Kulttuurin kärjessä
JURI NUMMELIN
Uudenlaisen tavan valmistaa ja myydä kirjoja on kehittänyt pitkän linjan kokeellisena runoilijana tunnettu Leevi Lehto . Hänen viime syksynä käyntiin lähtenyt kustantamonsa ntamo toimii aivan eri tavalla kuin mikään muu aiemmin Suomessa toiminut kirjankustantaja. Lisäksi se keskittyy kokeelliseen tai muuten omaperäiseen runouteen, jota isommat kustantajat hylkivät.
Ntamon kirjoja valmistetaan yksi tai useampia kappaleita sitä mukaa kuin niitä netin kautta tilataan. Yhdysvaltalainen digipaino Lulu.com painaa kirjan tilauksesta ja lähettää lukijalle. Kukaan ei saa ilmaiskappaleita, ei edes tekijä. Kustantaja ei myöskään kierrä messuilla myymässä kirjoja eikä lähetä niistä tiedotteita.
Kyse on kulujen vähentämisestä. Ntamon nettisivutkin on tehty ilmaisella blogipohjalla
Runojen kustantaminen on perinteisesti riskialtista kulttuurityötä. Lehto sanoo huomanneensa, etteivät runojen lukijatkaan osta itse kirjojaan.
- Kun olen kysellyt ihmisiltä, koska he ovat viimeksi ostaneet runokirjan, he joutuvat usein todella miettimään.
- Runokirjoissa isojenkin kustantamoiden suurin kustannuserä ovat vapaakappaleet. Monet ovat tottuneet siihen, että uutuuskirjat saa siivellä sieltä ja täältä, Lehto selittää ntamon toimintaan liittyneitä sysäyksiä.
- Nyt minun ei tarvitse miettiä, voinko julkaista jonkun kirjan, vaikka painolasku olisi vielä maksamatta, Lehto sanoo.
Ntamon kirjat ovat myös halpoja - tyylikkäiden niteiden keskihinta on 10-12 euroa.
Rahaakin tulee
Vaikka tekijät eivät saa omia kirjojaan ilmaiseksi, ntamo maksaa heille kuitenkin palkkiota. Jokaisesta myydystä kirjasta tekijä saa kaksi euroa, riippumatta sen myyntihinnasta. Osan myyntihinnasta saa myös graafikko.
Kirjojen menestys on ollut Lehdolle yllätys. Kirjoja on yhteensä julkaistu 17 ja niitä on myyty jo 747 kappaletta. Myös perinteiset välittäjät, kuten kirjastoille aineistoa välittävä BTJ ja kirjakauppojen Kirjavälitys ovat huomanneet ntamon kirjat, joten kirjoja voi kysellä myös kirjakauppojen kautta.
Myyntiluvut ovat suurempia kuin monille pienkustantamojen kirjoille.
- Usein pienkustantamoiden vaikeuksien taustalla voikin olla se, että on yritetty toimia liikaa vanhojen mallien mukaan, Lehto analysoi.
- Yritän kehua kaikille ntamon mallia, jotta muutkin innostuisivat ja perustavat itse vastaavia.
Ntamo on laajentamassa tietokirjallisuuden puolelle. Kohtapuoliin ilmestyy Risto Niemi-Pynttärin väitöskirja Verkkoproosa , joka on ensimmäinen suomenkielinen tutkielma kirjoittamisesta verkossa.
Runous eturintamassa
Lehto on pitkään puhunut nettijulkaisemisen puolesta, joten hänelle ntamo on kompromissi, yksi askel taakse, niin kuin hän itse sanoo.
- Hyväksyn ajatuksen, että kirjoja yhä tarvitaan. Lisäksi olen vakuuttunut siitä, että mekanismi, jolla kirjat julkaistaan, muuttuu.
Lehdon kustantamo tekee tärkeätä kulttuurityötä: se on julkaissut jo lukuisia esikoisrunokokoelmia. Myös monet jo aiemmin julkaisseet runoilijat, kuten Karri Kokko , ovat saaneet kokeellisempia teoksiaan lävitse ntamolla.
Runous on Lehdon mukaan aina kehityksen kärjessä.
- Olen sanonut, että vain sellainen, joka aluksi kiinnostaa vain seitsemää ihmistä, voi muuttaa joukkojen tietoisuutta.
Ntamon kotisivut löytyvät verkosta http://ntamo.blogspot.com