Kirja-arvostelut

Allegoristinen kertomus ajastamme

TS/Arto Takala<br />Velmuilemaan ryhtyneen kirjailija Lars Sundin uusin romaani saa ajatukset liikkeelle.
TS/Arto Takala
Velmuilemaan ryhtyneen kirjailija Lars Sundin uusin romaani saa ajatukset liikkeelle.

Lars Sund: Onnellinen pieni saari. Käsikirjoituksesta suomentanut Katriina Savolainen. WSOY 2007. 285 s.

Onnellinen pieni saari esittelee Lars Sundin melkoisen velmuna kirjailijana. Hän nimeää itsensä kirjuriksi ja luo kuin kaikkivoipa jumala kertomukselle miljöön ja henkilöt.

Kun kertomus alkaa, lukija ei pääsekään nojatuoliin rentoutumaan ja ottamaan vastaan mitä tuleman pitää. Ei, kirjuri tarttuu lukijaa tiukasti kädestä ja vie kanssaan kyyristelemään henkilöiden ikkunoiden alle tai kuljeskelemaan salaa sisään ja ulos heidän taloissaan. Tarinan henkilötkin ovat kirjurin kuljetettavina kukin luonteensa mukaan. Kirjuri lataa esim. Posti-Jannen harteille raskaan taakan: "Eeppisestä näkökulmasta katsottuna olemme nyt joutuneet sangen hankalaan tilanteeseen. Meidän on pakko kääntyä Posti-Jannen puoleen ja pyytää häneltä apua tarinan viemisessä eteenpäin."

Mutta Posti-Janne on uppiniskaista sorttia, eikä jaksa iän kaiken höyrytellä auki kirjekuoria ja rikkoa postisalaisuutta kirjurin käskystä. On henkilöitä, jotka katoavat, kun kirjuri niin päättää. Lars Sund kikkailee kerronnallaan, leikkii kirjoittamisellaan ja kirjailijuudellaan antaen kirjurin hääriä mukana tarinassa. Tarinan etäännyttäminen tällä tavalla ei ole lukijan kannalta ongelmatonta, mutta kertojaniloa pulppuava, valloittavasti ja suvereenisti toteutettu Onnellinen pieni saari kerrostuu ja rikastuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suljettu yhteisö

Kuvitteellinen Fagerö, jossa eletään onnellista, vaatimatonta ja ulkomaailmalta suljettua elämää, ei ehkä vielä sillä pääsisi valtakunnallisiin uutisiin, että saaren rantaan ajelehtii tunnistamattomaksi jäävän nuoren miehen ruumis. Mutta kun ruumiita löytyy rannoilta ja mereltä satoja, joutuu saari väistämättä huomion kohteeksi.

Tilanne on groteski: kukaan ei tiedä mistä ruumiit tulevat, kukaan ei tunnu lopulta välittävänkään. Maailma, niin sensaatioita janoava lehdistö kuin päättäjätkin, kyllästyvät pian ongelman päivittelyyn ja loppujen lopuksi apuna tarjotaan lähinnä kylmälaitteiden toimittamista, ettei mätänevien ruumiiden löyhkä häiritse liikaa ennen kuin ne on saatu haudatuiksi.

Turvallisuutta ei entisessä mielessä ole enää olemassa, kun yhteisö kohtaa odottamattomia, traagisia asioita. Suljettu yhteisö, jossa jokaisella on oma, kaikkien tuntema tarinansa, sietää kyllä kesäasukkaat ja satunnaiset kulkijat, mutta ei mitään tämän kaltaista kuin Fagerössä nyt tapahtuu.

Ajatukset liikkeelle

Lars Sund tutkii yksittäisten ihmisten ja koko yhteisön reaktioita. Kerronta voisi olla sosiologisesti pätevää todistusta: juuri näin arvot murenevat, juuri näin epävarmuus lisääntyy ja egoismi kasvaa - jokainen haluaa turvata itsensä. "Me ollaan tavallisia säädyllisiä ihmisiä. Me vain puolustetaan kotiseutuamme. Onko siinä mitään hävettävää?"

Onnellinen pieni saari on vastakohtaisuuksien kirja. Raamatullinen luomistapahtuma kirjan alussa tapahtuu tietokoneen näytöllä. Raikas saaristolaiselämä häiriintyy löyhkäävien ruumiiden takia. Kylmälaitteiden hurina peittää luonnon äänet. Muukalaiset tulevat saarelle kuolleina ja mykkinä, joten erilaisuus joutuu heti hautaan.

Se mitä tapahtuu suljetussa yhteisössä, tapahtuu tavallaan laboratorio-olosuhteissa ja siitä voisi ennustaa suurempien mittasuhteiden katastrofien kulun. Viisaasti kirjailija antaa ymmärtää, että elämä on hallitsematonta ja kahlitsematonta ja usein synonyymi käsitteelle sattuma. Tarinakaan ei ole kokonaan kirjurin hallussa, eikä tarinan muutoksia voi ennustaa, sillä "kertomukset ovat usein oikullisia ja arvaamattomia."

Mikä on onnellisen pienen saaren hinta? Voiko yhteisö sulkea silmänsä ulkomaailmalta, vaikka rantaan ajautuu ruumiita? Lars Sundin allegoristinen romaani saa ajatukset liikkeelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merja Marjamäki

Luitko jo nämä?