Kulttuuri

Rax Rinnekangas kertoo
Suomettaren pojan tarinan

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Multitaiteilija Rax Rinnekankaan taide-elokuvassa Suomettaren poika (Heikki Mäntymaa) kulkee kesässä.
TS/Ari-Matti Ruuska
Multitaiteilija Rax Rinnekankaan taide-elokuvassa Suomettaren poika (Heikki Mäntymaa) kulkee kesässä.

RIITTA MONTO

Multitaiteilija Rax Rinnekankaan (s. 1954) näyttely Suomettaren poika koostuu taide-elokuvasta sekä samaan kertomukseen liittyvistä suurikokoisista värivalokuvavedoksista.

Rinnekankaan mukaan elokuva ja näyttely on kunnianosoitus 90-vuotisjuhliaan viettävälle Suomi-neidolle.

Valokuvaajana ja kirjailijanakin tunnetun Rax Rinnekankaan käsikirjoittamassa, kuvaamassa ja ohjaamassa elokuvassa Suomettaren poika herää keskellä honkametsää ja lähtee alastomaan juoksuun. Hän näkee talon, josta kuuluu ihmisten ääniä, ja törmää traktoriin, joka ohittaa kesäisessä metsässä liikkuvan pojan.

Heikki Mäntymaan esittämä poika elää yksin, ihmettelee kohtaamiaan ihmisiä ja näyttää säikähtävän myös omaa kuvaansa.

Takaisin kansakouluun

Wäinö Aaltosen museon Studio on lavastettu vanhan ajan luokkahuoneeksi. Kahdenistuttaviin pulpetteihin sopivat istumaan lapset ja hennot aikuiset.

- Jokainen voi istua omalle kouluaikaiselle paikalleen. Tämä on erilainen ympäristöoppitunti. Luokka pimennetään ja elokuva voi alkaa. Elokuvan päättyessä ja valojen syttyessä yleisö voi katsella luokan seinille ripustettuja valokuvia, jotka jatkavat elokuvan tarinaa, Rinnekangas toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luokan edessä on myös karttateline, mutta se pysyy tyhjänä.

- Suomi ei ehkä ollut syntynyt vielä kartalle, se ei ollut vielä kansakuntana olemassa, Rinnekangas keksii.

Kiskon ja Suomusjärven alueella tänä vuonna kuvattu elokuva jäi äänittäjä Paul Jyrälän viimeiseksi työksi, ja Rinnekangas on omistanut teoksen tänä vuonna kuolleelle pitkän linjan elokuvantekijälle.

Suomettaren pojan tarinaa jatkavissa valokuvissa on, toisin kuin elokuvassa, talvi.

- Pojasta tuli luistelija. Hänhän löytää luistimet, Rinnekangas naurahtaa.

- Kun teimme näyttelystä kaksi vuotta sitten sopimuksen, kävin katsomassa tilan ja siksi jätin elokuvasta talvijakson pois. Toin sen kokonaisuuteen mukaan näiden kuvien kautta, taiteilija kertoo.

Rax Rinnekangas on pitänyt lähes 50 yksityisnäyttelyä museoissa ja gallerioissa Suomessa ja ulkomailla. Viimeisin yksityisnäyttely oli tänä vuonna Meksiko Cityssä. Hän on julkaissut myös yli 30 teosta. Tänä vuonna hän sai Montrealissa FIFAn kansainvälisillä taide-elokuvafestivaaleilla juryn erikoispalkinnon.

Rax Rinnekangas: Suomettaren poika. Wäinö Aaltosen museon Studio (Itäinen Rantakatu 38) 20.1.2008 asti.