hurjasta voimasta, hillittömästä mielestä ja rajuista mellakoista. Samoin sanoin voi luonnehtia Mikko Roihan sovittamaa näyttämötulkintaa, mutta nyt ne on tarkoitettu kehuiksi. Niin muuttuu maailma, Eskoni.

Roiha on luonut Tampereen työväen teatteriin nykyaikaisen, energisen ja uskoakseni myös nuorisoa puhuttelevan version kansalliseepoksestamme. Jossain määrin Roiha tekee Veljeksille saman kuin Kristian SmedsTuntemattomalle sotilaalle Kansallisteatterissa, vaikkei lopputulos olekaan yhtä ravisteleva ja mullistava.

Jotain samaa asetelmissa kuitenkin on. Konkreettisesti se näkyy vaikkapa näyttelijöiden rockbändinä. Syvemmällä tasolla kyse on yhteiskunnallisen keskustelun herättämisestä, ja kummassakin esityksessä suhde nykyaikaan on varsin illuusioton.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaksi joukkoa

Käsiohjelmassa, johon sisältyy alkuperäistekstiä kunnioittavasti Seitsemän veljestä -kirja, Roiha sanoo omistavansa esityksen "osattomille, maailmaan viskatuille kullervoille". Tampereen veljekset ovatkin tämän päivän syrjään sysittyjä, turhautuneita nuoria, joiden energialle ei tunnu löytyvän mielekästä käyttöä.

Ympäröivällä yhteisöllä on tarjota heille vain paheksuntaa ja sanktioita, joihin veljekset vastaavat väkivallalla, uhmalla ja kapinalla. Tämän päivän veljeksille Seitsemän miehen voima onkin pilkkalaulun sijaan rehvastelun väline.

Ymmärtämystä - säälistä puhumattakaan - veljeksille ei heru. Kun he saapuvat saunapalon jälkeen Jukolaan, nahkapeitturin pariskunta jatkaa parin surkuttelevan sanan jälkeen tylysti tv:n töllöttelyä.

Näyttämöllä liikutellaan kahta joukkoa, veljesten puvustusta myöten kirjavaa laumaa ja mustaa, lähes kasvotonta lähiyhteisöä. Kun veljekset lopussa yhteiskuntaan palattuaan puetaan mustiin pukuihin, jaloissaan he pitävät vanhat kenkänsä aidon identiteettinsä merkiksi.

Roiha rakentaa johdonmukaisen pohjan veljesten kehitykselle. Näytelmän alussa karhu tappaa juopottelevan ja vaimoaan lyövän isän, ja äiti jää yksinhuoltajana kasvattamaan seitsemää villikkoa yhteisön painostaessa vieressä.

Äidin kuolema, nöyryytykset ja veljesten omasta käytöksestä johtuvat onnettomuudet ajavat heidät nurkkaan kuin pedot. Tampereen veljeksissä onkin todellista uhkaa, erityisesti Juhanin osoitellessa kiväärillä toukolalaisia ja Tuomaan kuristaessa miestä loputtomalta tuntuvan ajan.

Roihan versiossa ilo veljesten yhteiskuntaan paluusta kestää vain tovin. Lukkarin lopussa riipustama "Suomen kansa on sivistyskansa" jää yhtä tyhjäksi seinäkirjoitukseksi kuin alun "Suomen kansa on sivistymätön kansa", eivätkä veljeksetkään ole ihan kauheasti muuttuneet.

Näytelmän lopussa he makaavat ruumislaudoilla pestävinä. Kun he poistuvat, heidän sijoilleen asettuvat uudet pikkupojat.

Hieno seitsikko

Kiven romaanissa on paljon huumoria, mutta Roihalla painopiste on vakavassa. Ei toki kokonaan, kyllä tässäkin esityksessä saa nauraa. Naurua enemmän seitsikko herättää kuitenkin sääliä, etenkin kun näyttelijät tekevät työnsä antaumuksella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tommi Raitolehdon Juhani on niitä rehvakkaan keinuvalla askeleella käveleviä töyhtötukkaisia tyyppejä, joita näkee kaupungilla päivittäin. Raitolehto tekee hurjan hienon roolityön, samoin Eeroa näyttelevä Aku Hirviniemi . Tämän androgyynin reppanan katseleminen käy sydämeen. Hirviniemi ilmentää hienosti Eeron kehityksen, jota kuvaa parhaiten puvustuksessa tapahtuva muutos: Nalle Puh -paita vaihtuu repaleiseen t-paitaan ja ruutupöksyt mustiin, metallisomisteisiin housuihin.

Aimo Räsänen Tuomaana, Jyrki Mänttäri Simeonina, Samuli Muje Aapona, Jari Ahola Timona ja Jarkko Lahti Laurina tekevät kaikki hyvät, tuoreet tulkinnat.

Muista henkilöistä jäivät erityisesti mieleen Juhani Niemelän hilpeän jäykkä lukkari ja Tiina Weckströmin kiroileva ja tupakoiva Venla, joka tällä kertaa on alusta asti ihastunut Juhaniin ja siten heidän avioliittonsa tulee perustelluksi.

Rikas kokonaisuus

Esityksen pelkistetty lavastus tuo mieleen Turun kaupunginteatterin legendaarisen Seitsemän veljeksen 1970-luvulta. Sitä kunnioittaen Timo laulaa Tampereella laulunsa kertaalleen Kaj Chydeniuksen sävelin. Toisella kerralla se on rockbiisi, kuten näytelmän muutkin laulut.

Esityksen äänimaailma on kaikkinensa rikas ja moniin suuntiin viittaava. Äänet rakentavatkin dramaturgiaa, niin myös puvustus. Erittäin hienosti varioidaan tilaa ahtaudesta avaruuteen veljesten liikkumavaraa kuvattaessa.

Mukana on useita yksittäisiä oivalluksia, kuten Rajamäen rykmentin esittäminen muslimeina ja Viertolan härkien kuvaaminen miekoin varustetuilla näyttelijöillä. Simeonin saapasnahkatornissa käynti on kokonaisuudessaan komeasti toteutettu.

IRMELI HAAPANEN