Kirja-arvostelut

Happy end?

TS/<br />Enki Bilal johdattaa Leylan ja Niken onnelliseen kohtaamiseen hirviötetralogiansa päätösosassa.
TS/
Enki Bilal johdattaa Leylan ja Niken onnelliseen kohtaamiseen hirviötetralogiansa päätösosassa.

Enki Bilal: Neljä? Viimeinen näytös. Suom. Juhani Tolvanen. Tammi 2007. 62 s.

Enki Bilal on tutkinut hirviötetralogiana tunnetussa sarjakuvaromaanisarjassaan ihmismieltä, muistia ja muistoja. Vuonna 1998 Hirviön uni -albumilla käynnistynyt teoskokonaisuus täydentyy nyt kirjalla Neljä? , joka on samalla tarinan päätösosa.

Bilalin spekulatiivista fiktiota edustava neliosainen albumisarja sijoittuu lähitulevaisuuteen mutta sen juuret ovat todellisuudessa ja eurooppalaisessa lähihistoriassa.

Päähenkilöt Nike Hatzfeld, Leyla Mirkovic ja Amir Fazlagic ovat vuoden 1993 Sarajevon orpoja, jotka kohtalo kietoo yhteen. Taustalla kummittelee entisen Jugoslavian hajoaminen, joka johti veriseen sisällissotaan vanhan poliittisen ideologian murennuttua kiihkonationalistiseksi valtataisteluksi.

Reaalipolitiikka, uskonnot ja urheilu rajaavat niin yksilöiden toimintaa kuin koko maailmaa. Tapahtumissa sekoittuvat todellisuus ja unet, menneisyys ja nykyhetki. Tulevaisuus näyttäytyy lähinnä entistä lohduttomampana uhkana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nytkin jugoslavialaissyntyinen Bilal purkaa kollektiivisia traumoja vahvatunnelmaiseksi sarjakuvataiteeksi. Värit ja valot ovat oleellinen osa kerrontaa: Neljä? :n maailma verhoutuu synkkään savusumuun ja ikihämärään, sinitaivasta ei näy juuri koskaan.

Bilal liikkuu luontevasti eri aikatasoilla ja täydentää kerrontaa yllättävillä viittauksilla. Esimerkiksi Leylan ja Niken kohtaamisessa lainataan Jean-Luc Godardin varhaiselokuvan Le mépris - Keskipäivän aave alkukohtausta, jossa Brigitte Bardot tenttaa Michel Piccolilta rakastamisen rajoja.

Mielleyhtymä uuden aallon klassikon aurinkoiseen 1960-lukuun on merkki muutoksesta. Muutenkin Bilal näkee valoa tunnelin päässä. Kolmikon jälleen kohdatessa saagan bladerunnermainen painostavuus hellittää. Kuvaan astuu myös neljäs etsikko, Sasha Krylova, joka on rikkinäisen Amirin oljenkorsi. Kun toivo herää, elämä saa uuden käänteen parempaan suuntaan.

Optimistinen loppu jättää kuitenkin oven raolleen ja kysymyksiä ilmaan: kuinka moni saapuu seuraavaan tapaamiseen, tapahtuuko se Sarajevossa vai Belgradissa, mitä jos "korkeimman pahan inkarnaation" Optus Warholen/Sutpo Rawhloen elämäkerta päätyy sittenkin julkisuuteen ja niin edelleen.

Kolmikon koettelemuksiin nähden tetralogian päätös on liikuttavan onnellinen mutta viidenteen osaan olisi ehkä sittenkin aineksia. Pallo on Bilalilla.

MATTI KOMULAINEN