Tali-Ihantala 1944 tallentaa
ratkaisevan torjuntavoiton

TS/Buena Vista<br />Talin ja Ihantalan maalaiskylien tienoilla tapahtuneiden taistelujen kuvaamiseen tarvittiin sata näyttelijää, 2500 avustajaa sekä Panssarimuseon aarteita.
TS/Buena Vista
Talin ja Ihantalan maalaiskylien tienoilla tapahtuneiden taistelujen kuvaamiseen tarvittiin sata näyttelijää, 2500 avustajaa sekä Panssarimuseon aarteita.

KAISA KUJANPÄÄ

Professori Åke Lindmanin aloittama ja ohjaaja Sakari Kirjavaisen loppuun viemä Tali-Ihantala 1944 kuvaa yhden Suomen itsenäisyyden kannalta ratkaisevimmista taisteluista. Suomen torjuntavoittoa Karjalan kannaksella on kutsuttu myös Ihantalan ihmeeksi.

Pohjoismaiden suurimman, noin 50 000 suomalaisen ja 150 000 neuvostoliittolaisen sotilaan taistelu - jossa kuoli tai haavoittui noin 8 500 suomalaista ja 25 000 puna-armeijan sotilasta - on pyritty Tali-Ihantala 1944 :ssä kuvaamaan niin tarkkaan kuin on mahdollista.

- Tämä ei ole fiktio, eikä dokumentti, tämä on monumentti, määrittelee ohjaaja Kirjavainen elokuvaa lainasanoin.

Viipurin koillispuolella sijaitsevien Talin ja Ihantalan taisteluista kertova elokuva pyrkii todellisuudenmukaisuuteen viimeistä yksityiskohtaa myöten ja sen henkilöillä on esikuvat todellisuudessa. Käsikirjoituksen ovat laatineet Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Stefan Forss ja kirjailija, kapteeni Benedict Zilliacus , joka johti Ihantalassa tykistön tulta nuorena upseerina.

Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon kuuluvan elokuvan ennakkonäytöksessä nähnyt Börje Brotell osallistui torjuntataisteluihin Kannaksella kesällä 1944 ja hänen johtamansa rynnäkkötykkivaunu tuhosi 11 vihollisen panssaria.

- Tämä on paras näkemäni kuvaus kaikista tähänastisista, Brotell arvioi elokuvan nähtyään.

- Ehkä siihen vaikuttaa rakkaus panssareihin.

Elokuvien veteraanilta seuraajalle

Tammikuussa 80 vuotta täyttävä Lindman joutui jättämään ohjakset nuoremman polven haltuun, kun ensimmäinen kuvausjakso osoitti, ettei hänen terveytensä enää kestänyt sotafilmin rankkoja kuvausolosuhteita.

- Ohjeena oli vain, että tee hyvä elokuva, Lindmanin Etulinjan edessä -elokuvan leikannut Kirjavainen kertoo ja sanoo projektin isän olleen tyytyväinen valmiiseen elokuvaan.

Sodan tapahtumat ovat varjostaneet myös ohjaajan omaa elämää, sillä hänen vanhempansa ovat kotoisin Karjalan kannakselta, luovutetuilta alueilta.

- Myös veteraanipolvi on ollut elokuvasta kiitollinen ja todennut, ettei tämän parempaa joululahjaa voisi heille antaa. Elokuvan autenttisuutta on kiitelty, mutta me pystymme avaamaan vain pienen kurkistusikkunan koko kaaokseen.

Ennakkokatselijoiden mukaan meteli jää elokuvateatterissa paljon sodan todellisuutta heikommaksi.

Sadan näyttelijän roolit

Tali-Ihantala 1944 -elokuvan noin 3,2 miljoonan budjetin rahoituksesta suurin osa on Syväriltä Kannakselle -elokuvien Tuki ry:n keräämää. Se rahoitti myös kaksiosaiseksi jäävän Syväriltä Kannakselle -trilogian ensimmäistä osaa Etulinjan edessä .

Ihantalan ihmeen uusintamiseen tarvittiin näyttelijöitä noin sataan puherooliin ja avustajia - pääasiassa varusmiehiä - on ollut mukana noin 2500.

Näyttelijä Tarmo Ruubel esittää majuri Hynnistä, sotasankaria, joka selviytyi taisteluista hengissä ja eli vuoteen 1982 asti.

- Veteraaneille, jotka häntä muistelivat, tuli heti tippa linssiin, sillä hän oli niin vahva hahmo. Vaikka hän oli majuri, toimi hän etulinjassa miestensä kanssa. Sain kuulla jälkikäteen myös, ettei hän ollut varsinainen linssilude, vaan hyvin vaatimaton kaveri, Ruubel kertoo.

Elokuvaa kuvattiin Helsingissä, Mikkelissä, Niinisalossa ja Parolassa edelliskesänä.

- Ennen kuvauksia ajattelin, että miten voin esittää majuria, sillä ajattelin heidän olevan vanhempia, mutta kuvauspaikalla tajusin, että 18-vuotiaathan olivat ihan lapsia, Ruubel viittaa avustajina toimineisiin varusmiehiin.

Panssareita ja lentokoneita

Panssari lainasi taistelun rekonstruoimista varten kahdeksan liikkuvaa vaunua ja Miehikkälä lainasi muistomerkkinä toimivan ajokuntoisen vaununsa. Niitä maalattiin taistelukohtauksiin sopivin värein.

- Onneksi sodassakin puolet rosvosivat niitä toisiltaan. Kuvauksissa välillä vaunun toisella puolella oli Venäjän ja toisella Suomen värit, tuottaja Alf Hemming kertoo.

- Emme löytäneet ajokuntoista ISU152-vaunua, joten niiden tilalle saatiin puolustusvoimilta uudempia tornittomia vaunuja, joihin rakennettiin lasikuidusta valetorni.

Vain lentokoneita on elokuvaan lisätty digitaalisesti. Joukossa on kuitenkin aitojakin, sillä elokuvaan kuvattiin kahden päivän ajan Saksassa Machingin sotilaskentällä toisen maailmansodan Focke Wulf FW 190 -konetta, joka oli vielä lentokuntoinen.

Veteraanijärjestöt ovat 5.12. mukana järjestämässä Tali-Ihantala 1944:n ennakkonäytöksiä Suomen Lukiolaisten Liiton kanssa 40 paikkakunnalla ympäri Suomea. Elokuvateattereihin kokoontuu veteraaneja ja lukiolaisia katsomaan elokuvaa ja keskustelemaan maamme itsenäisyyden merkityksestä. Opiskelijakorttia ja tammenlehvää näyttämällä veteraanit ja lukiolaiset pääsevät katsomaan elokuvaa ensi-illan jälkeen kuudella eurolla kaikkialla Suomessa. Sen teatteriensi-ilta on 7. joulukuuta.

TS/Marttiina Sairanen<br />Ohjaaja Sakari Kirjavainen peri Tali-Ihantala 1944:n ohjausvastuun.
TS/Marttiina Sairanen
Ohjaaja Sakari Kirjavainen peri Tali-Ihantala 1944:n ohjausvastuun.
TS/Marttiina Sairanen<br />Tarmo Ruubel näyttelee majuri Hynnistä, yhtä sodan vähemmän tunnetuista sankareista.
TS/Marttiina Sairanen
Tarmo Ruubel näyttelee majuri Hynnistä, yhtä sodan vähemmän tunnetuista sankareista.