Kulttuuri

Siivouskomerorakkautta

• Ei kerta homoo tee - kabaree kaikissa sateenkaaren väreissä. Teatteri Kantanäky, ohjaus Tapio Väntsi, koreografia Risto Jussila, valosuunnittelu Saija Nojonen, äänisuunnittelu Linda Vapalahti. Kantaesitys Ravintola Suxesissa 9.12.

Homovitsit ovat monen tunnetun koomikon tavaramerkki. Esimerkiksi Eddie Murphy ja Chris Rock ovat luoneet uraansa vitsailemalla homojen kustannuksella. Suomalaisissa sketsisarjoissa homovitsit hoidetaan kömpelön verhotusti: mies käyttäytyy neitimäisesti tai naisella on rekkamieshabitus.

Teatteri Kantanäky, jonka jäsenistä suuri osa kuuluu seksuaalisiin vähemmistöihin, osoittaa Ei kerta homoo tee -kabareellaan, että kuluneen vitsin voi saada vetreytymään. Homma toimii, jos kertoja on samalla myös vitsin kohde.

Musiikkinumeroista ja sketseistä koostuva kokonaisuus pysyy hienosti kasassa, sillä sekoilun sisään on rakennettu polveilevia pienoistarinoita. Esimerkiksi Toni-opettajan kanssa seurusteleva Sampo haluaisi saada poikaystävältään julkisia hellyydenosoituksia. Nicu ja Jusu taas ovat vanhat homokaverit, jotka huomaavat, ettei toimiva parisuhde tarvitse romantiikkaa. Kunhan parilla on yhteinen tyylitaju.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tapio Väntsin ohjaama hupailu ei käänny missään vaiheessa ilkeäksi, sillä mukana on runsaasti itseironiaa. Homot kuvataan nautinnonhaluisina, kyltymättöminä ja kevytkenkäisinä baarikärpäsinä. Toisaalta ihastunut lesbo puhuu hermostuksissaan kuin rivoin äijä, ja välityspalvelusta tilattu homolemmikki ei olekaan kiinnostunut taiteesta vaan formuloista ja oluesta.

Komiikan taso pysyy yllättävän kevyenä, sillä vain parissa kohdassa esitys shokeeraa kunnolla. Esimerkiksi silloin, kun iloisista pervoista kiinnostunut turkulaismies päätyy seksikokeiluita metsästäessään siivouskomeroon, tuntuu katsojastakin fyysisesti epämukavalta.

Vaikka kabareesta jää puuttumaan hieman rohkeutta, siitä ei kuitenkaan puutuu kunnianhimoa. Eräässä kohtauksessa heteropariskunta paljastaa toisilleen, että kumpikin on itse asiassa homo. Johanna Jernberg ja Teemu Loikas esittävät nokkelan kohtauksen laulamalla repliikkejä tunnetuista biiseistä.

TONI LEHTINEN